központi honlap

OMVK ikon

Vissza a főoldalra

OMVK ikon

Elküldés e-mailben

Tisztújítással egybekötött Küldöttközgyűlés Tatán

2022. 03. 28. | Az OMVK központi szervezete |

Az Országos Magyar Vadászkamara 2022. március 25-én, Tatán, a Gottwald Hotelben tartotta meg tisztújítással egybekötött Küldöttközgyűlését, amelyen a Vadászkamara történetében a most megtartott ülésen volt a legmagasabb a részvétel, a 290 országos küldöttből 242-en jelentek meg, ez 83%-os részvételi arány.

A délelőtt 10 órakor elkezdődő ülésen részt vett Dr. Semjén Zsolt, miniszterelnök-helyettes, az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöke és Zambó Péter, erdőkért felelős államtitkár is.

Dr. Jámbor László, az Országos Magyar Vadászkamara elnöke

Dr. Semjén Zsolt köszöntőjében elmondta, hogy mára bebizonyosodott: szükség van az önálló Vadászkamarára, mert kiemelten fontos közfeladatokat lát el, méghozzá sikeresen, így nem nélkülözhető a szerepe a fenntartható természetgazdálkodásban. Ezért az Országos Magyar Vadászkamara és az Országos Magyar Vadászati Védegylet összevonásának ötletét elvetették, hiszen az előbbi a vadászokat, míg utóbbi a vadászatra jogosult társaságokat képviseli. A kormány és a Vadászkamara stratégiai partnerségének eredményeiről elmondta, hogy ennek köszönhetően rengeteg forrást sikerült a Vadászkamarához irányítani, úgymint a hazai vadászok éves vadászjegyének és a külföldi vadászvendégek vadászati engedélyeinek teljes összegét. Ezen felül Hatvanban, a Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeum fejlesztéseit is támogatták.

Dr. Semjén Zsolt, miniszterelnök-helyettes, az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöke

Arról is beszélt, hogy jelenleg két aktuális kérdés foglalkoztatja a vadászokat: az éjjelátók/hőkamerák és a hangtompító használata. Álláspontja szerint, az első kérdésben megtették a megfelelő változtatást, a rendőrség javaslatára engedélyezték a kereső éjjellátó technikákat, mert azzal biztonságosabban lehet megelőzni az esetleges baleseteket, viszont a célzásra alkalmas eszközökről azt gondolja, hogy azok használata meredeken ellenkezik a magyar vadászati etikával. A hangtompító használatával kapcsolatban az a véleménye, hogy csak akkor lehet engedélyezni, ha a vadászatra jogosultak többsége támogatja, a közvélemény pedig nem elutasító ezzel kapcsolatban. Jelenleg egyik feltétel sem áll fenn. Beszélt még az egy „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállításról, amelynek sok más mellett óriási vívmánya, hogy alapvető evidenciákat sikerült megismertetnie a nemzetközi közvéleménnyel. Például azt, hogy vadászat és vadgazdálkodás nélkül nincs fenntartható természetvédelem. Összességében megállapította, hogy azért lehet Magyarországnak a világ legjobb vadászati törvénye, valamint azért rendezhetett sikeres világkiállítást, mert Európa más országaiban defenzívában vannak a vadászok, míg nálunk egyedül offenzívában.

Fontosnak tartotta megemlíteni azt az EU-ban készülődő javaslatot, amely betiltaná az ólomtartalmú lövedékek használatát. Ez ellen Magyarország és Csehország lép fel a leghatározottabban. Előbbi perben, kutatásokra – lőtereken történő mintavételek eredményeit elemezve – hivatkozva cáfolja a javaslat állításait, illetve támadja az acéllövedékek használatát, mert annak káros hatásai inkább kimutathatóak.

