Veszprém megyei honlap

OMVK ikon

Vissza a főoldalra

OMVK ikon

Elküldés e-mailben

V. Vadászkamarai Trófeaszemle + VIDEÓ

2019. 11. 15. | Az OMVK Veszprém megyei szervezete |

Immár nem kérdés: hagyománnyá nemesült a kezdeményezés, hogy évről-évre a bakonyi Gyilkos-tó fölött, a hivatásos vadászok emlékhelyénél mondunk köszönetet azoknak a szakembereknek, akik nélkül sok szakmai sikerrel és vadászélménnyel lennénk szegényebbek.

A november derekán tartott eseményt a Bakony Vadászkürt Egylet kürtszignáljai nyitották meg, majd a házigazda Bakonyerdő Zrt. vezérigazgatója, Varga László az emlékhely létrehozásának szándékát, motivációját felidézve rámutatott: szükséges, hogy legyen egy hely a rohanás közepette megállni, mepihenni, és köszönetet mondani azoknak, akik a szó legnemesebb értelmében vadőrök, a vad őrzői, munkájuk pedig több mint kenyérkereset: életfelfogás és élethivatás.

Varga László, a Bakonyerdő Zrt. vezérigazgatója (fotó: Szegedi László)
További fotók ide kattintva

Ugron Ákos Gábor vezérigazgató a Verga Zrt. képviseletében mondott köszönetet a szakszemélyzet munkájáért. Mint rámutatott: változó világban élünk, a társadalmi és a természeti környezet sem állandó, ami megnehezíti a vadőrök dolgát. A kihívásoknak való megfeleléshez szükséges az elméleti megalapozottság, ugyanakkor felkészült és elhivatott gyakorlati szakemberek, a hivatásos vadászok nélkül nem tartozna az élvonalba a megye vadgazdálkodása.

Ugron Ákos Gábor, a Verga Zrt. vezérigazgatója (fotó: Szegedi László)
További fotók ide kattintva

Dr. Szekrényes Tamás, a megyei vadászkamara hivatásos vadász alelnöke a kamara elnöksége nevében köszöntötte az egybegyűlteket. A hivatásos vadászok mindennapi munkáján túl idén részt vettek a vadgazdálkodók és az agrárium szereplői által igencsak várt, gyakorlatias, jól alkalmazható vadkárprotokoll kidolgozásában is. Veszprém megyében 179 hivatásos vadász dolgozik, sokan közülük állami erdőgazdaságoknál. Tisztelet illeti őket mindennapi áldozatvállalásukért, de tisztelet illeti azokat az elődöket is, akik a szív és az ész harmóniájával megteremtették a jelen és a jövő vadgazdálkodásának kereteit. A ma vadőreinek munkája továbbá nélkülözhetetlen a 2021-es „Egy a természettel” Nemzetközi Vadászati és Természeti Kiállításra való sikeres felkészülés során is.

A köszöntő beszédek elhangzása után került sor a Hubertlaki Keresztek átadására. A kimondottan a hivatásos vadászok elismerésére alapított kitüntetést idén Süveges György, Johanidesz Péter és Maróti Béla vehette át, méltatásukat ide kattintva olvashatják.

A Hubertlaki emlékhelynél történt megemlékezés záróakkordjaként koszorút helyezett el a hivatásos vadászok emlékhelyénél Varga László a Bakonyerdő, és Ugron Ákos Gábor a Verga Zrt. képviseletében, a vadászkamara részéről pedig Jámbor László országos és Pap Gyula megyei elnök.

Pap Gyula megyei és Jámbor László országos kamarai elnök koszorút helyez el a hivatásos vadászok emlékhelyénél (fotó: Szegedi László) További fotók ide kattintva

Az idősb Fuchs Antal (1883-1968) tiszteletére a huszárokelőpusztai vadászháznál emelt emléktábla avatására két dédunokája, Fuchs Attila és Gábor jelenlétében került sor. Reviczky Gábor színűvész, „a magyar erdők nagykövete” ismertette a devecseri születésű, önmagát napidíjas erdőőrből felküzdő néhai ugodi fővadász életútját és szakmai sikereit. Az egykori disznóhajtásokra emlékezve Széchenyi Zsigmond szavait idézte fel, aki az Ünnepnapok-ban emlékezett meg a legendás fővadászról. Mint írja: „Fuchs Antalt most nem fővadászi, még csak nem is vérebtenyésztői minőségében szeretném bemutatni. Hanem úgy, mint a szépemlékű disznóhajtások főrendezőjét, mindentudó hadvezérét, művészi karmesterét. Az ugodi vadászatok különleges sikere csakis Fuchs Antal hosszú tapasztalatának, tökéletes vadismeretének, különösképpen pedig szőrszálhasogató alapossággal kidolgozott, szigorú stratégiával betartott hadműveleteinek eredménye. Mert az ugodi disznóhajtás nemcsak kiváló vadászat, példaszerű hadászat is volt.”

