Veszprém megyei honlap

OMVK ikon

Vissza a főoldalra

OMVK ikon

Elküldés e-mailben

Pápai diákok Tallós Pál erdész-botanikus nyomában

2019. 10. 13. | Az OMVK Veszprém megyei szervezete |

Ismét a Veszprém Megyei Vadászkamarának és a Bakonyerdő Zrt.-nek köszönhetően vehettek részt tartalmas kiránduláson a Pápai Erkel Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola diákjai. Ezúttal a hatodikosok töltöttek egy egész napot a szabadban, ismerkedve a természet szépségeivel és a vadászat rejtelmeivel.

A Kupi-erdő tömbje a Bakonyalja egyik legnagyobb és legváltozatosabb összefüggő erdőterülete. Ide, egészen pontosan az Esterházy Erdészeti Erdei Iskolába utaztak a pápai diákok. A kirándulás annak az együttműködésnek a része, amelyet a Veszprém Megyei Vadászkamara idén tavasszal kötött a Pápai Tankerületi Központtal abból a célból, hogy az utánunk következő generációk óvják, védjék a természetet, a benne élő állatvilágot, és ismerjék a vadászat szépségét, illetve annak szükségességét.

Fotó: Mizsei Bernadett. További fotók ide kattintva!

Október 10-én egy rendkívül különleges helyszínre utazhattak a diákok. A Kupi-erdő egy különleges növényritkaság, a halvány sáfrány felfedezését követően kapott kiemelt figyelmet. A növényt korábban egy hozzá nagyon hasonló, botanikus kertekben is gyakran látható növénynek, a kárpáti sáfránynak hitték. A klímaváltozás miatt mára mindkét növény élőterülete jelentősen csökkent, a halvány sáfrány erősebb populációi csak a Kárpátok és az Alpok déli vonulatain maradtak meg, így a helyiek csodával határosnak tartják, hogy itt még él ez a növényfaj. A növényritkaság felfedezése Tallós Pál (1931-1968) erdész-botanikus nevéhez fűződik. Érdekes és persze kissé ironikus is, hogy bár egész életét a tudományos kutatásnak szentelte, a sáfrányra a pápai piacon figyelt fel, ahol virágárus asszonyok kínálták portékáik között. Mára a növény hosszútávú fennmaradása érdekében az erdő egy részét Kup község helyi védettségű területévé nyilvánították.

Fotó: Mizsei Bernadett. További fotók ide kattintva!

A gyerekek erről és még számos érdekességről hallhattak a nap folyamán. – A tananyagunk jelenleg éppen az erdő világa. Azt valljuk, hogy ha testközelből figyeljük meg a természetet, mindenképpen jobban rögzül a tananyag, mint a tantermi asztal mellett – mondta el a helyszínen Horváthné Somogyi Judit, aki természetismeretet tanít az Erkelben. – Mivel két osztály is ellátogathatott ide, úgy szerveztük a programot, hogy először a csapat egyik fele a helyi erdésszel kilátogat az erdőbe, és mindazt, amit megtanultak az iskolában, megpróbálják a természetben felismerni, illetve megfigyelhetik a Bakonyban található erdőtársulásokat. A csoport másik felével pedig addig az erdei iskolában található, mikroszkópokkal kiválóan felszerelt tanteremben maradunk, és a mikroszkópok segítségével mindent megvizsgálunk, amikről az órákon tanultunk – ismertette. A tanárnő kitért arra is, hogy sok diákja rajong a természetfilmekért, ami jó jel a mai technikai eszközök uralta világban. Sokak rendszeresen kirándulnak is családjukkal, ám akadnak olyan gyerek is, akik nagyon ritkán mozdulnak ki a négy fal közül. Hozzátette, a friss levegő, a nyugodt, harmonikus környezet és a számtalan természeti szépség miatt egy-egy ilyen kirándulás nagyon sokat ad a diákoknak.

Kemendy Géza, a Bakonyerdő Zrt. kerületvezető erdésze a tantermi foglalkozáson
mesélt a diákoknak a hazai vadászható nagyvadfajok életéről, és bemutatta azok trófeáit.

Ismerkedés a gímszarvas trófeájával. Fotó: Mizsei Bernadett
További fotók ide kattintva!

Az erdei túra során pedig végigsétálva a Tallós Pál Tanösvény kisebb  szakaszán, bemutatta az ott élő növényfajokat, de a diákok megtekintettek egy sózót, egy szórót, sőt, felmászhattak egy magaslesre, és egy cserkelős játékot is játszhattak. Így nem csupán a természetről, de a vadászatról is rengeteg új ismeretet szerezhettek a nap folyamán.

Mizsei Bernadett

Partnerek, kapcsolódó oldalak

agrárminisztériumOrszágos Magyar Vadászati Védegylet - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNimród Vadászújság - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereVadászati Kulturális EgyesületNemzeti Agrárgazdasági Kamara - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Safari Club International Közép-Magyarországi Egyesülete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereFeHoVa 2019Hazai Vadász Magazin - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereOrszágos Erdészeti Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereMagyar Országos Vadászkutyás Kulturális Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereEurópai Vadászszövetségek Szövetsége - az Országos Magyar Vadászkamara partnere
Online vadászvizsga tesztHerendi Porcelánmanufaktúra - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereBakonyerdő Zrt. - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereHunttrophy.com