Borsod-Abaúj-Zemplén megyei honlap

OMVK ikon

Vissza a főoldalra

OMVK ikon

Elküldés e-mailben

Változások az ASP miatt bevezetett előírásokban

2018. 10. 02. | Az OMVK Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szervezete |

Megjelent az Országos Főállatorvos, újabb, 3/2018. számú határozata. Ebben visszavonja korábbi, 2/2018. számú határozatát, és az afrikai sertéspestis megelőzésére és korai felismerésére vonatkozó intézkedések hatékonyságának növelése érdekében, az ASP járványügyi felmérő (surveillance) program keretében fogalmaz meg rendelkezéseket.

Újdonság, hogy az élő vaddisznószállítás problémáinak enyhítése érdekében lehetővé vált a  közepes kockázatú területen található engedélyezett vadaskertekből és vadfarmokból az élő vaddisznók elszállítása az alacsony kockázatú területre. Ehhez azonban alapfeltétel a megfelelő vérvizsgálatok elvégzése és a járványügyi előírások szigorú betartása.

A közepes kockázatú területeken megszűnt a vadászat során elejtett, emberi fogyasztásra szánt, egészséges vaddisznókból való kötelező mintavétel! (minden érintett vadászatra jogosultat értesített az állategészségügyi hatóság)

Az aktív vizsgálati rendszer a továbbiakban csak a diagnosztikai célból, a vaddisznóállomány gyérítése érdekében történő kilövéseknél, illetve a betegség tüneteit mutató, valamint az elhullva talált vaddisznók esetében áll fenn.

Az Országos Főállatorvos 3/2018. határozata az alábbi linkre kattintva érhető el:

http://www.kormany.hu/hu/foldmuvelesugyi-miniszterium/elelmiszerlanc-felugyeletert-felelos-allamtitkarsag/hirek/valtozasok-az-afrikai-sertespestis-miatt-bevezetett-eloirasokban

* * * *

Figyelem! Az október végi, és a november eleji két négynapos ünnepre való tekintettel változik az ASP szempontjából magas kockázatú terület vadásztársaságaira vonatkozó mintaszállítási rend!

A rendkívüli ASP járatokat Nógrád, Heves, B.-A.-Z., Sz.-Sz.-B., H.-B. megyékben az alábbiak szerint fogják indítani:

Október 21. vasárnap, október 23. kedd valamint

November 2. péntek, november 4. vasárnap.

A megjelölt napokon a megszokott menetrend szerint lesz a minták átvétele és Budapestre való szállítása.

Nincs mintaszállítás október 20-án, 22-én valamint november 1-jén és 3-án!

Partnerek, kapcsolódó oldalak

agrárminisztériumOrszágos Magyar Vadászati Védegylet - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNimród Vadászújság - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereVadászati Kulturális EgyesületNemzeti Agrárgazdasági Kamara - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Safari Club International Közép-Magyarországi Egyesülete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereFeHoVa 2019Hazai Vadász Magazin - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereOrszágos Erdészeti Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereMagyar Országos Vadászkutyás Kulturális Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereEurópai Vadászszövetségek Szövetsége - az Országos Magyar Vadászkamara partnere
Hazai Vadász Magazin - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereHunttrophy.comOnline vadászvizsga teszt