Zala megyei honlap

OMVK ikon

Vissza a főoldalra

OMVK ikon

Elküldés e-mailben

VADÁSZNAP 2011 – SOHOLLÁR

2011. 08. 01. | Az OMVK Zala megyei szervezete |

Az első, 1990. évi Zala megyei Vadásznap szervezői arra vállalkoztak, hogy a vadászokkal, erdészekkel, az érdeklődőkkel megismertessék a régmúlt idők – megőrzésre érdemes – szokásait, hagyományait. Az elmúlt két évtizedben a vadászati évadnyitók, a megyei és országos vadásznapok részeivé váltak vadászéletünknek, és új értékekke

VADÁSZNAP 2011 – SOHOLLÁR

 

Az első, 1990. évi Zala megyei Vadásznap szervezői arra vállalkoztak, hogy a vadászokkal, erdészekkel, az érdeklődőkkel megismertessék a régmúlt idők – megőrzésre érdemes – szokásait, hagyományait. Az elmúlt két évtizedben a vadászati évadnyitók, a megyei és országos vadásznapok részeivé váltak vadászéletünknek, és új értékekkel gazdagították vadászati kultúránkat.

Ünnep lett ezekből a vadásznapokból, ahol a vadászati kitüntetéseket, elismeréseket, díjakat átadhatjuk, ahol fogadalmat tehetnek az új vadászok, ahol tiszteleghetünk a zászlóink előtt, elénekelhetjük a himnuszunkat, ahol kiállíthatjuk a trófeáinkat, a vadászalkotók – festők, fotósok, csontfaragók, késesek, ötvösök, stb. – munkáit, ahol a műsorban felléphetnek kedvelt előadóink, ahol vásárolhatunk, ahol versenghetnek étkeink, lövészeink, ahol jó hangulatban együtt lehetünk a vadászkutyásokkal és az íjászokkal, s ahová nem utolsó sorban meghívhatjuk családtagjainkat, barátainkat.

Sohollár méltó helyszíne a vadászünnepeknek, hiszen ott áll a Hét Vezérről elnevezett emlékpark, a Vadászok Életfája és a megújult vadászházzal szemben a kis tó partján épült fel a völgy ékessége, a Szent Hubertusnak ajánlott kápolna. Nem feledhető a Hubertus misék méltósága, ünnepi hangulata, az ifjú vadászok avatásának megható pillanatai, a munkában megfáradt, kitüntetett erdészek-vadászok szemében megcsillanó könnycseppek.

Ezért örült a zalai vadásztársadalom annak, hogy a Zala Megyei Vadászszövetség és a Zala Megyei Vadászkamara – három év kihagyás után – 2011. augusztus 27-én ismét a festői Bak-Sohollári völgyben szervezte meg a megyei vadászati évadnyitót.

A gyönyörű időben több száz érdeklődő vett részt az ünnepélyes megnyitón. A rendezvény fővédnöke dr. Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkár ünnepi köszöntőjében hangsúlyozta a vadászat társadalmi elismertségének fontosságát. Megismertette a jelenlévőkkel azokat az állami-kormányzati erőfeszítéseket, amelyek elsősorban jogszabályi eszközökkel segíthetik a magyar vadászat színvonalának emelését, a vadászok kulturált szórakozásának biztosítását, és remélhetőleg a jövőben hozzájárulnak a magyar vad és természeti környezet harmonikus együttéléséhez.

A köszöntő után a megye vadászati tisztségviselői megkoszorúzták a Hét Vezér Emlékhely kopjafáját. A Vadászok Életfájánál felolvasták az életfán már szereplő régi vadászok nevét és méltatták - Hajdú Tibor, Dr. Kölüs Gábor és Császár Gyula – a közelmúltban eltávozott zalai vadászoknak a munkásságát, akiknek falevél alakú emléktábláját most helyezték el az életfán.

Az ünnepségen részt vevőket ezután a keszthelyi Asbóth Sándor Huszárbandérium kísérte a Hubertus kápolnához, ahol Feiszt Ottó, az Országos Magyar Vadászkamara elnöke nyitotta meg a vadásznapot. A zalai vadásznapok történetének áttekintése során kiemelte, hogy a vadásznapok emelték a zalai vadászok presztízsét, segítették a társadalmi elismertségüket és a velük szembeni előítéletek feloldását. A megnyitót követően kezdetét vette a hagyományos Hubertus szentmise, amelyet dr. Márfi Gyula veszprémi érsek celebrált.

Az istentisztelet után Feiszt Ottó, az OMVK elnöke, Pálinkás Róbert, a Zala Megyei Vadászszövetség elnöke és dr. Nádor László, a Zala Megyei Vadászkamara elnöke kitüntetéseket adtak át a vadért, zalai vadászatért kiemelkedő munkát végző vadászoknak.

