Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei honlap

OMVK ikon

Vissza a főoldalra

OMVK ikon

Elküldés e-mailben

Iskolás foglalkozások

2018. 03. 12. | Az OMVK Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szervezete |

Követendő kezdeményezés

Ahogyan divatosan mondani szokták: Valami megmozdult Mátészalkán. És ahogyan már az lenni szokott, a mozgolódást néhány bátran gondolkozó, a közösségért tenni akaró szülő kezdeményezte.

Közülük is vezéregyéniség lett Herdon Béla, aki szerette volna, ha a gyermekek minél többet tudnak meg környezetükről. Ehhez a vadászokat tartotta leginkább kompetensnek. Meg is kereste a Hőnig István Vadásztársaság elnökét, hogy valamilyen közös megoldást találjanak.

A kezdeményezés nyitott fülekre talált, annál is inkább mert Tóth Attila a megye Vadászszövetség elnökeként, különösen fontosnak tartotta a gyermekek közelítését a természethez.

Első alkalommal február közepén a kíváncsi gyermekekkel és szüleikkel egy tartalmas napot töltöttek el a vadászterület faluhoz közel es részén. Jó volt látni, hogy a gyermekek a több hektáros homokdombot és persze a magaslest azonnal birtokba vették, és aki éppen nem az íjászat rejtelmeivel ismerkedett, az vidáman szaladgált fel és le.

A fácánetető építése inkább a felnőtteket érdekelte, míg az őzetető megszemlélése már a gyermekeknek is izgalmas volt. Alapvető fogalmakkal bővült a kicsik szókincse, hiszen a sózó, a szénarács, vagy éppen a váltó mind-mind újdonságnak számítottak. Természetes, hogy a gyermekek megtalálták a játék lehetőségét is, hiszen nincs nagyobb móka, mint egy félig kidőlt akácfán egyensúlyozni.

 

Ismerkedés az őz etetővel

A nap zárásaként közös szalonnasütés következett, majd a helyszínen rögtönzött nyílvessző kereséssel a még futni bíró apróságok is végleg elfáradtak. Öröm volt nézni a jókedvű arcokat.

A siker láttán tovább fűzte a gondolatot Herdon Béla és március 05-ére egy előadásra invitálta a vadászokat. Ezt már tantermi körülmények között a Képes Géza Általános Iskolában kellett megoldani.

Bizonyára híre ment az előző összejövetelnek, mert szép számmal jelentek meg a tanulók, meghallgatni az előadót.

Főként a vadászat felelősségére és a természettel való kapcsolatra fókuszált a mondani való, de azért vadász etikai sőt kultúrtörténeti részek is színesítették az előadást. A legnagyobb sikert a néhány napos mezei nyúl fiak és a pár hetes aranysakál kölykök fotói aratták. Egy „ szerencsés” diákon a vadászavatás is bemutatásra került, amit nem kis derültséggel szemléltek a többiek. Az avatott kénytelen volt beírni fácán helyett egy zöld határidő naplóval, ellenben az avató pálcát megkapta. Reméljük nem csak neki, hanem mindenkinek maradandó élmény volt az előadás.

Balogh Zoltán hivatásos vadász avat

Örömmel tettünk eleget a felkérésnek és kíváncsian várjuk Herdon apuka újabb ötletét. Mi nyitottak leszünk rá.

 

2018. március 12.

Fazekas Gergely titkár

Partnerek, kapcsolódó oldalak

agrárminisztériumOrszágos Magyar Vadászati Védegylet - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNimród Vadászújság - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereVadászati Kulturális EgyesületNemzeti Agrárgazdasági Kamara - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Safari Club International Közép-Magyarországi Egyesülete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereFeHoVa 2019Hazai Vadász Magazin - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereOrszágos Erdészeti Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereMagyar Országos Vadászkutyás Kulturális Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereEurópai Vadászszövetségek Szövetsége - az Országos Magyar Vadászkamara partnere
Hunttrophy.comOnline vadászvizsga tesztHazai Vadász Magazin - a Veszprém megyei Vadászkamara partnere