központi honlap

OMVK ikon

Vissza a főoldalra

OMVK ikon

Elküldés e-mailben

Véget ért a hivatásos vadászok országos versenye

2018. 07. 26. | Az OMVK központi szervezete |

2018. július 18-19-én került megrendezésre a hivatásos vadászok országos versenye. A rendezvény idei házigazdája az Országos Magyar Vadászkamara Pest megyei Területi Szervezete és a Pilisi Parkerdő Zrt voltak. A versenynek a Pilis Parkerdő galgamácsai vadászháza adott otthont. A megmérettetésen 21 induló képviselte a megyéket.

A megnyitón Zambó Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója üdvözölte először a versenyzőket, ezt követően Fodermayer Vilmos hivatásos vadász alelnök és Bajdik Péter a Kamara főtitkára köszöntötte a résztvevőket.

Az eligazítást és verseny menetrendjét ismertető tájékoztatót követően délután kezdődtek a lövészet és trófeabírálati versenyszámok. A lövészet három versenyszámból állt:

  • sörétes lövészet
  • nagygolyós lövészet lőlapra
    • 1 lövés 100 m-re
    • 2 lövés 150 m-re
    • 2 lövés 200 m-re
  • kisgolyós lövészet
    • 5 lövés futó vadra
    • 5 lövés szabadkézből 50m-re lévő sziluettre

A trófeabecslés állomáson a versenyzőknek 10 db trófeát kellett elbírálniuk: 3 gím, 5 őz, 1 dám és 1 muflon megoszlásban. Meg kellett határozniuk trófeánként a korcsoportot, trófeasúlyt (csigahosszt), elejthetőséget és a távolságot is.

Az első nap izgalmait egy közös vacsora zárta.

Az igazi megmérettetés azonban másnap következett. Összesen 10 különböző elméleti és gyakorlati feladatot kellett sikerrel venniük a versenyzőknek. A második nap egy 100 kérdésből álló tesztfeladattal kezdődött, mely felölelte a vadászat, vadgazdálkodás, természetvédelem és a vadászati kultúra témaköreit.

Ezt követően a résztvevőknek fel kellett ismerniük 5 db kürtjelet és válaszolni kellett 5 db kérdésre teszt formájában.

A megmérettetés kisebb csapatokban folytatódott. A hivatásos vadászoknak további 7 helyszínen kellett számot adniuk a tudásukról, ehhez kapcsolódott az egész helyszínt felölelő ún. „terepi észrevételek” versenyszám. Ez utóbbi esetében a feladatok állomásai között a vadászterületen észlelt „rendellenességeket” kellett rögzíteni szolgálati napló szintű bejegyzésekkel. Ezen versenyszámot nehezítette néhány elkötelezett versenyző, akik hivatásos vadászhoz méltón összeszedték a mesterségesen kihelyezett szemetet vagy megigazították az ugyancsak művi módon megrongált magasles deszkáit.

A további állomások feladatai:

  • növény- és termésfelismerés: A résztvevőknek 5 db fa, 5 db cserje, illetve 5 db lágyszárú és 5 termesztett növényt kellett felismerniük.
  • rendészeti feladatellátás: a versenyzőknek különböző szituációkban kellett számot adniuk a jogszabályi ismereteikről és az azokban foglaltak megfelelő alkalmazásáról.
  • ragadozógazdálkodás: szintén szükség volt elméleti és gyakorlati ismeretekre is. A jogszabályok ismerete mellett különböző csapdákat is élesíteni kellett a versenyzőknek.
  • nagyvad ismeret: a résztvevőknek többek között nyomokat, hullatékot, koponyákat, csontszilánkokat kellett felismerniük.
  • apróvad ismeret: A nagyvad ismerethez hasonlóan szintén koponyák, hangok, tollak, tojások, hullatékok felismerése volt a feladat.
  • védett fajok felismerése: preparátum, fotó, röpkép és hang alapján.
  • vadászati kinológia: egyes vadászkutya fajták, illetve a kutyatartás és kutyavezetés eszközeinek felismerése.

A feladatokat lezárandó díszebédre került sor, mely után következett az eredményhirdetés. A díjátadó ünnepségen Dr. Jámbor László elnök úr kiemelte, hogy a Kamara központi vezetése kiemelt hangsúlyt fektet a hivatásos vadászok szakmai felkészültségének javítására, ennek érdekében a kiemelt kamarai célok között támogatott ilyen témájú megyei rendezvényeket, évente rendezi meg a hivatásos vadászok országos versenyét és gondoskodik a hivatásos vadászok kötelező továbbképzésének tematikájáról.

A verseny végeredménye két nap összesített részeredményei alapján:

  1. helyezett: Varga András (Tolna megye)
  2. helyezett: Kasper Máté (Csongrád megye)
  3. helyezett: Kuslits István (Győr-Moson-Sopron megye)

Külön díjban részesültek:

            legjobb lövő: Varga András (Tolna megye)

            legjobb teszt: Pintér Dávid (Pest megye)

            legjobb rendészeti feladatellátás: Horváth József (Zala megye)

            legjobb trófeabecslő: Németh Tamás (Győr-Moson-Sopron megye)

 

A megmérettetésen minden egyes hivatásos vadász bizonyította szakmai felkészültségét és azt, hogy a hétköznapokban felhasznált tudást versenykörülmények között is bizonyítani képesek. Minden versenyző jól teljesített, mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy rendkívül szorosra sikerült a végeredmény.

 

Gratulálunk minden résztvevőnek, helyezettnek és díjazottnak!

 

 

Partnerek, kapcsolódó oldalak

agrárminisztériumOrszágos Magyar Vadászati Védegylet - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNimród Vadászújság - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereVadászati Kulturális EgyesületNemzeti Agrárgazdasági Kamara - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Safari Club International Közép-Magyarországi Egyesülete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereFeHoVa 2019Hazai Vadász Magazin - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereOrszágos Erdészeti Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereMagyar Országos Vadászkutyás Kulturális Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereEurópai Vadászszövetségek Szövetsége - az Országos Magyar Vadászkamara partnere
Hazai Vadász Magazin - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereHunttrophy.comOnline vadászvizsga teszt