Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei honlap

OMVK ikon

Vissza a főoldalra

OMVK ikon

Elküldés e-mailben

Új táblával az autósok biztonságáért

2018. 03. 14. | Az OMVK Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szervezete |

A Sóstói-erdő sokak számára ismert. Van aki méltán híres strandjáról, van aki a múzeumfaluról emlékszik rá. És van, aki azért mert egy rossz emlékű estén itt ugrott autója elő először őz.

Sajnos nem rendkívüli eset az ilyen, mivel a Sóstói-erdőn keresztül nagy forgalmú út vezet. Szerencsére a súlyos baleset nem gyakori, de a vadban és gépjárműben okozott kár így is jelentős. Volt olyan esztendő, amikor 37 alkalommal kellett elütött őzbe fűzni krotáliát, az alig 2 kilométeres szakaszon.

A Vadászkamara megyei szervezete és a Rendőrség is kereste a megoldást, melyben a Rendőrség ért hamarabb célt. Tavasszal jelezték a Kamara felé, hogy van egy elképzelés, melyet meg kívánnak valósítani. Mivel maximálisan támogattuk az ötletet, így a két szervezet megegyezett a közös munkában.

A terveknek megfelelően a vadveszélyt jelző tábla mellé, egy attól színében és méretében is elütő, ugró őzet mutató tábla került. Így remélhetőleg az autósok jobban fognak ügyelni és ez már elég lehet a baleset elkerüléséhez.

A jól ismert és az új vadveszélyt jelző táblák 

Az elhelyezett táblákat március 09-én a két szervezet közös akció keretében mutatta be a lakosságnak és a médiának.

A rendőrség illetékesei figyelemfelhívó közlekedésbiztonsági ellenőrzést tartottak, melynek keretében felhívták a figyelmet az új táblára. Az igazoltatáson átesők vadriasztó sípot is kaptak, melyek használatával az autón szintén csökkenthető a vadelütés valószínűsége.

A vadrisztó síp olcsó, mégis csak kevés autós használja

A két szervezet távlati célként fogalmazta meg, hogy amennyiben a tapasztalatok pozitívak lesznek, a megye más frekventált útjaira is elhelyezésre kerül majd a tábla.

Mindemellett feltétlenül érdemes megszívlelni az alábbi - a rendőrség honlapján is elérhető -  tanácsokat a vad és gépjármű ütközés elkerülése érdekében.

 

  1. Lassítson! A megengedett legnagyobb sebesség nem azt jelenti, hogy annyival is kell haladnia. Ha lakott területen kívül 90 helyett csak 80 km/óra sebességgel megy, jóval több ideje lesz reagálnia egy esetlegesen hirtelen felbukkanó vadra.
  2. Ne mobilozzon! Ha másra figyel, lassabban tud reagálni. Lehet, hogy egy vad áll az úton a következő kanyarban, vagy a következő bukkanó mögött.
  3. Kapcsolja be a biztonsági övet! Már nem lesz rá ideje, mielőtt a fékre tapos.
  4. Kapcsolja fel a távolsági fényszórót! Így nagyobb területet láthat át. Szembejövő forgalom esetén természetesen kapcsolja le a reflektort!
  5. Tudjon róla, hogy szembejövő forgalomnál nehezebb észrevenni a közelben lévő vadállatokat. A sebesség csökkentése segíthet.
  6. Tartson nagyobb követési távolságot! Az elöl haladó gépkocsi is ugyanúgy bármikor hirtelen fékezésre kényszerülhet.
  7. Folyamatosan figyelje az út két oldalát is! Vezetés közben az ember hajlamos elmerengeni – különösen éjszaka egy kihalt úton.
  8. Ha vadat lát, lassítson! A vadállatok kiszámíthatatlanul viselkednek. Van, hogy nem mozdulnak, de az is lehet, hogy megugranak és valamelyik irányba vágtatni kezdenek.
  9. Ha egy őzet vagy szarvast látott, számítson többre is! Általában ezek az állatok csoportokba verődnek.
  10. Dudáljon, ha vadállat van az úttesten! A fényszóróba nézve nem biztos, hogy látják a járművet, a hangjelzés segíthet nekik, hogy tudják, merről jön a veszély. Vigyázzon azonban, ha az állat nem az úton áll – lehet, hogy a hangtól megriad és pont a kocsi elé ugrik.
  11. Lakott területen belül is találkozhatunk őzekkel vagy más vadállatokkal. Általában sötétedés után jönnek elő, de gyakorlatilag bárhol és bármikor felbukkanhatnak.
  12. Ha hirtelen nagytestű vad kerül a gépkocsi elé, vészfékezzen, adjon hangjelzést, de ne rántsa félre a kormányt, még ha így el is üti az állatot! Egy út menti fának vagy a szemben közlekedő gépkocsinak csapódva sokkal súlyosabb baleset következhet be.
  13. Ha elpusztult, vagy haldokló vadállatot lát az úton, hívja a 112 segélyhívó számot! Ne próbálja meg lehúzni az úttestről; lehet, hogy még életben van, és egy rémült állat súlyos sérülést okozhat patáival, agancsával vagy harapásával. Az elpusztult állatot ne vigye magával, az lopásnak számít!

Partnerek, kapcsolódó oldalak

agrárminisztériumOrszágos Magyar Vadászati Védegylet - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNimród Vadászújság - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereVadászati Kulturális EgyesületNemzeti Agrárgazdasági Kamara - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Safari Club International Közép-Magyarországi Egyesülete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereFeHoVa 2019Hazai Vadász Magazin - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereOrszágos Erdészeti Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereMagyar Országos Vadászkutyás Kulturális Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereEurópai Vadászszövetségek Szövetsége - az Országos Magyar Vadászkamara partnere
Online vadászvizsga tesztHunttrophy.comHazai Vadász Magazin - a Veszprém megyei Vadászkamara partnere