központi honlap

OMVK ikon

Vissza a főoldalra

OMVK ikon

Elküldés e-mailben

Összefoglaló – Titkári Értekezlet, 2023. 04. 06.

2023. 04. 06. | Az OMVK központi szervezete |

Idén várható jogszabályváltozások, online fejlesztések, a VAV vizsgák díja, vadászfelelősség és balesetbiztosítás – egyebek mellet ezekről is szó esett a Vadászkamara Titkári Értekezletén április 4-én. A rendszeres egyeztetések célja, hogy a vármegyei Területi Szervezetek titkárai, mint operatív vezetők naprakész információk birtokában, egységes keretek között végezhessék munkájukat.

A szervezet hatvani központjában tartott egyeztetésen Bajdik Péter főtitkár tájékoztatást adott azokról a jogszabálymódosítási tervekről, amelyeken jelenleg is dolgozik a szaktárca, folyamatosan egyeztetve a vadászati érdekképviseletekkel is. A Vadgazdálkodási törvényben és annak végrehajtási rendeletében az ágazati kihívásokra reagálva lehet szükséges változtatásokat eszközölni. Különösen érzékeny terület a csülkösvad bizonyos régiókban túltartott állománya, illetve az ennek következtében magas és növekvő vadkár. A főtitkár elmondta: mindkét témában úgy az Agrárminisztériummal, mint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával is folytat egyeztetéseket a Vadászkamara. A nagyvadlétszám apasztása a vadászati érdekképviseletek szerint is indokolt az ország egyes részein, ez azonban semmi esetre sem történhet fűnyíró-elven, és megvalósításakor nem hagyható figyelmen kívül a vadászati etika, hagyományaink illetve az adott fajok biológiai sajátosságai sem. Szintén várhatók pontosítások a vonatkozó jogszabályokban az ólomsörét vizes élőhelyeken történő használatát szigorító, február 15-e óta érvényes EU-s rendelkezések nyomán (a témában a Nimród Hírlevél márciusi számában jelent meg cikk). Bajdik Péter megjegyezte: a jogszabályalkotóval párhuzamosan az Országos Vadgazdálkodási Tanács is folytatta munkáját az elmúlt hónapokban. E testületnek a Vadászkamara képviseletében ő maga is tagja, és a munka során – az Országos Magyar Vadászati Védegyletet képviselő Pechtol Jánossal, annak ügyvezető elnökével közösen – igyekeznek érvényt szerezni a vadászati érdekképviseletek álláspontjának.

Botta Zsófia, a Vadászkamara projektfelelőse az értekezleten bemutatta a szervezet nyilvántartó rendszere, a VadON illeve a kapcsolódó ügyfélszolgálati rendszerek új és tervezett felületeit, funkcióit. Több, a Vadászkamara adminisztrációját egyszerűsítő és gyorsító fejlesztés mellett fontos változás lehet ebben az évben, hogy teljes egészében digitális alapokra kerül a külföldiek vadászati engedélyeinek ügyintézése is. Az igénylés 2022. júliusa óta már csak ebben a formában lehetséges, és a tervezett jogszabálymódosítások eredményeként az elkészült engedélyeket szintén digitálisan, pdf fájl formájában tölthetik majd le az igénylő vadászatra jogosultak és vadászatszervezők. A dokumentumok érvényességének ellenőrzése ugyancsak online lesz lehetséges, ahogy ez a vadászjegyek esetében is történik. Botta Zsófia előadásában tájékoztatást adott az online vadászjegyérvényesítés eredményeiről is. Mint elmondta, a vadászok egyre többen élnek ezzel a kényelmes lehetőséggel. Míg az első évben, 2021-ben (amikor csak február 1-jén nyílt meg az online érvényesítés) 11%-uk használta ügyfélszolgálatunk ezen funkcióját, 2022-ben az arány már 28% volt, idén pedig elérte a 39%-ot. (Az érvényesítésről részletesen adunk tájékoztatást a Nimród Hírlevél 2023. májusi számában).

A Vadászkamara vármegyei Területi Szervezeteinek titkárai egyeztettek a vadászkutyák vadászati alkalmassági vizsgáinak (VAV) díjáról is. Kovács Gábor, az érdekképviselet országos Kinológiai Bizottságának elnöke emlékeztetett: több Területi Szervezet jelezte, hogy a vizsgadíj évek óta nem változott, miközben a szervezési költségek jelentősen emelkedtek. A vizsgáztatásból származó bevételek – különösen az apróvadas VAV esetében – már jó ideje nem fedezték a kapcsolódó kiadásokat. A növekvő költségekre tekintettel a Titkári Értekezlet azt javasolja az Elnökségnek, hogy a vizsgadíj a jövőben 5000 forintról 15 000 forintra változzon, hogy a VAV-okat a továbbiakban is rendszeresen és magas színvonalon meg lehessen szervezni minden vármegyében.

Kiss Erzsébet, a Vadászkamara gazdasági vezetője az értekezlet keretében tartott továbbképzést a Groupama Biztosító Zrt. vadászfelelősség és balesetbiztosításról. Az erről szóló szerződést az érdekképviselet meghosszabbította a biztosítóval 2023. március 1-jétől további négy évre, a feltételek pedig valamelyest változtak az korábbiakhoz képest. A továbbképzés célja az volt, hogy a titkárok naprakész és pontos tájékoztatást nyújthassanak a vadászjegyet váltó magyar és a vadászati engedélyt váltó külföldi vadászoknak, illetve utóbbiak esetében az engedélyt igénylő vadászatra jogosultaknak valamint vadászatszervezőknek.

 

Partnerek, kapcsolódó oldalak

agrárminisztériumOrszágos Magyar Vadászati Védegylet - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNimród Vadászújság - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereVadászati Kulturális EgyesületNemzeti Agrárgazdasági Kamara - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Safari Club International Közép-Magyarországi Egyesülete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereFeHoVa 2019Hazai Vadász Magazin - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereOrszágos Erdészeti Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereMagyar Országos Vadászkutyás Kulturális Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereEurópai Vadászszövetségek Szövetsége - az Országos Magyar Vadászkamara partnere
Hazai Vadász Magazin - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereOnline vadászvizsga tesztHunttrophy.com