Veszprém megyei honlap

OMVK ikon

Vissza a főoldalra

OMVK ikon

Elküldés e-mailben

Évadzáró Odvaskőn + VIDEÓ

2018. 12. 02. | Az OMVK Veszprém megyei szervezete |

A hagyományokhoz ragaszkodva idén is az Odvaskő hotel vendégszeretetét élvezve került sor a vadászkamara hagyományos évadzáró ünnepségére. A Bakony Vadászkürt Egylet kürtszignáljai elhangzása után Pap Gyula megyei elnök köszöntötte a megjelenteket és a meghívott előadókat.

A Veszprém megyei Kormányhivatal részéről Papp László vadászati szakügyintéző nyújtott áttekintést a 2018/19-es vadászati év eddigi eredményeiről, valamint az előttünk álló esztendő feladatairól. A gímszarvasok becsült száma megyénkben 10739 db, 6285 db-os (59%) hasznosítás mellett. Az eddig bírált 1189 trófea közül 473 kapott érmet. 15 bika trófeasúlya haladta meg a tíz kg-ot, közülük is kiemelkedik a 13,13 kg-os, a Sümegi Kinizsi vt. területén elejtett megyei rekorder. Annak ellenére, hogy az elejtések száma nő, nem sikerült megállítani az állománynövekedést, a minőség azonban – ha lassan is, de – javul. Fontos volna a nőivar fokozottabb hasznosítása, ennek érdekében több terelővadászat rendezése.

Papp László vadászati szakügyintéző
Fotó: Mizsei Bernadett. További fotók ide kattintva!

A dámszarvasaink becsült létszáma 1326, a tervezett gyérítési ráta 62%. A trófeák minősége lassan javul. Bár aranyérmes nem esett, az eddig bírált 67 agancsól 10 kapott ezüst-, 7 pedig bronzérmet. 2 trófea tömege haladta meg a 4 kg-ot, a legnagyobb 4,1 kg-ot nyomott.

Az őzállomány becsült létszámát tekintve stagnál (12164 db), az 1883 bírált trófeából 100 lett érmes, a legnagyobbnak az Ősi-Sárrét vt. területén elejtett 559 grammos bizonyult. A megye egészét tekintve a minőség stagnál. A hasznosítás arányát nem szükséges növelni, sőt helyenként csökkenteni is lehet.

A muflon becsült létszáma körülbelül annyi, mint a dámszarvasé: 1451 db. A tervezett hasznosítás 764 db (53%). A teríték nagyságát tekintve másodikok vagyunk a megyék között. A 85 bírált csigából 50 lett érmes, két csiga hossza haladta meg a 90 centimétert. Az állománynövekedés megállni látszik, de a létszám még mindig magasnak mondható, szükséges a hasznosítás fokozása, különösen a nem állami vadászterületeken.

A vaddisznó becsült létszáma 6405 db, 167%-os a tervezett hasznosítás. Az eddig elbírált 141 agyarból 60 bizonyult érmesnek. Az állomány enyhén csökken, de ebben nagyok a területi különbségek, és nagy kihívást jelent majd az ASP esetleges megjelenése. Addig is szükséges a kilövési tervszámok magasan tartása, különösen az üdülőövezetekben.

A legfontosabb apróvadfajok állománya enyhén nőtt, köszönhető ez a kedvező időjárásnak és a ragadozókontrollnak. A ragadozók gyérítését folytatni kell, és szükséges az élőhelyek fejlesztése a zöldítés és az Országos Vadgazdálkodási Alap által nyújtott lehetőségek révén.

Papp László az előttünk álló feladatokról szólva említette az üzemtervek jóváhagyását, a lejáró üzemterű vadászterületek határkijelölését, és a hatékonyabb nagyvadlétszám-csökkentést.

Dr. Bognár Lajos helyettes államtitkár, országos főállatorvos képviseletében Dr. Boncz Attila adott áttekintést az afrikai sertéspestissel (ASP) kapcsolatos helyzetről, feladatokról.

