Veszprém megyei honlap

OMVK ikon

Vissza a főoldalra

OMVK ikon

Elküldés e-mailben

Idénykezdet Csehbányán - Megkezdődött a főszezon!

2019. 08. 31. | Az OMVK Veszprém megyei szervezete |

Idén már negyedik alkalommal gyűltek össze Veszprém megye vadászai Csehbányán, hogy a vadászati főidény kezdetén Szent Hubertusz püspök segítő közbenjárását kérjék.

A nemes hagyomány a Hajag Vidéki Vadásztársaság kezdeményezésére 2016-ban indult útjára. Az ötletet akkor felkarolta a Verga Veszprémi Erdőgazdaság Zrt., a Bakonyerdő Zrt., a helyi önkormányzat és a megyei vadászkamara. A kezdeményezés hagyománnyá nemesült, évről-évre többen köszöntik a főidényt az ezüstös törzsű bükkerdőben álló kegyhelynél.

Az ünnepélyes terítékre szánt szarvasbika lovas fogaton érkezik.
Fotó: Mizsei Bernadett További fotók ide kattintva

A csehbányai Mária kápolna megkapó helyszín, nem pusztán festői fekvése miatt. Története is megérintő a „zöldruhások” számára. A legenda szerint egy fagyos, téli éjszakán eltévedt a rengetegben a helybéli erdész. Kétségbeesésében imádkozni kezdett, és kisvártatva meg is pillantott egy pislákoló fényt a távolban. Odasietett, és egy lobogó tüzet talált, ami körül – megmagyarázhatatlan módon – érintetlen volt a hótakaró, vagyis nem emberi gondoskodásnak köszönhette a megmenekülést. A tűz mellett átmelegedett, a hazafelé vezető utat is megtalálta, majd később hálából keresztet állított a tűz helyén. A kápolnát később, a XIX. század közepén emelte a falu lakossága.

Fotó: Mizsei Bernadett További fotók ide kattintva

A szentmise kezdetén a Bakony Vadászkürt Egylet jóvoltából harsant fel a „Szarvas halála” kürtjel, majd a közismert népének (az alkalomhoz igazítva) „Zeng a harang hívó szóval Szent Hubertusz ünnepén” kezdettel szólította imára az erdészeket, vadászokat és Csehbánya község lakóit.

A szentmisét celebráló Sabjanics Miklós herendi plébános szentbeszédében kifejtette: a Teremtő az ember számára alkotta meg a Föld javait: a növény- és állatvilágot. Amikor ezeket szándéka szerint hasznosítjuk, akkor Isten rendelését követjük. Ahogy azonban a munkahelyi kapcsolatokban vagy a magánéletben, úgy a vadászat során is fontos, hogy kellő alázattal, nem pedig hatalmaskodva, elbizakodottan tegyük a dolgunkat. Az alázat korántsem a bántás tűrését jelenti, hanem olyan erény, mint egy lánc, amire a többi erény is „felfűzhető”. Ha ez a lánc hiányzik vagy elszakad, a többi erény megléte vagy kifejlődése is kétségessé válik. Ezért is elengedhetetlen a rendszeres lelkiismeret-vizsgálat, hiszen a lelkiismeretünk által Isten szól hozzánk, ugyan halkan, de mindig igaz módon. Sabjanics plébános atya Szent Hubertusz életútját felidézve rámutatott: Hubert mindig is hívő ember volt, de igazán csak akkor kezdte el Krisztust követni, miután a Megváltó egy szarvas agancsai között megjelenő feszületről szólt hozzá. Hubertusz közvetlenül tapasztalhatta meg, hogy Krisztus nem egy eszme, hanem egy valóságos, élő személy.

A liturgia végeztével Sabjanics atya megáldotta a terítéken fekvő szarvast, mint a testi életünket tápláló eledelt, és Szent Hubertusz közbenjárására Isten áldását kérte az ünneplők halhatatlan lelkére és a vadászokra, mint közösségre.

A terítéken fekvő szarvasbika megáldása
Fotó: Mizsei Bernadett További fotók ide kattintva

Az ünnepség keretében Pap Gyula, a Veszprém megyei Vadászkamara elnöke Veszprém megye Vadgazdálkodásáért Emlékérmet adományozott Léman Imrének, a Hajag Vidéki Vadásztársaság elnökének, amiért hosszú idő óta töretlenül szolgálják és segítik a vadászat társadalmi elfogadottságának növelését.

Léman Imre, a Hajag Vidéki Vadásztársaság elnöke,
a Veszprém megye Vadgazdálkodásáért Emlékérem kitüntetéssel 
Fotó: Mizsei Bernadett További fotók ide kattintva

A szentmise végeztével a Hajag Vidéki Vadásztársaság látta vendégül az együtt ünneplőket. A fehér asztal mellett bőven volt alkalom az előttünk álló vadászidény esélyeinek latolgatására, és az emlékek felidézésére.

Pólik Sándor

Partnerek, kapcsolódó oldalak

agrárminisztériumOrszágos Magyar Vadászati Védegylet - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNimród Vadászújság - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereVadászati Kulturális EgyesületNemzeti Agrárgazdasági Kamara - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Safari Club International Közép-Magyarországi Egyesülete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereFeHoVa 2019Hazai Vadász Magazin - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereOrszágos Erdészeti Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereMagyar Országos Vadászkutyás Kulturális Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereEurópai Vadászszövetségek Szövetsége - az Országos Magyar Vadászkamara partnere
Hunttrophy.comBakonyerdő Zrt. - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereVeszprém Televízió - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereHazai Vadász Magazin - Veszprém megyei videók