 Reviczky Gábor színűvész, „a magyar erdők nagykövete” (fotó: Szegedi László)
További fotók ide kattintva

Az emléktáblánál koszorút helyezett el Jámbor László, az Országos Magyar Vadászkamara elnöke. Elnök úr köszöntőjében országos szinten is az élvonalba tartozónak nevezte a veszprém megyei vadgazdálkodók és a kamara munkáját, ami szerinte három tényezőre vezethető vissza. E három tényező pedig a kiváló adottságú terület, az érdekeltek összefogása (értve ez alatt nem csak az egymással, hanem a többi érdekelttel történő együttműködést is) valamint a vezetők elkötelezettsége.

A felavatott emléktábla és a Bakony Vadászkürt Egylet (fotó: Szegedi László)
További fotók ide kattintva

Takács Szabolcs kormánymegbízott köszönetét fejezte ki a Bakonyerdő Zrt. dolgozói felé a helyszín biztosításáért és a szervezésért. A vadászati főidény eddig eltelt részének eredményeit ismertetve elmondta: sikerült felülmúlni a tavalyi évet. Idén eddig 1217 gímtrófea bírálatát végezte el a vadászati hatóság, ezekből 26 db volt 10 kg fölötti trófeasúlyú és 24-re akaszthattak aranyérmet. Ilyen eredmények csakis elhivatott, távlatokban gondolkodó, összefogni képes szakemberek munkájával biztosíthatóak.

Takács Szabolcs kormánymegbízott (fotó: Szegedi László)
További fotók ide kattintva

A Veszprém megyei Vadászkamara nevében Pap Gyula elnök köszönte meg az előtte szólók elismerő szavait. Mint rámutatott: az eredmények a tagság és az együttműködő partnerek, tájegységi fővadászok, segítők közös munkájának, együttgondolkodásának köszönhetőek.

(fotó: Szegedi László) További fotók ide kattintva

A megnyitó hivatalos részét követően a 2019-es év trófeáiban való gyönyörködésé volt a főszerep. A megye 24 vadászatra jogosultja összesen 79: 50 gímszarvas, 10 dámszarvas, 12 őzbak, 5 muflon és 2 vaddisznó trófeáját hozta el a mustrára. Hála a vénasszonyok nyara utolsó erőfeszítésének, zavartalan napsütésben nyílt alkalom az élménybeszámolókra, vagy éppen az elejtések szakszerűsége fölötti jószándékú vitára.

(fotó: Szegedi László) További fotók ide kattintva

A Bakonyerdő Zrt. vendégszeretete jóvoltából terített asztal melletti beszélgetéssel, az idény eddigi eredményeinek értékelésével és szakmai tapasztalatcserével zárult az V. Vadászkamarai Trófeaszemle Huszárokelőpusztán.

Legközelebb november 29-én, az Odvaskő Hotelben tartandó évadzáró Megyei Vadászati Fórumon találkozhatnak Veszprém megye nimródjai.

-ps-

Partnerek, kapcsolódó oldalak

agrárminisztériumOrszágos Magyar Vadászati Védegylet - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNimród Vadászújság - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereVadászati Kulturális EgyesületNemzeti Agrárgazdasági Kamara - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Safari Club International Közép-Magyarországi Egyesülete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereFeHoVa 2019Hazai Vadász Magazin - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereOrszágos Erdészeti Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereMagyar Országos Vadászkutyás Kulturális Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereEurópai Vadászszövetségek Szövetsége - az Országos Magyar Vadászkamara partnere
Bakonyerdő Zrt. - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereHunttrophy.comOnline vadászvizsga tesztHazai Vadász Magazin - Veszprém megyei videók