Veszprém megyei honlap

OMVK ikon

Vissza a főoldalra

OMVK ikon

Elküldés e-mailben

Megyei vadásznap Pápán az új generációval

2019. 04. 27. | Az OMVK Veszprém megyei szervezete |

A vadászatra jogosultak, a megyei és az országos közélet, a megyei vadászkamara, az állami erdőgazdaságok, Pápa város és a Pápai Tankerületi Központ képviselői jelenlétében nyílt meg a megyei vadásznap a Pápai Agrárexpo keretében április 27-én.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke
(Fotó: Mizsei Bernadett) További fotókért kattintson ide!

A Bakony Vadászkürt Egylet üdvözlő szignáljai után Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, országgyűlési képviselő üdvözölte a résztvevőket. Elnök úr örömét fejezte ki, amiért az agrár- és a vadászkamara új kapcsolódási pontot talált a gyerekek felé fordulással, valamint hangsúlyozta a tudás és az elmények átadásának fontosságát az új generáció nevelésében. A szakma aktualitásairól szólva rámutatott: a Vadászati törvény 2015-ös átfogó módosításai óta megérett az idő a szabályozás finomhangolására. A leginkább húsba vágó vadkárkérdésben nagy előrelépés lesz az egységes vadkárfelmérési útmutató bevezetése, a NAK és a vadászkamara közös finanszírozásával készült munkaanyagot várhatóan néhány hónapon belül átnyújtják az Agrárminisztériumnak. Győrffy Balázs reményét fejezte ki, hogy a 2020-as vadkárszezonban már a jogszabályi formába öntött vadkárprotokoll alapján folyik majd a kárfelmérés és rendezés. A NAK elnöke egy Fekete István idézettel zárta köszöntőjét:

„A vadászatot egyáltalán nem a lövés tudománya, nem a gyilkolás és nem az étel, a bőr és a trófea jelenti, hanem mindez együtt, és még sok minden, ami túl van ezeken. Ősi örökség ez, amit az egyik ember örököl, a másik nem. Ősi harc ez a család táplálékának megszerzésére, kutatási vágy, megfigyelés, tudásszomj, kalandkeresés, gyűjtési szenvedély, erdők, mezők, nádasok szeretete.”

Mint azt Unger Tamás, Pápa város alpolgármestere felidézte: az agrárexpó 23 éves történetében szoros kötődés alakult ki a város és a rendezvény között, és a szervező ugyan változhatott, de jól eső állandóságot sugallt, hogy a vadásznap mindig része volt az agrárexpónak. Fekete István Győrffy Balázs által idézett gondolataira utalva reményét fejezte ki, hogy ezt a hitvallást, lelkületet a természet megőrzése érdekében sikerül átplántálni a gyerekekbe is.

Takács Szabolcs kormánymegbízott köszönetét fejezte ki a NAK és Pápa városa felé megye agrárszempontból legjelentősebb eseményének megszervezéséért. Veszprém megyében mintegy 2900-an rendelkeznek vadászjeggyel, ebből 175-en hivatásos vadászok, akik megélhetését valóban a vadászat biztosítja.

Takács Szabolcs kormánymegbízott. (Fotó: Mizsei Bernadett)
További fotókért kattintson ide!

Évente 2500 külföldi vadász látogat el a megyébe, ennek pedig számos pozitív hozadéka van turisztikai szempontból is. Takács Szabolcs szerint az agrárexpó arra is jó lehetőséget teremt, hogy a gazdák és a vadgazdálkodók kötetlenebb módon, kevésbé formális keretek között tudjanak egyeztetni, megoldást keresni legégetőbb problémáikra.

Takács Szabolcs köszöntő szavai után megnyitotta a vadásznapot, majd a kiváló teljesítményt nyújtó vadászok, vadászatra jogosultak kitüntetést vehettek át, erről bővebben ide kattintva olvashatnak.

A megyei vadásznap egyik kiemelt fontosságú eseményeként együttműködési megállapodást kötött egymással a Veszprém megyei Vadászkamara és a Pápai Tankerületi Központ.

Az Együttműködési Megállapodás ünnepélyes aláírása
(Fotó: Mizsei Bernadett) További fotókért kattintson ide!

