Veszprém megyei honlap

OMVK ikon

Vissza a főoldalra

OMVK ikon

Elküldés e-mailben

Újra együtt Sümegen + VIDEÓ

2021. 08. 02. | Az OMVK Veszprém megyei szervezete |

Egy év kihagyás után ismét megrendezték a sümegi Jakab napokat, az érett bor és a vadászat ünnepét. Az idei rendezvény egyben része volt a szeptemberben Budapesten nyíló „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás köré csoportosuló programsorozatnak.

Az eseményen megjelent Nagy István agrárminiszter, aki ünnepi köszöntőjében emlékeztetett arra, hogy az elmúlt egy-másfél évben megtapasztaltuk, mennyire hiányzik a közösség. – Itt ráadásul egy olyan fantasztikus környezetben lehetünk együtt, ami egyedi, megismételhetetlen és semmi mással össze nem hasonlítható. Sümeginek lenni, és Sümegen lenni felemelő érzés, hiszen egy rendkívüli adottságokkal rendelkező település, a Jóisten jókedvében alkotta – vélekedett a miniszter. Mint fogalmazott, a szőlőhegyeket Isten művészi finomsággal, szobrászi precizitással alkotta meg.

Az agrárminiszter köszöntője
További fotókért kattintson ide!

– Mindegyik tökéletes mű és egyúttal élőlény is. Sümeg egyedi ökológiai adottságai alapozták meg a hosszú múltra visszatekintő, nagy tradícióval rendelkező szőlőgazdálkodást. Ez az évszázadok folyamán felhalmozott szaktudás garantálja a borok minőségét és egyediségét, amely már a reformkorban nemzetközi hírnevet szerzett mind a településnek, mind a borvidéknek és az ott termelt boroknak – mutatott rá Nagy István.

Kovács Zoltán, a vadászati világkiállítás lebonyolításáért felelős kormánybiztos a helyszínen arról számolt be, hogy a szervezést illetően már a célegyenesben járnak. Mint mondta, Budapest és Magyarország 50 évvel az 1951-es vadászati világkiállítás után az egész Hungexpo területén, 75 ezer négyzetmétert használva olyan kiállítást mutat be, amellyel tiszteleg a vadászatról és a fenntartható természetgazdálkodásról szerzett tudásunk, illetve a vadászati kultúra előtt, mely elválaszthatatlan része a magyar és az egyetemes emberi történelemnek.

Navracsics Tibor kormánybiztos köszöntőjében elmondta, Veszprém, amely 2023-ban Európa kulturális fővárosa lesz a Balatoni Régióval együtt, különleges megtiszteltetésnek tartja, hogy védnökséget vállalhat a Jakab napok felett, és Sümeggel szövetségben jelenítheti meg a térséget Európa közvéleménye előtt. – Teszi ezt azért, mert Sümeg nem csak a szó szoros értelmében és szűkebb értelemben vett történelmi város, hanem a magyar kultúrtörténetben is külön helyet foglal el. Ráadásul a magyar gasztronómiai térkép egyik ékköve is – fogalmazott a kormánybiztos. Hozzáfűzte, ahol közösségek élnek, ott a kultúra összetartó erő, azonban a kultúra sem létezhet közösségek nélkül. – A kultúra hétköznapi értelemben az emberek közötti kapcsolatrendszer, mindaz a viszonyrendszer, mely kellemesebbé, élhetőbbé, barátságosabbá teszi hétköznapjainkat, amelynek erejéből merítve közösségeink is összetartóbbak, erősebbek lehetnek – tette hozzá.

Végh László, Sümeg polgármestere rámutatott, már magában az nagy öröm, hogy újra megrendezhették a Jakab napokat. Az pedig külön boldogság, hogy egyre többen látogatnak ide távoli vidékekről is, hogy megismerjék a település, illetve a környék értékeit és azt az érzést, melyet a jó bor, a vadászat, a beszélgetések, a fehér asztal, az elménk csillogtatása és az őszinte beszélgetések adnak.

