központi honlap

OMVK ikon

Vissza a főoldalra

OMVK ikon

Elküldés e-mailben

Vadászjegy

2018. 01. 04. | OMVK központi szervezete |

A vadászjegy a vadászati tevékenység és a fegyvertartás jogalapja. Az OMVK megyei Területi Szervezetei adják ki illetve érvényesítik minden év februárja utolsó napjáig.

 

 

Információk a 2018-as érvényesítésről

 

A vadászjegy kiváltását és érvényesítését mindenki az OMVK megyei Területi Szervezeténél tudja elvégezni. (Elérhetőségek)

 

A lőfegyverekről szóló hatályos jogszabályok a vadászlőfegyver tartásának előfeltételeként írják elő az érvényes vadászjegy meglétét. A vadászjegy 5 évre szól és azt minden évben érvényesíteni kell, amit az állandó lakcím szerinti megyei vadászkamaránál lehet megtenni. Az első vadászjegy kiváltásához szükség van a vadászvizsga letételét igazoló bizonyítványra, az évenkénti érvényesítéshez pedig a korábbi, érvényes vadászjegyre. (Az egyéni lőjegyzék a 2017-2018-as vadászati évben már nem kötelező, így 2018-tól erre nincs szükség az évenkénti érvényesítéshez.) A vadászjegy érvényesítésével más is megbízható, ám első alkalommal személyesen kell kiváltani a vadászjegyet.

A vadászjegy egész évben folyamatosan kiváltható illetve érvényesíthető, de mindenkinek tudnia kell, hogy vadászni csak érvényes vadászjegy birtokában lehet. Annak hiányában mindennemű vadászati tevékenység szabálysértési vagy büntetőjogi következményekkel jár. Az Országos Rendőr-főkapitányság értesítése alapján, amennyiben a rendőrségi ellenőrzések során a vadász érvényes vadászjeggyel nem rendelkezik, lőfegyvertartási engedélyét be fogják vonni, ennek minden következményével. Érvényes vadászjegy nélkül vadászlőfegyvert tartani sem lehet.

A vadász felelősség-, és balesetbiztosítást a Groupama Garancia Biztosító Zrt. szintén vadászati évre köti, tehát február utolsó napjáig érvényes. Aki más biztosítótársasággal áll kapcsolatban, az időben járjon el biztosítása rendezése érdekében.

 

Az érvényesítés során fizetendő díjak (nincs változás 2017-hez képest):

  • Vadászjegy – 10 000 Ft
  • Biztosítás – alapdíjas 1000 Ft /fő/év, emeltdíjas 2000 Ft/fő/év
  • Kamarai tagdíj – 4 000 Ft (a vadászkamarai tagság minden vadász számára kötelező 2017. január 1-jétől a Vadászkamarai törvény 2016. októberi módosításának értelmében)

Kamarai tagdíj mentesség: attól az évtől kezdődően, amikor a vadász betölti a 70. évet, nem kell kamarai tagdíjat fizetnie.

 

A felelősségbiztosítás révén a biztosító szolgáltatási kötelezettsége az alapbiztosítási díjjal megkötött biztosítás esetén szerződőnként 12 millió forint/kár és 12 millió forint/év/fő, illetve emelt díj esetén 18 millió forint/kár és 18 millió Ft/év/fő.

A balesetbiztosítás keretében a biztosító a Magyarországon bekövetkezett vadászbaleset kapcsán az alábbi szolgáltatást teljesíti:

  • baleseti halál esetén 600 000 forint, illetve emelt díj esetén 1 200 000 forint egyösszegben történő kifizetése;
  • 100%-os rokkantság esetén 500 000, illetve emelt díj esetén 1 000 000 forint kifizetése;
  • múlékony sérülés, csonttörés, csontrepedés esetén egyszeri 30 000 forint, illetve emelt díj esetén 60 000 forint gyógyulási támogatás kifizetése;
  • baleseti kórházi napi térítés 2000 Ft/nap, míg emelt díj esetén 4000 forint/nap (maximum 15 napig).

 

 

Partnerek, kapcsolódó oldalak

Országos Magyar Vadászati Védegylet - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNimród Vadászújság - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereFöldművelésügyi Minisztérium - az Országos Magyar Vadászkamara partnereNemzeti Agrárgazdasági Kamara - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNissan - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereHazai Vadász Magazin - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereKos Fashion - az OMVK hivatalos partnereOrszágos Erdészeti Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereMagyar Országos Vadászkutyás Kulturális Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereNemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Szent István Egyetem VadVilág Megőrzési Intézete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereEurópai Vadászszövetségek Szövetsége - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Safari Club International Közép-Magyarországi Egyesülete - az Országos Magyar Vadászkamara partnere
Hunttrophy.comBirdieCar elektromos autók - vadászoknak isHazai Vadász Magazin - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereOnline vadászvizsga teszt