Fejér megyei honlap

OMVK ikon

Vissza a főoldalra

OMVK ikon

Elküldés e-mailben

Nap Tár

2020. 11. 24. | Az OMVK Fejér megyei szervezete |

Új rovatot indítunk

Tisztelt Olvasó!


Szeretem azokat a naptárakat, amelyekben feltűntetik a nevezetes napokat, megtudom belőlük, hogy mikor kel fel, mikor megy le a Nap és a Hold, ráadásként kultúrtörténeti érdekességekkel szolgálnak. Vannak különböző szakmacsoportok tagjainak szánt naptárak, úgy, mint tanári- avagy kertésznaptár, s vajon eszébe jutott-e már valakinek, hogy a vadászoknak is készüljenek határidő naptárak, praktikus bejegyzésekkel, időszerű eseményekkel, figyelmeztető információkkal, a feledés homályába veszett eredettörténetekkel.
Szeretem a néphagyományokat, amelyek évszázadokon keresztül igazodtak Földünk mozgásához, a csillagok állásához, az évszakok változásaihoz, a jeles ünnepnapokhoz, családi és egyházi ünnepekhez. Az idősek ezeken keresztül adták át az őket követő generációk tagjai számára a praktikus ismeretek, azt, hogy mikor kell a jószágot tavasszal kihajtani, ősszel behajtani a legelőkről, mit jelentett a tavaszi, nyári, őszi és téli napéjegyenlőség, s milyen praktikákkal lehetett a rontást, az ártó szellemeket elűzni magunktól és otthonainkból.
Szeretem ősszel a darvak vonulását, el nem mulasztanám olyankor, hogy meg ne csodáljam őket fent, a magasban, „V”-kötelékben szálltukban. Örülök annak, amikor tavasszal megérkeznek a távoli Afrikából nagytestű madaraink, a gólyák. Sajnos, mostanra a fecskék igencsak megfogyatkoztak körülöttünk, de a közeli lovas tanyán minden nyáron vendégmunkásként teszik a dolgukat a nekik kiszabott idejük alatt, egészen szeptemberig. A gyerekeinknek ismét tanítjuk a természet csodáit, a fűben-fában orvosság tudományát, a vadak szokásait és mozgásait, életét és halálát.
Kedves Olvasó! Kalandra fel! Naptárainkat lapozgatva, töltsük be Tárainkat és vegyük célba az egyetemes kultúrtörténet kínálta érdekességeket, hogy azután felkészültebben ejthessünk szót erről is meg arról is, ami éppen eszünkbe jut az olvasmányi élményeink alapján, akár egy kellemesnek ígérkező társas vadászat alkalmából. Kívánom, hogy együtt tanuljuk a múltunkat, nem másért, csak azért, hogy derűs napokat éljünk – békében és egészségben – a jelenben!


Szente Tünde

 

Partnerek, kapcsolódó oldalak

agrárminisztériumOrszágos Magyar Vadászati Védegylet - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNimród Vadászújság - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereVadászati Kulturális EgyesületNemzeti Agrárgazdasági Kamara - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Safari Club International Közép-Magyarországi Egyesülete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereFeHoVa 2019Hazai Vadász Magazin - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereOrszágos Erdészeti Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereMagyar Országos Vadászkutyás Kulturális Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereEurópai Vadászszövetségek Szövetsége - az Országos Magyar Vadászkamara partnere
Online vadászvizsga tesztHazai Vadász Magazin - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereHunttrophy.com