Az Országos Magyar Vadászati Védegylet gróf Nádasdy Ferenc emlékplakettet adományozott a Csobánc Földtulajdonosi Vadásztársaságnak a magyar vadgazdálkodás és vadászat fejlesztése, a természeti értékek védelme, illetve a szakma hírnevének megőrzése érdekében kifejtett eredményes tevékenységéért. Az köszöntőket követően az elismerést Nagy István és Pap Gyula, a Veszprém Megyei Vadászkamara elnöke adták át Baracskay Lajos kamarai titkárnak, a vadásztársaság elnökének.

Szintén a Jakab napok keretében nyitották meg az új Lutra Vadászboltot a sümegi vár aljában:

 

Az új vadászbolt avatása
További fotókért kattintson ide!

A helyszínen Fenyvesi Zoltán országgyűlési képviselő elmondta, egy település fejlődése nem csak az önkormányzati intézmények fejlődésén, nem csak az útépítéseken vagy új épületeken keresztül mérhető, hanem egyértelműen látszik az ott lakó polgárok gyarapodásán, életvitelük javulásán, a vállalkozások felvirágzásán és megítélésen is. Rámutatott, Sümegen számos vállalkozás gyökeret vert, bizonyítva ezzel a közösségi szinten is megjelenő, egyértelmű fellendülést.

Pap Gyula köszönetet mondott a kamara és a megyei vadászok nevében, hisz ez a sikeres, példaértékű vállalkozás a vadászok érdekében fejlődött. – Mind a város, mind a vállalkozás büszke lehet erre a létesítményre. Számos sikeres projekt valósul meg itt a városban és hazánk egész területén, de olyan kevés, ami mindennemű támogatás, pályázat nélkül, teljesen önerőből, családi vállalkozásként ér el ekkora sikereket – tette hozzá.

A megnyitót követően bemutatták a Tóth Tamás, Somfalvi Ervin és Miklósi-Sikes Csaba által szerkesztett, és a Veszprém Megyei Vadászkamara által támogatott, A Marcal forrásvidékének vadászati kultúrája című könyvet. A könyv nem csak megjelenésében reprezentatív, tartalma is rendkívül gazdag és színes.

Kürtszó mellett kezdődik a könyvbemutató
További fotókért kattintson ide!

A kötetben a szerzők bemutatják a vadászat történetét, a századfordulótól itt működő vadászterületeket, vadásztársaságokat, a ma ebben a régióban működő négy vadászatra jogosultat, illetve az itt elejtett gímszarvasok kapitális trófeáit.

Az idei Jakab napok sem szűkölködött tehát a kulturális programokban. A borkóstolók, előadások és koncertek mellett természetesen most is igyekeztek jól lakatni a várost a főzőverseny keretein belül. A csapatok munkáit komoly zsűri értékelte. A díjakat Remete József, a Kisfaludy Étterem tulajdonosa, Siklósi Kálmán, a Diplomata Magazin újságírója és Farkas Bertalan űrhajós, a zsűri elnöke adták át. A képzeletbeli dobogó legfelső fokára a Josera állateledel csapata állhatott. Második helyen a Buday Shoes Kft. végzett, a bronzérem pedig a Veszprém Megyei Vadászkamara csapatáé lett. Sümeg város különdíját a Fehérkő Sümeg Vadásztársaság, a kamara különdíjait pedig a Bakonyerdő Zrt. és a Sümegi Kinizsi Vadásztársaság kapta.

Szöveg és fotók: Mizsei Bernadett
 

Partnerek, kapcsolódó oldalak

agrárminisztériumOrszágos Magyar Vadászati Védegylet - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNimród Vadászújság - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereVadászati Kulturális EgyesületNemzeti Agrárgazdasági Kamara - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Safari Club International Közép-Magyarországi Egyesülete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereFeHoVa 2019Hazai Vadász Magazin - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereOrszágos Erdészeti Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereMagyar Országos Vadászkutyás Kulturális Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereEurópai Vadászszövetségek Szövetsége - az Országos Magyar Vadászkamara partnere
Hazai Vadász Magazin - Veszprém megyei videókBakonyerdő Zrt. - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereVerga Zrt. - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereHerendi Porcelánmanufaktúra - a Veszprém megyei Vadászkamara partnere