központi honlap

OMVK ikon

Vissza a főoldalra

OMVK ikon

Elküldés e-mailben

Titkári értekezlet - eszközbeszerzés, vhr., vadkár

2022. 06. 23. | Az OMVK központi szervezete |

Megtartották soron következő egyeztetésüket a Vadászkamara Területi Szervezeteinek titkárai. Az érdekképviselet hatvani székházában június 21-én rendezett tanácskozáson a legidőszerűbb téma a Hivatásos Vadász Eszközbeszerzési Program volt. Ezen kívül szó esett a Vadgazdálkodási törvény végrehajtási rendeletének tervezett módosításáról, a vadkárokkal kapcsolatos problémákról, illetve az idei Hivatásos Vadászok Országos Szakmai Versenyéről is.

Az Országos Magyar Vadászkamara titkári értekezlete, 2022. június 21. (fotó: OMVK | Földvári Attila)
Az Országos Magyar Vadászkamara titkári értekezlete, 2022. június 21. (fotó: OMVK | Földvári Attila)

Az Hivatásos Vadász Eszközbeszerzési Program az idénre meghirdetett Hivatásos Vadászok Éve jegyében megvalósuló kezdeményezés, amelyről Bajdik Péter főtitkár tartott előadást. A program működési szabályzata korábban elkészült, mostanra pedig kikristályosodott a pályázati kiírás tervezete is, amelyet az ülés előtt már véleményezhettek a titkárok. A program keretében 26 különböző eszközre igényelhető hivatásos vadászonként bruttó 200 000 forint támogatás. A Vadászkamara összesen 350 millió forintot szán a kezdeményezésre, amely során vissza nem térítendő támogatáshoz jutnak az egyesületi formában működő vadászatra jogosultak. A pályázati kiírás június 30-áig jelenik meg.

Bajdik Péter főtitkár előadása a Hivatásos Vadászok Eszközbeszerzési Programjáról az szervezet titkári értekezletén, 2022. június 21-én. (fotó: OMVK | Földvári Attila)
Bajdik Péter főtitkár előadása a Hivatásos Vadászok Eszközbeszerzési Programjáról a szervezet titkári értekezletén, 2022. június 21-én. (fotó: OMVK | Földvári Attila)

 

A Hivatásos Vadász Eszközbeszerzési Program
(kattintson!)

 

A főtitkár emlékeztetett: az eszközbeszerzési program mellett idén ismét lehet pályázni az Országos Vadgazdálkodási Alap támogatására, itt a keretösszeg 500 millió forint. A kiemelt kamarai célokra szintén komoly összeget, 250 millió forintot különített el a szervezet. Így ebben az évben több mint egymilliárd forintot forgat vissza közvetlenül vagy közvetve az ágazatba a Vadászkamara.

Ugyancsak Bajdik Péter adott tájékoztatást a Vadgazdálkodási törvény végrehajtási rendeletének tervezett módosításáról, amelyről már többízben egyeztettek a vadászati érdekképviseletek a szaktárcával. A legtöbb kérdés mostanra többé-kevésbé tisztázódott. A változások érinthetik a többi között az egyéni vadászatok adminisztrációját (be- és kiiratkozás), a Vadászkamara javaslatának megfelelően nőhetnek az egyes apróvadfajokra illetve az őzre vonatkozó vadgazdálkodási értékek, valamint megjelenhetnek az elektronikus akusztikus hívóeszközök használatának részletszabályai (az alkalmazásuk törvényi lába már korábban bekerült a Vadgazdálkodási törvénybe). Végül, de nem utolsó sorban: a vhr. rendelkezhet majd a lődíjak mértékéről, hiszen egy tavalyi törvénymódosítás miatt ezeket már pénzben kellene kifizetni a hivatásos vadászoknak (jelenleg lőszerben kapják meg az értékét).

Az Országos Magyar Vadászkamara titkári értekezlete, 2022. június 21. (fotó: OMVK | Földvári Attila)
Az Országos Magyar Vadászkamara titkári értekezlete, 2022. június 21. (fotó: OMVK | Földvári Attila)

A vadkár-kérdések ebben az évben bizonyosan a korábbinál élesebben jelentkeznek a geopolitikai helyzet, az általános, mezőgazdaságot is sújtó áremelkedések miatt. Ezért a Vadászkamara Központja egyeztetéseket folytatott az Agrárminisztériummal és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával. Ezen szereplőkkel több lehetséges módosítási javaslat is szóba került, amelyek kidolgozásában a Vadászkamara is részt vesz. Ennek kapcsán rövidesen készül egy háttéranyag, amelyet az Agrárminisztériumnak juttat el a vadászati érdekképviselet. A főbb témakörök: a vadkárszakértők képzése, nyilvántartása; a vadkáralap működésének lehetséges módosítása; a 2021 elején megjelent vadkárfelmérési útmutatók költségtábláinak frissítése és – ami talán a legfontosabb – a földhasználók és a vadászatra jogosultak jogszabályokban foglalt kötelezettségeinek pontosítása a vadkárok megelőzése tekintetében. Bajdik Péter arra kérte a jelenlévőket, hogy a Területi Szervezetek is fogalmazzák meg javaslataikat a fenti témákban.

dr. Kemenszky Péter előadása a Hivatásos Vadászok Országos Szakmai Versenyéről a szervezet titkári értekezletén, 2022. június 21-én. (fotó: OMVK | Földvári Attila)
dr. Kemenszky Péter előadása a Hivatásos Vadászok Országos Szakmai Versenyéről a szervezet titkári értekezletén, 2022. június 21-én. (fotó: OMVK | Földvári Attila)

Az ülésen dr. Kemenszky Péter, a Vadászkamara Somogy megyei Területi Szervezetének titkára a Hivatásos Vadászok Országos Szakmai Versenyéről adott részletes tájékoztatást. A megmérettetésre idén július 27-28-án kerül sor, és a barcsi Kaposvári SZC Dráva Völgye Technikum és Gimnázium ad otthont a rendezvénynek. Az intézményen kívül több partner segíti a szervezést, így két állami erdőgazdaság, a SEFAG Zrt. és a Kaszó Zrt. is. A helyszín eszményi: a Dráva-síkon található több tízezer hektáros erdőtömb, a komplexumnak van lőtere, megfelelő helyiségei, kollégiuma és infrastruktúrája az esemény lebonyolításához. (A versenyről, amely idén megújult, a júliusi Nimród Hírlevélben olvashat, a friss szabályzat pedig elérhető honlapunkon.)

Partnerek, kapcsolódó oldalak

agrárminisztériumOrszágos Magyar Vadászati Védegylet - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNimród Vadászújság - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereVadászati Kulturális EgyesületNemzeti Agrárgazdasági Kamara - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Safari Club International Közép-Magyarországi Egyesülete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereFeHoVa 2019Hazai Vadász Magazin - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereOrszágos Erdészeti Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereMagyar Országos Vadászkutyás Kulturális Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereEurópai Vadászszövetségek Szövetsége - az Országos Magyar Vadászkamara partnere
Online vadászvizsga tesztHazai Vadász Magazin - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereHunttrophy.com