Mindkét fél kiemelt céljának tekinti, hogy az ökoiskolák diákjai a természetet szerető és óvó-védő felnőttekké váljanak, akik igényesek szűkebb és tágabb környezetük, a benne élő embertársaik iránt, és méltó módon bánnak az elődöktől kapott történelmi, kulturális, gazdasági és természeti környezettel. Ennek érdekében a jeles napokról (Állatok világnapja, Föld napja, Madarak és fák napja) programok, versenyek és kiállítások szervezésével közösen emlékeznek meg, tematikus versenyeket szerveznek megyei szinten, tanulmányi kirándulásokra viszik a gyerekeket vadászattal, természetvédelemmel kapcsolatos helyszínekre, valamint csoportos előadásokat, bemutatókat, gyakorlati foglalkozásokat tartanak.

A dokumentumot a megyei Vadászkamara részéről Pap Gyula elnök, a Pápai Tankerületi Központ képviseletében Egyházi Andrea tankerületi igazgató látta el kézjegyével.

A hivatalos megnyitó záróakkordjaként a Pápai Erkel Ferenc Általános iskola 2. osztályos tanulói adtak feszült figyelmet kiváltó, népzenés-táncos műsort, de felemelő volt a hat-hét éves gyerekek szájából hallani a vadászok tízparancsolatát, és az alábbi Bársony István gondolatokat is:

„Vadásznak lenni nagy öröm, kimondhatatlan gyönyörűség. Egyértelmű az egészséggel: a jó étvággyal, a mély álommal, a tele tüdővel való légzéssel; egyértelmű a lelki egyensúllyal, a bátorsággal, a férfias erővel. Az igazi vadász mind szereti a természetet, s aki ezt az Isten alkotta szépséget szereti, az rossz ember nem lehet.”

Az Erkel Ferenc Általános iskola 2. osztályos tanulóinak műsora
(Fotó: Mizsei Bernadett) További fotókért kattintson ide!

A rendezvénysátoron kívül is javában zajlottak az események, 19 vadászatra jogosult serénykedett a hagyományos főzőverseny keretében. A Verga Zrt. erdőmester-módra készült vaddisznóraguja, a Diana Vadászhülgy Klub medvehagyma-krémlevese, a Marcal-Bitvaközi Vt. vörösboros, gombás szarvaspörköltje, a Kesző és környéke Vt. „Viki-tokánya”, Pálffy László bakonyi pandúrlevese, a Bakonyalja Szarvaskő Vt. háromféle gombával gazdagított szarvastokánya vagy éppen az Uzsai erdészet alsóbakonyi szarvaspörköltje és a többi résztvevő jól bevált, vagy éppen merészen fantáziadús ételremekei mind kiérdemelték a zsűri és az agrárexpo látogatóinak elismerését.

A legkisebbeket a sportcsarnokban agrárjátszótér és arcfestés, a szabadban állatsimogató várta. A szabdtéri programkínálat értékes része volt a Bakony Vadászkürt egylet által prezentált, „fület gyönyörködtető” vadászkürtös-bemutató, de a solymászok előadása is vonzotta úgy a gyermeki, mint a felnőtt tekinteteket. A számos érdeklődőt vonzó előadás keretében Dr. Lukács Attila, a megyei vadászkamara sportvadász alelnöke és Maróti Béla, a kynológiai szakbizottság elnöke kalauzolta el az érdeklődőket a vadászkutyák: tacskók, kopók és vérebek világába.

Vadászkutya-bemutató (Fotó: Mizsei Bernadett) További fotókért kattintson ide!

Legözelebb május 26-án Várpalotán, a vadász-gyermeknapon találkoznak a megye vadászai.

Partnerek, kapcsolódó oldalak

agrárminisztériumOrszágos Magyar Vadászati Védegylet - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNimród Vadászújság - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereVadászati Kulturális EgyesületNemzeti Agrárgazdasági Kamara - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Safari Club International Közép-Magyarországi Egyesülete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereFeHoVa 2019Hazai Vadász Magazin - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereOrszágos Erdészeti Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereMagyar Országos Vadászkutyás Kulturális Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereEurópai Vadászszövetségek Szövetsége - az Országos Magyar Vadászkamara partnere
Hazai Vadász Magazin - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereHunttrophy.comVerga Zrt. - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereVeszprém Televízió - a Veszprém megyei Vadászkamara partnere