Zambó Péter államtitkár megköszönte az elnökség eddigi munkáját, amelynek része volt abban, hogy a magyar jogszabályi környezet egyszerre tartson lépést a legmodernebb vadgazdálkodási és vadászati elvárásokkal, miközben hűen őrzi a hagyományokat. Egyúttal felhívta a figyelmet arra is, hogy a Vadászkamarának fontos ágazati szerepe lesz az ágazatra nehezedő megannyi kihívás leküzdésében, melyek terén az Agrárminisztérium stratégiai partnerként tekint a jövőben is a köztestületre.

Zambó Péter, erdőkért felelős államtitkár

A köszöntők után elkezdődött a napirendi pontok tárgyalása, amelyek sarkalatos eleme volt az országos szervezet tisztségviselőinek, az Etikai Bizottság, a Vadvédelmi és Vadgazdálkodási Bizottság, a Felügyelő Bizottság tagjai megválasztásának előkészítése. Mindezekkel kapcsolatban Bajdik Péter főtitkárt jelölték és bízták meg a levezető elnök feladataira.

Bajdik Péter, az Országos Magyar Vadászkamara főtitkára

A Jelölő Bizottság képviseletében Fodermayer Vilmos ismertette a Küldöttközgyűlést megelőző időszakban beérkezett jelöléseket, majd az ezt követő néhány perces szünetben a küldötteknek lehetőségük volt arra, hogy javaslatokat tegyenek további jelöltekkel és a hozzájuk kapcsolódó tisztségekkel kapcsolatban.

Fodermayer Vilmos

A további javaslatok ismertetését követően, Bajdik Péter főtitkár szavazást kezdeményezett és vezetett le a tisztségekre javasoltak listájának és a szavazólapok véglegesítése okán. A Szavazatszámláló Bizottság tagjainak megválasztását és megbízását követően az országos küldöttek előterjesztéseket hallgathattak meg az Országos Magyar Vadászkamara 2021. évi tevékenységével, gazdálkodásával, forrásfelhasználásával kapcsolatban.

A 2021-es évre szóló beszámolókat és a Vadászkamara 2022. évre vonatkozó költségvetési terveit egyhangúlag elfogadták a küldöttek, majd elkezdődött a 242 küldött által a szavazatok leadása, amelyek szavazati eredményeit a Szavazatszámláló Bizottság és segítőik az ülés következő részében összesítettek.

Eközben az országos küldöttek az Országos Vadgazdálkodási Alapba helyezendő összegről, amely 500 milliós forrás elhelyezését jelenti, valamint a Vadászkamara Alapszabályának módosításáról döntöttek. Az Alapszabály módosításának kiemelendő része, hogy miután tavaly decemberben elhárult minden jogi akadály, elfogadták a Vadászkamara új székhelyeként a vagyonkezelésében lévő hatvani Grassalkovich-kastélyt (3000 Hatvan, Kossuth tér 24.), így megtörténhet a székhelymódosítás átvezetése. Mindezek a https://www.omvk.hu/oldal/kuldottkozgyulesek 2022. évi határozati listájában olvashatók lesznek.

A kora délutáni órákban megszülettek a választás eredményei.

Bán Beatrix, a Szavazatszámláló Bizottság elnöke

Az Országos Magyar Vadászkamara elnöke a korábbiakban is ugyanezen elnöki tisztséget betöltő Dr. Jámbor László lett. A sportvadász alelnöki pozíciót szintén korábban is betöltő Dr. Kovács Sándor, továbbá a hivatásos vadász alelnöki pozíciójáért 12 év után nem induló Fodermayer Vilmos helyét átvevő Agyaki Gábor lett.

Agyaki Gábor, hivatásos vadász alelnök

Megválasztották az országos Felügyelő Bizottság új elnökét Imre Jánost, illetve a bizottság tagjait - Bálint Sándort, Dr. Szabó Antalt, Isztin Ferencet, Dr. Tomka Ákost, dr. Ugray Attilát, Höbling Sándort, dr. Szigethy Bélát -, továbbá az Etikai Bizottság elnökét, dr. Bárándy Pétert és ezen bizottság tagjait - Dr. Berta Attilát, Dr. Nádor Lászlót, Dr. Orbán Pétert, Dr. Kiss Istvánt, Dr. Mesterházy Istvánt, Dr. Kondora Bálintot, Horváth Zoltánt, Dr. Székely Györgyöt, Dr. Visegrády Zoltánt.  

