Baranya megyei honlap

OMVK ikon

Vissza a főoldalra

OMVK ikon

Elküldés e-mailben

Szent Hubertusz ünnepe a Horvátországi Valpovoban

2023. 11. 06. | Az OMVK Baranya megyei szervezete |

Antun Blažević az Eszék-Baranyai Vadászszövetség elnöke meghívásának eleget téve, az OMVK Baranya vármegyei Területi Szervezetének delegációja is részt vett a 25. alkalommal megrendezett Szent Hubertusz napi ünnepségen, melynek a Horvátországi kisváros, Valpovo adott otthont.

A Dráva folyó és a Karasica patak ölelésében elhelyezkedő hangulatos település központjában található Prandau-Normann várkastély udvarán, november 3-án este megelevenedett a Szent Hubertusz legenda. Korhű öltözetben, lovashintón köszöntötte a vendégeket a várkastély ura és úrnője, majd vadászkürt szignálok és tábortüzek fénye mellett, a vadászok védőszentje, Szent Hubertusz alakja tűnt fel, aki íjával indult vadászni. Az ünnepi alkalomra összegyűlt közönség átélhette a csodás találkozást a szarvasbikával, melynek egy kereszt világított az agancsai között, és aminek hatására Hubertusz felhagyott a féktelen öldökléssel és megtért.

A múltidézést követően az ünneplők átvonultak a Szeplőtelen fogantatás tiszteletére szentelt római katolikus plébániatemplomba, ahol ünnepi szentmisén vettek részt. A barokk stílusban épült templomot megtöltötték a hívők, ahol a liturgia hagyományos orgona kísérete mellett a vadászkürtök felemelő szólamai tették még ünnepélyesebbé a Szent Hubertusz misét.

Az rendezvény ünnepi vacsorával folytatódott. A mintegy 200 fő meghívott vendéget elsőként a város polgármestere, Matko Šutalo üdvözölte, majd Antun Blažević az Eszék-Baranyai Vadászszövetség elnöke, Agyaki Gábor OMVK Baranya vármegyei Területi Szervezete elnöke, valamint Drago Horvat a Horvát Köztársaság Magyarországi Főkonzulja mondta el köszöntő beszédét. A vacsora ízletes fogásai mellett a jó hangulatot élőzene is fokozta.

Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy horvátországi vendéglátóink - az Eszék-Baranyai vadászok - a vendégszeretetük, hagyománytiszteletük mellett a jókedvű ünneplés terén is példát mutattak.

Horváth Csaba, kamarai titkár

 

Partnerek, kapcsolódó oldalak

agrárminisztériumOrszágos Magyar Vadászati Védegylet - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNimród Vadászújság - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereVadászati Kulturális EgyesületNemzeti Agrárgazdasági Kamara - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Safari Club International Közép-Magyarországi Egyesülete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereFeHoVa 2019Hazai Vadász Magazin - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereOrszágos Erdészeti Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereMagyar Országos Vadászkutyás Kulturális Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereEurópai Vadászszövetségek Szövetsége - az Országos Magyar Vadászkamara partnere
Online vadászvizsga tesztHazai Vadász Magazin - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereHunttrophy.com