Veszprém megyei honlap

OMVK ikon

Vissza a főoldalra

OMVK ikon

Elküldés e-mailben

III. Vadászkamarai Trófeaszemle + VIDEÓK

2017. 11. 03. | Az OMVK Veszprém megyei szervezete |

Merész dolog novemberben szabadtéri programot szervezni, a III. Veszprém megyei Vadászkamarai Trófeaszemle szervezőinek és résztvevőinek azonban ezúttal is szerencséjük volt: sem eső, sem köd vagy szél nem zavarta Szent Hubertusz napján a huszárokelőpusztai rendezvény sikerét.

A hubertlaki hivatásos vadász emlékhelyen a Bakony Vadászkürt Egylet kürtszignáljainak elhangzása után Varga László, a Bakonyerdő Zrt. részéről házigazdaként üdvözölte a megye vadászait, J. R. Ward gondolataival érzékeltetve az őszi Bakony hangulatát:

Varga László vezérigazgató beszéde
Fotó: Mizsei Bernadett További fotók itt!

„Az ősz a kedvenc évszakom. Szeretem, amikor a levelek vörösbe és narancsba fordulnak. Gyönyörű látványt nyújtanak a holdfényben, és elképesztő változáson esnek át. A tavaszi és a nyári zöldellés csak árnyéka a fák igazi valójának, ez a buja színvilág igazi csoda, és minden áldott évben bekövetkezik, amikor az éjszakák egyre hidegebbek lesznek. Mintha ezekkel a tüzes színekkel kárpótolnák, hogy eltűnik a meleg.”

Mint rámutatott: a vadgazdálkodásban egyaránt szerephez jut a szív és az ész, hiszen míg mindenki számára természetes indíttatás, hogy minnél többet zsákmányoljon, addig a tervszerűség, a hosszú távon való gondolkodás mértékletességre int bennünket. Ez különösen akkor igaz, ha a vadgazdálkodási tervezésben az erdészet érdekeit is figyelemmel kell lenni, ezért is fontos, hogy a vadállomány mennyiségi és minőségi jellemzőit egyaránt figyelembe vegyék a gazdálkodás során. Ebben a munkában leginkább a hivatásos vadászok szakértelmére támaszkodnak, és igyekeznek a lehető legjobb munkafeltételeket megteremteni.

Schumacher István vezérigazgató a Verga Zrt. képviseletében köszöntötte a hivatásos vadászokat, és Varga László gondolataihoz csatlakozva kitartást kívánva nekik többek között az optimális nagyvadlétszám beállításának munkájához.

Szekrényes Tamás beszéde
Fotó: Mizsei Bernadett További fotók itt!

Szekrényes Tamás, a Veszprém megyei Vadászkamara hivatásos vadász alelnöke beszédében a múlt-jelen-jövő dimenzióiban helyezte el köszöntő gondolatait. Mint elmondta: négy éve fogalmazódott meg egy kultikus hely létrehozásának igénye, ahol kellő méltósággal tudunk emlékezni elődeinkre. A jelen kulcsfontosságú eseményeként aposztrofálta a vadászkamarai tisztújítást és a vadászati törvény aktualizálását, ami a hivatásos vadászok státuszának megerősítését, munkakörülményeik javulását eredményezte. A jövő feladatai között pedig a 2021-ben megrendezendő Vadászati Világkiállításra való felkészülést emelte ki, hogy méltóképpen láthassuk vendégül a külföldi érdeklődőket.

Dr. Jánoska Ferenc, a Soproni Egyetem Erdőmérnöki Kar oktatási dékánhelyettese, a Vadgazdálkodási és Gerinces Állattani Intézet egyetemi docense a vadászat és a szakralitás kapcsolatát elemezte rövid előadásában, majd a „Hubertlaki Kereszt” kitüntetés átadására került sor Takács Károly, Süle Árpád és Károlyi Gábor vadásztársunk részére, méltatásukat ide kattintva olvashatják.

A hivatásos vadászok emlékhelyénél koszorút helyeztek el a Veszprém megyei Vadászkamara, a Bakonyerdő Zrt. és a Verga Zrt. képviselői, majd a huszárokelőpusztai vadászháznál folytatódott az ünnepség.

Mint a látogatókat üdvözlő Pap Gyula, a Veszprém megyei Vadászkamara elnöke, országos sportvadász alelnök elmondta: a rendezvény ötletgazdái sem gondolták volna, hogy ekkora sikerű rendezvénnyé válik a kamarai trófeaszemle, ami nem jöhetett volna létre az alapítók lelkesedése és kitartása nélkül.

Takács Szabolcs kormánymegbízott megjegyezte: két évvel ezelőtt is örömmel fogadta el a felkérést a trófeaszemle megnyitására, amely rendezvény a megye vadászainak jogos igényét elégíteti ki. A kiállított trófeák a hivatásos vadászok elhivatottságát, szorgalmát és szakértelmét dicsérik, akik közül külön gratulált a „Hubertlaki kereszt” kitüntetésre érdemesült vadásztársaknak. Mint rámutatott: a 2017-től induló új vadgazdálkodási ciklusban központi szerepet kap az egységes szemléletű tájegységi vadgazdálkodás, és a tájegységi fővadászok által nyújtott szakmai támogatás, aminek már látszanak első eredményei: mintegy 10%-kal csökkent ugyanis a bírálatra bemutatott, mínuszpontos trófeák száma. Végezetül a vadászkamara és az állami erdőgazdaságok munkájához gratulálva hivatalosan is megnyitotta a trófeaszemlét, melynek keretében a megye 17 vadgazdálkodójának területén esett 76 trófea bemutatására került sor, mind az öt nagyvadfajunkból.

Fotó: Mizsei Bernadett További fotók itt!

A trófeaszemle végén a házigazdák vendégszeretetének és nagylelkűségének hála, terített asztal mellett volt alkalom az idény eddigi tapasztalatainak átbeszélésére, tapasztalatcserére. Legközelebb december 8-án Bakonybélben, az Odvaskő Hotelben találkoznak a megye vadászai.

Partnerek, kapcsolódó oldalak

agrárminisztériumOrszágos Magyar Vadászati Védegylet - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNimród Vadászújság - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereVadászati Kulturális EgyesületNemzeti Agrárgazdasági Kamara - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Safari Club International Közép-Magyarországi Egyesülete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereFeHoVa 2019Hazai Vadász Magazin - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereOrszágos Erdészeti Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereMagyar Országos Vadászkutyás Kulturális Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereEurópai Vadászszövetségek Szövetsége - az Országos Magyar Vadászkamara partnere
Hazai Vadász Magazin - Veszprém megyei videókHerendi Porcelánmanufaktúra - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereVeszprém Televízió - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereHazai Vadász Magazin - a Veszprém megyei Vadászkamara partnere