Veszprém megyei honlap

OMVK ikon

Vissza a főoldalra

OMVK ikon

Elküldés e-mailben

Utánkereső VAV-vizsga, id. Fuchs Antal Emléknap

2019. 11. 19. | Az OMVK Veszprém megyei szervezete |

November 16-án rendezték meg a Bakonyerdő Zrt. huszárokelőpusztai vadászházánál a utánkereső VAV-vizsgával egybekötött id. Fuchs Antal emléknapot. A megmérettetésre két-két bajor vérebet, hannoveri vérebet, tacskókopót és szálkásszőrű tacskót neveztek be gazdáik.

Az ünnepélyes megnyitón Varga László, a Bakonyerdő Zrt. vezérigazgatója egy alkalomhoz illő Márai Sándor-idézettel vezette fel üdvözlő beszédét: „Ne szégyelld te azt, ha szereted az állatokat. Ne röstelld, ha egy kutya közelebb van lelkedhez, mint a legtöbb ember, akit személyesen ismersz.” – A Bakony mindig is egyet jelentett a vadászattal, sőt a kutyás vadászattal. Az utánkeresőkre különösen felelősségteljes feladat, értékmentés hárul, fontos, hogy ezt a munkát úgy végezzék, hogy vadász-elődeink is büszkék lehessenek rájuk.

Sándor Gyula, az OMVK Kinológiai Szakbizottságának elnöke
Fotó: Mizsei Bernadett (További fotók ide kattintva)

Ahogy Sándor Gyula, az Országos Magyar Vadászkamara Kinológiai Szakbizottságának elnöke megfogalmazta: nem egy személy, hanem egy család munkásságának tisztelete hozta össze a résztvevőket, hiszen Id. Fuchs Antal fia, ifjabb Antal 1949 és 1951 között a Soproni Egyetem hallgatója volt, és nyomot is hagyott maga után: alapítója volt az akadémisták vadásztársaságának, ami jelenleg is működik Bencze Lajos Egyetemi Vadásztársaság néven. Az idősebb Antalra is jellemző volt, hogy nem csak birtokolta, de tovább is adta a tudást, az ő emléke és példája előtti tisztelgés hozott össze bennünket az ország több pontjáról.

Maróti Béla vezető bíró, a VMVK Kinológiai Szakbizottságának elnöke
Fotó: Mizsei Bernadett (További fotók ide kattintva)

Maróti Béla vezető bíró, a Veszprém Megyei Vadászkamara Kinológiai Szakbizottságának elnöke köszöntőjében felidézte id. Fuchs Antal egyik nagy sikerét, amikor az 1936-os nemzetközi vérebversenyen Didó nevű vérebével parádés utánkeresést hajtott végre úgy, hogy közben vezetéket sem használt. A múltidézés után bemutatta az indulókat és a bírói köröket, majd a munkák sorsolása következett.

Fotó: Mizsei Bernadett (További fotók ide kattintva)

A környékbeli vadászatra jogosultakkal való együttműködésnek köszönhatően minden résztvevőnek természetes vércsapán volt lehetősége bizonyítani rátermettségét. Az utánkereséshez ideálisan hűvös időben, ritkásan eleredő esőben a sebzések súlyosságától függően volt, akit párszáz méter után már a dermedt vadhoz vezetett négylábú segítőtársa, de olyan is, akinek több kilométeres hajsza után nyílt csak lehetősége a kegyelemlövés leadására.

Szloboda István és Stikli sikeres munkája
Fotó: Mizsei Bernadett (További fotók ide kattintva)

A másnapi eredményhirdetés előtt adták meg a résztvevők a végtisztességet a vizsga során elejtett vadnak. A terítéken fekvő gímtarvad mellett felharsant a „Terítéken a szarvas” kürtjel, majd az esemény lebonyolítói fogalmazták meg záró gondolataikat.

A vasárnap kora délután tartott záróünnepségen Sándor Gyula fogalmazta meg a hála és a köszönet szavait a szervezők felé. Mint rámutatott: sikerült méltó módon emlékezni Fuchs Antal fővadászra a széleskörű összefogással, körültekintően rendezett eseménnyel. Külön kiemelte Pölöskei Balázs, a Bakonyerdő Zrt. vadgazdálkodási ágazatvezető és Maróti Béla vezető bíró erőfeszítéseit.

Az elismerő szavak elhangzása után Maróti Béla foglalta össze a vizsga során tapasztalt erősségeket, reményét fejezve ki, hogy nem egyszeri alkalom volt e különleges, több fajtát is felvonultató megmérettettés, hanem egy rendszeres találkozó első alkalma. Az utánkereső Vadászati Alkalmassági Vizsga pontszámai alapján a következő sorrend állt fel a résztvevők között:

I. Buckalaki Prof. Hunter Herta, bajor véreb, vezetője Nagy Károly (k)
II. Rábaparti Nyomkereső Arany, bajor véreb, vezetője Perjési Balázs (b)
III. Göröci Ugrasztó Hamvas, szálkásszőrű tacskó, vezetője Üveges György (j)
Fotó: Mizsei Bernadett (További fotók ide kattintva)

Részletes eredmények:

Helyezés

Kutya

Vezető

Vezetékmunka hossza (méter)

Hajsza hossza
(méter)

Pont

Bírók

I.

Buckalaki Prof. Hunter Herta, bajor véreb

Nagy Károly

1400

4000

194

Ozvári-Szabó

II.

+ a legjobb hajsza különdíja

Rábaparti Nyomkereső Arany, bajor véreb

Perjési Balázs

500

4800

184

Szitás-Tilinger

III.

+ a legjobb vezetékmunka különdíja

Göröci Ugrasztó Hamvas, szálkásszőrű tacskó

Üveges György

1400

 

164

Gyergyói-Záborszky

4.

Stikli, tacskókopó

Szloboda István

640

80

154

Radó-Dr. Sándor

5.

Dan pod Karikásom, hannoveri véreb

Mihók István

650

 

111

Vereczkei-Újhelyi

6.

Idesüss Kvázi Lujzi, szálkásszőrű tacskó

Protár András

320

 

108

Babáj-Kovács

a legjobb összhang különdíja

Zemplén Erdei Vezér, hannoveri véreb

Baráth Zoltán Zsolt

Gyenge sebzés, nem hozható terítékre

Trosits-Szentesi

 

Aranyálom Bessie, tacskókopó

Takács Péter

2200

3600

-

Bubáni-Soós

 

A tárgyjutalmak mellett az első helyezett Nagy Károly szarvasbika, az ezüstérmes Perjési Balázs muflonkos, a képzeletbeli dobogó legalsó fokán álló Üveges György pedig őzbak elejtési lehetőséggel is gazdagabb lett, köszönhetően a vadászkamara, a Bakonyerdő Zrt. és a Verga Zrt. támogatásának.

-ps-

Partnerek, kapcsolódó oldalak

agrárminisztériumOrszágos Magyar Vadászati Védegylet - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNimród Vadászújság - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereVadászati Kulturális EgyesületNemzeti Agrárgazdasági Kamara - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Safari Club International Közép-Magyarországi Egyesülete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereFeHoVa 2019Hazai Vadász Magazin - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereOrszágos Erdészeti Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereMagyar Országos Vadászkutyás Kulturális Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereEurópai Vadászszövetségek Szövetsége - az Országos Magyar Vadászkamara partnere
Hazai Vadász Magazin - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereVerga Zrt. - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereVeszprém Televízió - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereBakonyerdő Zrt. - a Veszprém megyei Vadászkamara partnere