Zala megyei honlap

OMVK ikon

Vissza a főoldalra

OMVK ikon

Elküldés e-mailben

Agrár- és vadászkamarai együttműködés

2017. 07. 31. | Az OMVK Zala megyei szervezete |

Agrár- és vadászkamarai együttműködés indult Zalában. A természet óvása, egymás tevékenységének jobb megismerése, valamint a vadkárviták megnyugtató rendezése érdekében stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Zala Megyei Vadászkamara és a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara Zala Megyei Szervezete a közelmúltban.

Süle Katalin és dr. Nádor László
Süle Katalin és dr. Nádor László

A két kamara közös sajtótájékoztatóján dr. Nádor László, a vadászkamara megyei szervezetének újraválasztott elnöke tartott elsőként tájékoztatást az immár hatodik tisztújításról. Örömmel számolt be arról, hogy a tisztújító küldöttgyűlést soha ekkora érdeklődés még nem kísérte. A választásra jogosult kamarai küldöttek 82,6 százalékos részvétellel vettek részt, bizalmat szavazva a korábbi elnökségnek, melybe új tagként került be Pálinkás Róbert, a Zala Megyei Vadászszövetség elnöke. A küldöttek megválasztották a vadászkamara bizottságait és az országos küldötteket is.

Mint mondta, nagyon fontos négy év előtt áll a zalai vadászkamara, ugyanis a módosított vadászati valamint kamarai törvény új feladatokat szabott ki. Ezek közül az egyik az ötven év után 2021-ben, ismét Magyarországon megrendezendő vadászati világkiállításhoz köthető. Zalának ebben fontos szerep jut, mert elő kell készíteni, és le kell bonyolítani egy programot, melynek a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum vadászati múzeuma ad majd otthont. A változások között megemlítette, hogy a kamara megkapta a külföldi vadászok vadászati engedélyének ügyintézését és kiadását, melyhez jelentős bevételi forrást is kapnak plusz feladatokkal. Ezek egyike a vadgazdálkodási alap létrehozása a kamarán belül augusztus végére, ami pályázati lehetőséget biztosít a vadgazdálkodóknak élőhely-fejlesztésre, a vadászati kulturális élet támogatására.

Beszélt arról, hogy a vadászati törvény módosítása továbbá feladatként határozza meg a vadászok és a földhasználók közötti korrektebb, jobb kapcsolatok kialakítását, ami miatt megnőtt a két fél egymásra utaltsága. A barátság és a békés egymás mellett élés alapja ugyanakkor az, ha rendezni tudják a vadkár miatti vitáikat. A két szervezet közötti stratégiai együttműködési megállapodás éppen azért született meg, hogy jobban megismerhessék egymás problémáját, teher- és kárviselései képességét, melynek érdekében lehetőséget biztosítanak egymás rendezvényein, szakmai fórumain való részvételre, hangsúlyozta.

Süle Katalin, az agrárkamara megyei elnöke úgy fogalmazott, a mezőgazdaság és a vadászat közös érdeke a természet megóvása, mert a fogyasztók asztalára kerülő élelmiszer-alapanyagot csak egy óvott természeti környezetben lehet megtermelni. Mint mondta, a vadgazdálkodók és a mezőgazdászok között fennálló problémákat meg kell oldani. Sikernek nevezte, hogy az új vadászati törvény előkészítése során már együttműködtek a vadászkamarával, ahogy a most készülő új erdőtörvényben is. Zala megyében különösen fontos a tudatos vadgazdálkodás és a földtulajdonosok együttműködése a vidék, az erdők megóvása érdekében, emelte ki.

A vadászati törvény módosításával létrejött a tájegységi fővadászi intézményrendszer. Zalában két tájegységi fővadász, Néber Szilveszter és Nemcsics Balázs kezdte meg tevékenységét, akiket ez alkalommal mutattak be.

Antal Lívia

Partnerek, kapcsolódó oldalak

agrárminisztériumOrszágos Magyar Vadászati Védegylet - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNimród Vadászújság - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereVadászati Kulturális EgyesületNemzeti Agrárgazdasági Kamara - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Safari Club International Közép-Magyarországi Egyesülete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereFeHoVa 2019Hazai Vadász Magazin - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereOrszágos Erdészeti Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereMagyar Országos Vadászkutyás Kulturális Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereEurópai Vadászszövetségek Szövetsége - az Országos Magyar Vadászkamara partnere
Online vadászvizsga tesztHunttrophy.comHazai Vadász Magazin - a Veszprém megyei Vadászkamara partnere