 

KITÜNTETETTEK:

 

Kamara Aranyérme – Zala megye: 
Briglevics László

 

Nimród érem:
Dr. Bencze Katalin (Diana Vadászhölgy Klub)
Dr. Szollár István (Erdőgazdasági Dolgozók Vadásztársasága)
Varga Károly (Erdőgazdasági Dolgozók Vadásztársasága)
Bálint László (Zalamenti Vadászklub)
Gaál Lajos (Kígyóstói Vadásztársaság)
Kovács Tamás (Zalaerdő Zrt. Lenti Erdészete)
Gergán Péter (Szép Zala Vadásztársaság)

 

Hubertus kereszt – arany fokozat: 
Tánczos István (Tolmács-Jagd Vadászati Kft. vezetője)
Csáki István (Gépalk Kft. ügyvezető igazgatója)
Nagy Ottó (Zalavölgyi Vadásztársaság)

 

Hubertus kereszt – ezüst fokozat: 
Bakcsa Zoltán, a Zalaerdő Zrt. Bánokszentgyörgyi Erdészete hivatásos vadásza
Molnár Tibor, a Zalaerdő Zrt. Lenti Erdészete hivatásos vadásza

 

Az ünnepség az újonnan vizsgát tett kezdő vadászok ünnepélyes vadásszá avatásával folytatódott. A felsorakozott vadászjelöltek Páll Tamás az OMVK Zala megyei alelnöke előtt letették a vadászfogadalmat, majd Néber Szilveszter megyei fővadász és Páll Tamás alelnök Feiszt Ottó elé vezették a vadászjelölteket, aki a jelöltek vállát vadásztőrrel érintve kézfogás kíséretében vadásszá avatta a fogadalomtevőket. Feiszt Ottó a leendő fiatal vadászokhoz szólva hangsúlyozta az etikus vadászat fontosságát, a vad és a vadásztársak megbecsülését. Reményét fejezte ki, hogy a zalai vadászok a jövőben is élen járnak a magyar vadászat hírnevének öregbítésében, e nemes szenvedély emberi vonásainak erősítésében.

A délelőtt ünnepi fényét az Ausztriából érkező vadászkürtösök és a Zalaegerszegi Városi Fúvószenekar alkalomhoz illő dallamai fokozták.

A délután folyamán a sohollári völgy különböző pontjain a következő szórakozási lehetőségek közül választhattak a látogatók:

 

Bemutató programok

Asbóth Sándor Gyenesdiási Huszárbandérium hagyományőrző bemutatója, vadászkutya bemutató, vadászkutya szépségverseny, íjászbemutató a Hunor-2000 Vadásztársaság szervezésében.

 

 Színpadi programok

Térzene, III. Zalai Szarvasbőgő és II. Gyermek Szarvasbőgő Verseny, vadfőző verseny eredményhirdetése, Debrei Zsuzsanna és Bot Gábor operett- és musicalválogatás előadása.

 

Egész napos rendezvények

Vadász író-olvasó találkozó - Keszthelyi Jenő Csontszilánkok című könyvének bemutatása, a zalai vadász alkotóművészek kiállítása, vadásztársasági bemutatók, kiállítások, ékszer- és könyvvásár, légfegyveres céllövészet bukó és mozgó célra, gyermek játszóház, lovaglási lehetőség és légvár.

 

A versenyek és vetélkedők eredményei:

 

III. Zalai Szarvasbőgő verseny:

I. helyezett: Horváth Gyula

II. helyezett: Horváth Imre

III. helyezett: Horváth Csaba

II. Zalai Gyermek Szarvasbőgő Verseny:

I. helyezett: Takács Gábor Levente (13 éves)

II. helyezett: Baracskai István (12 éves)

III. helyezett: Domján István (7 éves)

 

Vadfőző verseny:

Vándorserleg:

Hubertus Vadásztársaság, Nagykanizsa - Homoki szarvasgombás vadkotlett krumplilángossal, desszert: szarvasgombás fagyi

Levesek:

I. helyezett: Hunor 2000 Vadásztársaság, Szepetnek – Galamb és szarvasragu leves

II. helyezett: Zrínyi Vadásztársaság, Zalaegerszeg - Nagysalléri tormásragu leves

III. helyezett: nem került kiadásra

 

Bogrács ételek:

I. helyezett: Zalavölgye Vadásztársaság, Egervár - Pincepörkölt

II. helyezett: Kürtösmenti Vadásztársaság, Zalaszentbalázs – Vargányás, medvehagymás, babos vadpörkölt

III. helyezett: Nimród Vadásztársaság, Zalaegerszeg – Vadpörkölt bakonyi módra

 

Sült ételek:

I. helyezett: Hunor 2000 Vadásztársaság, Szepetnek – Szarvas sült

II. helyezett: Válickavölgye Vadásztársaság, Bak - Csevabcsicsa

III. helyezett: nem került kiadásra

 

Különdíjak:

Tóth-Hús Kft. – Babgulyás

Hubertus Vadásztársaság, Nagykanizsa - Halászlé

Zölderdő Vadásztársaság, Zalaistvánd – Bográcsos

Zrínyi Vadásztársaság, Zalaegerszeg - Sült étel

Csúnya Szarvas csapat, Budapest – Aszaltszilvás sült, házi kenyér

Kigyóstói Vadásztársaság, Salomvár – Gombás pacal gyúrt dödöllével

Nagylengyeli Olajbányász Vadásztársaság – Vadpörkölt süni módra

Hunor 2000 Vadásztársaság, Szepetnek – Desszertek

 

Partnerek, kapcsolódó oldalak

agrárminisztériumOrszágos Magyar Vadászati Védegylet - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNimród Vadászújság - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereVadászati Kulturális EgyesületNemzeti Agrárgazdasági Kamara - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Safari Club International Közép-Magyarországi Egyesülete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereFeHoVa 2019Hazai Vadász Magazin - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereOrszágos Erdészeti Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereMagyar Országos Vadászkutyás Kulturális Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereEurópai Vadászszövetségek Szövetsége - az Országos Magyar Vadászkamara partnere
Hazai Vadász Magazin - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereOnline vadászvizsga tesztHunttrophy.com