Dr. Boncz Attila előadása
Fotó: Mizsei Bernadett. További fotók ide kattintva!

Jelenleg az Országos Főállatorvos 3/2018. számú határozata tartalmazza a teendők részletes leírását, ezt azonban fel fogja majd váltani az Országos ASP készenléti terv. Veszprém megye jelenleg az alacsony ASP-kockázatú területek közé tartozik, de ez a státusz is jár bizonyos feladatokkal, például az elhullott vaddisznók haladéktalan bejelentése, valamint az átlagostól eltérő viselkedést mutató egyedek kilövése és laboratóriumi vizsgálata. Az elhullott egyedek ártalmatlanítása ugyanakkor megtörténhet a szokott módon, nem szükséges az ATEV Zrt-vel elszállíttatni a tetemeket. Az élő vaddisznók szállítására vonatkozó korlátozás, hogy alacsony kockázatú területre csak alacsony vagy közepes kockázatú területről engedélyezett szállítani, innen elszállítani pedig csak olyan területre szabad, amely szintén alacsony kockázati besorolással rendelkezik. Mivel a vírus megjelenése kizárólag idő kérdése, fontos a vaddisznóállomány fokozott gyérítése, a veszteség minimalizálása, és a majdani terjedés lassítása céljából.

Pap Gyula elnök a Veszprém megyei Vadászkamara elmúlt évi tevékenységét bemutatva és értékelve szólt a három helyszínen megrendezett vadásznapokról (köztük az országosan is egyedülálló várpalotai Vadász-gyereknapról), a szervezeti életről, a hivatásos vadászok rendészeti továbbképzéséről, a vadásztanfolyamokról, a Hubertlaki hivatásos vadász emlékműnél történt megemlékezésről, valamint a vadászkamarai trófeaszemléről.

Pap Gyula előadása
Fotó: Mizsei Bernadett. További fotók ide kattintva!

A kamaránál rendben zajlott a vadászjegyek kiadása, és egy újonnan felvett, részmunkaidős kolléganő segít a vadászati engedélyek kiadása miatt megnövekedett feladatok ellátásában. A közeljövő teendői között említette a Vadgazdálkodási Alap pályázatainak elbírálását. Az egyedülállóan gazdag programkínálat mellett az sem elhanyagolható szempont, hogy a kamara minden választott tisztségviselője társadalmi munkában látja el funkcióját, és nem kevésbé fontos az együttműködő partnerek: állami erdőgazdaságok, civil és vadászsajtó, rendőrhatóság, Dianák és a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. támogatása sem. A jövő tervei között említette: a 2021-es Vadászati Világkiállításon való méltó megjelenést szolgáló tervek között szerepel egy vadászati témájú köztéri szobor felállítása, és a Veszprém megyei Vadászati Almanach kiadása.

Fotó: Mizsei Bernadett. További fotók ide kattintva!

A tartalmas évadzáró hivatalos része ezzel véget ért, a továbbiakban kötetlen eszmecsere vette kezdetét a fehér asztal mellett. Legközelebb január 26-án, Sümegen találkozunk, a VIII. Erdész-Vadász Bálon!

Partnerek, kapcsolódó oldalak

agrárminisztériumOrszágos Magyar Vadászati Védegylet - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNimród Vadászújság - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereVadászati Kulturális EgyesületNemzeti Agrárgazdasági Kamara - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Safari Club International Közép-Magyarországi Egyesülete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereFeHoVa 2019Hazai Vadász Magazin - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereOrszágos Erdészeti Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereMagyar Országos Vadászkutyás Kulturális Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereEurópai Vadászszövetségek Szövetsége - az Országos Magyar Vadászkamara partnere
Veszprém Televízió - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereVerga Zrt. - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereBakonyerdő Zrt. - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereHazai Vadász Magazin - a Veszprém megyei Vadászkamara partnere