A Vadvédelmi és Vadgazdálkodási Bizottság elnöki pozícióért újra nem induló Dr. Varga Gyula helyét Kasuba András vette át. A Vadgazdálkodási Bizottság tagjai lettek Hopp Tamás, Pető Zoltán, Buday Péter, Nagypál Zoltán, Dr. Szekrényes Tamás, Dr. Molnár Lajos, ifj. Plavecz János, Pechtol Lajos.

Kasuba András, a Vadvédelmi és Vadgazdálkodási Bizottság elnöke

Továbbra is a Jogi Bizottság elnökének választották meg Dr. Székely Istvánt, a Vadászati Hagyományokat Ápoló és Kulturális Bizottság elnökének Oláh Csabát és a Pénzügyi és Gazdálkodási Bizottság elnökének Majthényi Lászlót.

A Szavazatszámláló Bizottság megállapította, hogy az Országos Magyar Vadászkamara 2022. évi Tisztújító Küldöttközgyűlése az Alapszabálynak megfelelően rendben lezajlott, a szavazás eredménye a fentiekben közöltek szerint, minden megválasztott tisztségviselő esetében érvényes.

Végezetül Dr. Jámbor László, az Országos Magyar Vadászkamara újraválasztott elnöke elmondta, hogy a Vadászkamara legfontosabb feladatának a hivatásos vadászok munkájának segítését tartja. Az elmúlt évek tapasztalatairól beszélve megemlítette, hogy a koronavírus-járvány, az afrikai sertéspestis és a nagyragadozók, mint a szürke farkas, barna medve és az aranysakál megjelenése és terjedése együtt komoly kihívásokat jelentettek a hazai vadgazdálkodóknak, de a többségük meglepően jól vette az akadályokat. Úgy tűnik, hogy a bajok, amelyek sorában most a szomszédunkban zajló háború és annak gazdasági következményei is megjelentek, felrázzák és cselekvésre késztetik a vadászokat is. Tisztelettel, megbecsüléssel és köszönettel búcsúzott el Fodermayer Vilmostól.

A hivatásos vadász alelnöki pozíciójáról – 12 év után - lemondott Fodermayer Vilmos a hivatásos vadászoknak, a megyei fővadászoknak, a Vadászkamara elnökségének és munkatársainak is megköszönte az elmúlt évek együttműködését. Minden megválasztott tisztségviselőnek jó munkát kívánt, és utódjával kapcsolatban bizakodásának adott hangot, hogy a szakmai múltja alapján jól fogja képviselni a hivatásos vadászok érdekeit.

 

M5 TV – Küldöttközgyűlést tartott az OMVK – 2022/16. adás – 2022.04.16.

 

Minden megválasztott tisztségviselő nevében köszönjük a bizalmat, a megválasztott személyeknek pedig kívánunk erőt, egészséget a konstruktív, előre vivő érdekképviseleti munkához!

 

Országos Magyar Vadászkamara

Nimród Vadászújság

Partnerek, kapcsolódó oldalak

agrárminisztériumOrszágos Magyar Vadászati Védegylet - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNimród Vadászújság - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereVadászati Kulturális EgyesületNemzeti Agrárgazdasági Kamara - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Safari Club International Közép-Magyarországi Egyesülete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereFeHoVa 2019Hazai Vadász Magazin - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereOrszágos Erdészeti Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereMagyar Országos Vadászkutyás Kulturális Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereEurópai Vadászszövetségek Szövetsége - az Országos Magyar Vadászkamara partnere
Hazai Vadász Magazin - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereOnline vadászvizsga tesztHunttrophy.com