Veszprém megyei honlap

OMVK ikon

Vissza a főoldalra

OMVK ikon

Elküldés e-mailben

Pápai iskolások kirándulását támogatta a kamara

2019. 10. 08. | Az OMVK Veszprém megyei szervezete |

Közel 90 gyermek látogathatott el október első péntekén a huszárokelőpusztai erdei iskolába a Veszprém Megyei Vadászkamara és a Bakonyerdő Zrt. támogatásával. A kirándulás célja az volt, hogy a diákoknak bemutassák az erdei élet szépségeit, és közelebb hozzá őket a vadászat világához.

Fotó: Mizsei Bernadett
További fotók ide kattintva!

A megyei vadászkamara a Pápai Tankerületi Központtal kötött együttműködési megállapodásának megfelelően ismét általános iskolás gyermekek kirándulását támogatta. Az egyezmény célja egy olyan generáció felnevelése, amely tudatosan fordul a természet felé, és tiszteli, óvja a benne élő növény- és állatvilágot. – Mi ezt a szövetséget nagyon komolyan gondoljuk, és nagyon komoly agyagi erőforrásokat is mozgatunk meg annak érdekében, hogy működtessük – mondta el Pap Gyula. A Veszprém Megyei Vadászkamara elnöke hozzátette, országos alapokból is szeretnének pályázati forrásokhoz jutni, hogy a megyében működő másik két tankerületi központra is kiterjeszthessék a megállapodást. – A kamara az országos célokhoz igazodóan az Ismerd meg a vadászokat! projekt keretein belül, illetve az Egy a Természettel 2021-es vadászati világkiállítás szellemiségéhez igazodóan támogatja az ifjúsági programokat, és minden olyan egyéb rendezvényt, amely a vadászat népszerűsítését szolgálja.

A Veszprém Megyei Vadászkamarának hosszútávú tervei is vannak az ifjúságot illetően. Nyári táborokat is szerveznek az erdei iskolákban, illetve a Verga Zrt.-vel a 2021-es világkiállításhoz kapcsolódva Tied a színpad! szlogennel Alsóperén több ezer gyereknek szerveznek egész napos programot, ifjúsági találkozót, amelyen a természettel kapcsolatos versenyek zajlanak majd, és színpadra állnak a néptáncosok, a gyermek-vadászkürtösök, énekesek, versmondók is.

A kamara korábban is szervezett hasonló programot iskolás gyerekeknek. Idén júniusban egy egész napos programmal szereztek örömet a Pápai Erkel Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola másodikos diákjainak. Akkor a keszthelyi Történelmi Modellvasút Kiállítást és Vadászati Múzeumot, illetve a Pálmaházat és a Madárparkot nézhették meg a kicsik. Idén pedig a harmadikos diákok vizslabemutatón vehettek részt, illetve egy 4 km-es túrán az erdőben élő növényvilággal és a hely szépségeivel ismerkedhettek meg.

Fotó: Mizsei Bernadett. További fotók ide kattintva!

– A rövidszőrű magyar vizsla vadászati munkáját mutattuk be a gyerekeknek. Nagyon fontos, hogy lássanak ilyet is a diákok, főleg a városban élők, akiknek sokkal kevesebb lehetősége nyílik efféle dolgokat testközelből megtapasztalni. Igyekeztünk megmutatni nekik, mit is csinál valójában egy vadászkutya, és hogyan képezzük őket a mindennapokban – tudtuk meg Hári Csabától. A magyarvizsla-tenyésztő hozzátette, ebben a korban a gyerekek még nagyon nyitottak, így rengeteget kérdést tettek fel a bemutatót követően. Hári Csaba arra is kitért, hogy a magyar vizsla egy igen népszerű fajta, ami főként annak köszönhető, nagyon gazdacentrikus és könnyen kezelhető, „mindenes” vadászkutya. Kasza József vadászkutya-vezető elmondta, a vadászatok során rendkívül előnyös, ha a kutya fegyelmezett. Bármilyen körülmények között egy sípszóra le kell feküdnie. – Ezt is bemutattuk a gyerekeknek, majd a hordozást imitáltuk. Ennek során két kutya feküdt, a harmadik pedig egy tárgyat hordozott. A fekvő kutyáknak le kellett küzdeniük az irigységüket, és helyben maradni. Majd egy kacsával és egy nyúllal imitáltunk egy apróvadas vadászatot, melyen a kutyának meg kellett keresnie vezényszóra a vadat, elhozni és lábhoz helyezni a „meglőtt” állatot. Imitáltunk egy sebzett apróvad csapájának a keresését is, és végül egy sebzett nagyvad a megkeresését, ahol jelzőapporttal jelezte a kutya annak megtalálását – ismertette Kasza József.

Fotó: Mizsei Bernadett. További fotók ide kattintva!

A gyerekeket Firtl László kerületvezető erdész, erdei iskolai túravezető kísérte végig a 4 km-es kiránduláson. – Az iskolai tanösvény felét jártuk be, Huszárokelőpusztáról elsétáltunk a Hubertlaki-tóhoz. Közben mindent megvizsgáltunk, ami érdekelte a gyerekeket a lábnyomokon keresztül a terméseken át a különböző fafajokig, virágokig, cserjékig. Hála Istennek sokat kérdeztek, érdeklődtek. A mai modern emberiség nagyon elfelejtette azt, hogy honnan jött, honnan indult el. Sajnos ki van szolgáltatva a saját maga által teremtett világnak mind technikailag, mind lakóhelyileg, és ezáltal elveszíti a közvetlen kapcsolatot az erdővel, a természettel – mutatott rá Firtl László. – Azt próbáljuk megmutatni a gyerekeknek, hogy milyen az, amikor nem a billentyűzetet nyomják a számítógépen, ami sajnos nagyon jellemző a mai korosztályra. Az erdő spirituális jellegű feltöltődést ad az embernek. Ezt persze ők nem így érzik, nem így fogalmazzák meg maguknak, de amikor kiszabadulnak végre a négy fal, a betonrengeteg közül, akkor teljesen felszabadultan, átszellemülten tudják átélni azokat az élményeket, amit pl. egy bogár felismerése jelent számukra – tette hozzá.

A héten folytatódik a program, csütörtökön a kamara a kupi Esterházy Erdészeti Erdei Iskolába visz 40 hatodik osztályos tanulót, ahol egy kihelyezett földrajzórát tartanak nekik természetjárással fűszerezve.

Mizsei Bernadett

Partnerek, kapcsolódó oldalak

agrárminisztériumOrszágos Magyar Vadászati Védegylet - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNimród Vadászújság - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereVadászati Kulturális EgyesületNemzeti Agrárgazdasági Kamara - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Safari Club International Közép-Magyarországi Egyesülete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereFeHoVa 2019Hazai Vadász Magazin - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereOrszágos Erdészeti Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereMagyar Országos Vadászkutyás Kulturális Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereEurópai Vadászszövetségek Szövetsége - az Országos Magyar Vadászkamara partnere
Hazai Vadász Magazin - Veszprém megyei videókHerendi Porcelánmanufaktúra - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereVeszprém Televízió - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereOnline vadászvizsga teszt