Veszprém megyei honlap

OMVK ikon

Vissza a főoldalra

OMVK ikon

Elküldés e-mailben

Orvvadászat - megyei körkép

2017. 04. 19. | Az OMVK Veszprém megyei szervezete |

Az orvvadászat szinte minden korban sújtja a vadgazdálkodót. Miután rendkívül nehéz ellene a védekezés, sokszor csak a hátrahagyott nyomokból, jelekből észlelik, hogy megtörtént a jogosulatlan vad-elejtés - tudósít a veol.hu portál

A rapsicok számtalan vadászati módot alkalmaznak. Ezek közül a vad szempontjából legbrutálisabb, rendkívüli szenvedést okozó az ősi hurkolási módszer.

- Ezen kívül használnak például íjakat is, melyek csendben végzik a dolgukat, és persze alkalmazzák a legmodernebb fegyvereket is. Az elejtett vadak kérdésében nem válogat a vadorzó: ami a puska, fegyver elé kerül, arra lőni kell, hiszen a gyorsaság a fontos számára - mondta el a Naplónak Szedlák Tibor, a VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. termelési vezérigazgató-helyettese.

Kiemelte, hogy a VERGA Zrt., mint vadgazdálkodó évek óta - érvényes együttműködési megállapodás alapján - az érintett rendőrség hathatós közreműködésével igyekszik megfékezni az illegális vadászatot. A hatékony védekezés két pilléren nyugszik: a vadászterületet szinte sosem szabad magára hagyni - az állandó jelenlét és ennek egyértelmű jelzése fontos visszatartó erő lehet a potenciális elkövetők számára. Szólt arról is, hogy az észlelt vadorzásnál a tettenérés, az elfogás az egyértelmű jogi felelősségre vonás legfontosabb előfeltétele.

Orvvadászatnál használt, lefoglalt eszközök. Fotó: Molnár Sándor, veol.hu

Ez csak kitartó munkával, számos vadász és rendőr hosszú éjszakai járőrözésével lehet eredményes. Köszönhetően a veszprémi rendőrök kitartó munkájának, a közelmúltban sikerült egy igen jelentős orvvadásztársaságot tettenéréssel kézre keríteni. Jellemző, hogy ez a társaság is szinte üzletszerűen folytatta a tevékenységét, azaz a lelőtt vadak húsát különböző csatornákon át értékesítették. Megjegyzendő, hogy az ilyen módon, ellenőrizetlenül fogyasztóhoz kerülő hús egészségügyi szempontból rendkívül veszélyes, mivel a legális húsok szokásos állatorvosi vizsgálatán ez természetesen nem esik át - hangsúlyozta Szedlák Tibor.

A Veszprémi Rendőrkapitányság területéről ebben az évben még nem jelentettek be orvvadászatot. Lehet, hogy ez annak is köszönhető, hogy elfogtunk egy orvvadászcsapatot - tájékoztat Hebling Ernő címzetes rendőr alezredes, a Bűnügyi Osztály Vagyon és Gazdaságvédelmi Alosztályvezetője. A felderített ügy kapcsán elmondta, hogy 13 nagyvad kilövését tudják bizonyítani, és hat elkövetővel szemben folytatják az eljárást. Több mint száz bűnjelet foglaltak le, köztük lopott vadászfegyvert, mobil vadászleseket és rengeteg olyan technikai eszközt, amelyeket a vadelejtéshez használtak az orvvadászok. Például éjjellátókat, távcsöveket, ráadásul ezek jó része más bűncselekményből származott.

Az orvvadászok módszereit három csoportba sorolja az alezredes: a legprimitívebb a hurkozás, ami a természetjárókat és a vadászokat is irritálja. A vad, miután belemegy a hurokba, több óra vagy akár több nap szenvedés után múlik ki. Ebben az esetben az orvvadászat és a lopás mellett az állatkínzás is megállapítható. A másik módszer, amikor illegális fegyverekkel, illegális tevékenységet folytatva követik el a dolgot, és sajnos előfordult az elmúlt években olyan eset is, amikor olyan vadász volt az elkövető, akinek amúgy van engedélye, viszont tilalmi időszakban, vagy olyan területen ejtett el vadat, ahol neki nem lett volna szabad. Szerencsére ez a ritka eset, de ilyenkor is el kell járni az elkövetővel szemben.

Szedlák Tibor, Fotó: Molnár Sándor, veol.hu

A rendőrség dolga az, hogy felderítse az elkövetőket. Az erdészetekkel, vadászokkal, mezőőrökkel és önkormányzatokkal együttműködve: megelőzni, járőrözni, felderíteni, tetten érni - ez a feladat - teszi még hozzá az alezredes.

A Bakonyerdő Zrt. vadgazdálkodási osztályvezetője Pölöskei Balázs elmondta, hogy a társaság területén az orvvadászat, vagy abból eredő elhullás jelentős gazdasági károkat okoz. Eltulajdonítanak vagy megsebeznek a nagy értékű gímszarvas bikától az őzgidáig mindent, ami lőtávolon belül kerülhet, figyelmen kívül hagyva az ellés és szoptatás vagy agancsfejlesztés időszakát, és sajnos, sokszor jóval az eset megtörténte után derül ki maga a tény.

A klasszikus és régről ismert orvvadász, aki éjjel puskával gyalogosan lopta be a vadat, majd annak húsát hátizsákban hazacipelte, miközben fegyverét odvas fába elrejtette, mára már lassan eltűnik. Fel-felüti a fejét a hurkozás. Az utóbbi időben a több gépkocsit is használó, éjjellátó, hőkamerával és célzóberendezéssel felszerelt társaságok orvvadásznak, akik képesek egy éjszaka alatt több nagytestű vadat nemcsak meglőni, de szakszerűen fel is dolgozni. Mivel a Bakonyerdő Zrt. vadászterületei erősen erdősültek, így ez utóbbi cselekmény inkább a műutak vagy mezőgazdasági művelésű területek környékén történik. Ez ellen az éjszakai figyelő-szolgálat, kihelyezett éjjellátó kamerák, és rendőrségi segítséggel végzett közúti ellenőrzések során próbálnak fellépni az erdészek.

- A Btk. változásával és a vadászati törvény szigorításával a kézre került elkövetők súlyos büntetésre számíthatnak, ami véleményem szerint kellő visszatartó erővel bírhat. Fontosnak tartom emellett a média szerepét is, ahol vadgazdálkodók oldaláról is betekintést nyerhetnek a laikusok az orvvadászat során sérült, elhullott vagy szenvedő állatok életébe, felértékelve az ez ellen végzett komoly munkát, amit a rendőrséggel közösen a hivatásos vadászok végeznek - fogalmazott a vadgazdálkodási osztályvezető.

szerző: Molnár Sándor

forrás: veol.hu

Partnerek, kapcsolódó oldalak

agrárminisztériumOrszágos Magyar Vadászati Védegylet - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNimród Vadászújság - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereVadászati Kulturális EgyesületNemzeti Agrárgazdasági Kamara - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Safari Club International Közép-Magyarországi Egyesülete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereFeHoVa 2019Hazai Vadász Magazin - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereOrszágos Erdészeti Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereMagyar Országos Vadászkutyás Kulturális Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereEurópai Vadászszövetségek Szövetsége - az Országos Magyar Vadászkamara partnere
Verga Zrt. - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereHunttrophy.comOnline vadászvizsga tesztHerendi Porcelánmanufaktúra - a Veszprém megyei Vadászkamara partnere