Veszprém megyei honlap

OMVK ikon

Vissza a főoldalra

OMVK ikon

Elküldés e-mailben

Sümegi trófeamustra: négy társaság büszkeségei

2019. 10. 09. | Az OMVK Veszprém megyei szervezete |

Október 4-én kilencedik alkalommal szervezték meg Sümegen négy vadásztársaság trófeaszemléjét. A Marcal forrásvidéke kiemelkedően teljesített idén, a Sümegi Kinizsi Vt. három aranyérmes bírálattal is dicsekedhet. Ám megyei szinten is büszkék lehetünk: új rekord született!

​​Ismét a Kisfaludy vendégház udvara adott otthont négy környékbeli vadásztársaság trófeaszemléjének (Darnay Kálmán Vt,. Sümegi Kinizsi Vt., Fehérkő Sümeg Vt. Marcal-Völgye Vt.).

Papp László vadászati főfelügyelő a helyszínen elmondta, megyei szinten az eddig elbírált trófeák száma gyakorlatilag megegyezik a tavalyival, de jobb az érmes arány. – Az idei kimondottan jó felrakású év volt, jó fajsúlyú trófeákat produkáltak a bikák. Ez persze néhány esetben be is csapta a kísérőket, ezért minimális szinten több a hibás kilövés, de ez még mindig azon a határon belül van, ami szakmailag elfogadható. Ezen a tájon, a Marcal forrásvidékén, ahol ez a négy társaság működik, jelentősen jobb a trófeák súlya a megyeátlagánál. Amíg megyeszinten 55-57 százalékos, itt 77 százalékos érmes arányt hoztak összes – mutatott rá Papp László. Kitért arra is, hogy idén a bőgés ideje alatt a körülmények is rendkívül optimálisak voltak, hiszen nem esett az eső – így lehetet vadásztatni –, nem volt aszály, ami miatt elvándorolt volna a vad egyes területrészekről, és kellően hűvös volt, ami stimulálta a bőgést. Vagyis minden környezeti faktor adott volt ahhoz, hogy jó eredményt sikerüljön elérni. – Az egyetlen szűkebb keresztmetszet a vendégek száma volt. Ez sajnos megyénk több gazdálkodójánál is problémaként merült fel – tette hozzá. – Azt is láthatjuk, hogy ugyanolyan felelősséggel állnak a helyi gazdálkodók a szarvasgazdálkodáshoz, mint a korábbi években. A jelenlegi szarvasállományt mindenképpen csökkenteni kell, mivel az általuk okozott károk mértéke több helyen kezd kritikussá válni. Ám ha megmarad ez a szakmai hozzáállás, és az felelősségérzettel is párosul, akkor egy még inkább minőségi állomány létrejötte felé tudunk elmozdulni – tette hozzá.

A négy társaság által lebíráltatott 62 trófeából 4 aranyérmes, ebből hárommal a Sümegi Kinizsi Vt. büszkélkedhet.

A Veszprém Megyei Vadászkamara elnöke a megyei vadgazdálkodási tevékenységet értékelve úgy fogalmazott: már az őzbakvadászatokat követően is egyértelműen látszott, hogy az itteni tásaságok jó populációkkal rendelkeznek és jó minőségű trófeát hordozó egyedeket ejtettek el mind a minőséget, mind a mennyiséget illetően. – Ezután következett a szarvasvadászat. Sokat kellett tenniük a vadgazdálkodóknak azért, hogy meg tudják teremteni a szeptemberi vadászat sikerének alapjait. Példaértékű, amit az állami erdőgazdaságok esetében tapasztalhattunk. A szakmai munka kiválóan megmutatkozott az elért eredményeken – mutatott rá Pap Gyula. – Nagyon jó korosztályos kilövések voltak, elsősorban a selejt egyedeket ejtették el. Mindemellett büszkék lehetünk arra is, hogy új megyei rekord született: a Bakonyerdő Zrt. területén egy 13,76 kilogrammos gímbikát hoztak terítékre. Persze a sümegi régiónak idén sincs oka szégyenkezni! Egy izgalmas mustrát láthattak az érdeklődők, a trófeák mind a mennyiséget, mind a minőséget és a korosztályt tekintve is kiemelkedők. Az itteni vadgazdálkodók a kiváló szakmai munka a gyümölcsét élvezhetik – tette hozzá.

Aranyérmes trófeák

11,53 kg (216,07 CIC) – Sümegi Kinizsi Vt. Fotó: Mizsei Bernadett
További fotók ide kattintva!
11,23 kg (221,22 CIC) – Sümegi Kinizsi Vt. Fotó: Mizsei Bernadett
További fotók ide kattintva!
10,12 kg 210,08 CIC – Sümegi Kinizsi Vt. Fotó: Mizsei Bernadett
További fotók ide kattintva!
10,61 kg (213,54 CIC) – Darnay Kálmán Vt. Fotó: Mizsei Bernadett
További fotók ide kattintva!


 

Partnerek, kapcsolódó oldalak

agrárminisztériumOrszágos Magyar Vadászati Védegylet - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNimród Vadászújság - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereVadászati Kulturális EgyesületNemzeti Agrárgazdasági Kamara - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Safari Club International Közép-Magyarországi Egyesülete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereFeHoVa 2019Hazai Vadász Magazin - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereOrszágos Erdészeti Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereMagyar Országos Vadászkutyás Kulturális Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereEurópai Vadászszövetségek Szövetsége - az Országos Magyar Vadászkamara partnere
Veszprém Televízió - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereVerga Zrt. - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereHunttrophy.comHazai Vadász Magazin - a Veszprém megyei Vadászkamara partnere