központi honlap

OMVK ikon

Vissza a főoldalra

OMVK ikon

Elküldés e-mailben

Összefoglaló az Országos Vadásznapról - 2019

2019. 09. 11. | Az OMVK központi szervezete |

Idén a Fejér megyei Pákozd-Sukorói Arborétum és Vadaspark adott otthont az Országos Vadásznapnak, amely szeptember 7-én került megrendezésre. A Vadásznappal együtt került megrendezésre a Fejér megyében hagyománynak számító Nemzetközi Vadgasztronómiai Fesztivál is.

Az egész napos program szeptember 7-én gyülekezővel és térzenével kezdődött.

A vadászkürtösök hívogatója után az ünnepélyes bevonulás következett. Felvezetőként a Székesfehérvári Huszárok Egyesülete vonult be a főkapitánnyal, majd a VADEX Zrt. hivatásos vadászai gímszarvas bikát helyeztek a terítékre, amelyet követtek a Zala megyei hagyományos vadászati módok kutyásai, solymászai, íjászai, a 19 megyei vadászzászló, valamint a magyar vadászok zászlaja a Diana vadászhölgyek kíséretében és zárásul a Magyar Pálinka Lovagrend.

Az esemény kiemelet vendégei voltak többek között: Dr. Semjén Zsolt, miniszterelnök-helyettes, az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöke, Dr. Nagy István, agrárminiszter, Kovács Zoltán, nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár, a 2021-es Vadászati és Természeti Világkiállítás kormánybiztosa, Dr. Jámbor László, az Országos Magyar Vadászkamara elnöke, Méhes Lajos, az Országos Magyar Vadászkamara Fejér Megyei Területi Szervezetének és Vadászszövetségének elnöke, Majoros Gábor a VADEX Mezőföldi Zrt. vezérigazgatója.

A bevonulás és a Vadászhimnusz után a jelenlévőket Dr. Jámbor László köszöntötte. Elnök úr beszédében kiemelte, hogy a Vadászkamara egyre szélesebb szolgáltatásokkal és egyre jobb minőségben tudja szolgálni a magyar vadásztársadalom és a vadgazdálkodás ügyét.

Elmondta, hogy ősszel harmadik alkalommal lehet pályázni az Országos Vadgazdálkodási Alap forrásaira, amelyből a Vadászkamara két év alatt a pályázók önerejével kiegészítve 1,7 milliárd forinttal tudta támogatni a vadászatra jogosultakat.

Kovács Zoltán, a 2021-es vadászati világkiállítás lebonyolításáért felelős kormánybiztos kiemelte, hogy a rendezvényt Budapesten és négy kiemelt vidéki helyszínen, Keszthelyen, Gödöllőn, Hatvanban és Vásárosnaményban rendezik. Hangsúlyozta, hogy a Vadászkamara központi szervezete mellett a Vadászkamara megyei szervezetei is kiemelt szerepet kapnak.

Nagy István agrárminiszter a vadhúsfogyasztás fontosságára hívta fel a figyelmet, kiemelte, hogy a vadhús fogyasztásának népszerűsítése az Agrárminisztérium és a Vadászkamara közös feladata. Ezen túlmenően kiemelte a vadászok, vadászatra jogosultak szerepvállalását az afrikai sertéspestis kapcsán, megköszönve az érintettek együttműködését és munkáját.

Dr. Semjén Zsolt – miniszterelnök-helyettes, egyben az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöke – köszöntőjében kiemelte, hogy a jogszerű vadászat nem veszélyezteti a vadállományt. Kiemelte, hogy ha „van vadászat, akkor van pénz vadvédelemre, és a vadállomány fennmarad.”  Hangsúlyozta az ökológiai tájegységi szemlélet fontosságát, a tájegységi fővadászi rendszer előnyeit. Meglátása szerint azt, hogy a vadászati joghoz kötődő haszonbérleti időszak húsz évre nőtt a vadállomány érdekét szolgálja, mint ahogy az is, hogy a vadgazdálkodás minimális területe háromezer hektárban került meghatározásra.

Miniszterelnök-helyettes úr kiemelte a trófeabírálat visszaállításának jelentőségét is, valamint azt, hogy nagyvadállományunk minősége további intézkedésekkel javítható.

A megnyitók és köszöntők után került sor a kitüntetések átadására. 

Magyar Érdemrend Lovagkeresztje

Demeter János

Ionescu Ovidiu

Magyar Természeti Vadászati Örökségért érdemkereszt

Bodrogi Gyula

Koncz Gábor

Hubertusz kereszt arany fokozata

Dr. Rudolf Gürtler

Magyar Vadászatért érdemérem

Haas Béla

Vadászkamara aranyérme

Vörös Ferenc

Kasuba András

Dr. Novics György

Vadászkamara érdemérem

Bíró Tamás

Groszeibl Zoltán

Kiss Péter

Vadászok Nagykövete oklevél

Koncz Gábor

 

A hivatalos megnyitó és köszöntések után különböző színes programok várták a kedves vendégeket. Többek között itt került megrendezésre a STIHL Országos Fakitermelő Bajnokság döntője. Emellett lehetőség volt trófeakiállítás és az „5 kontinens és Magyarország vadjai” preparátum kiállítás megtekintésére. Emellett volt hagyományos vadászati módok-, solymász-, vadászkutyásbemutató, könyv- és érembemutató, vadászati témájú festmények és természetfotó kiállítás és megannyi színes program gyermekek és felnőttek részére egyaránt. A változatos felnőtt, gyermek és családi programok mellett könnyűzenei koncertek, néptáncbemutatók, vásári produkciók, játékos programelemek, erdei iskolai foglalkozások is helyet kaptak a rendezvényen.

Partnerek, kapcsolódó oldalak

agrárminisztériumOrszágos Magyar Vadászati Védegylet - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNimród Vadászújság - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereVadászati Kulturális EgyesületNemzeti Agrárgazdasági Kamara - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Safari Club International Közép-Magyarországi Egyesülete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereFeHoVa 2019Hazai Vadász Magazin - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereOrszágos Erdészeti Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereMagyar Országos Vadászkutyás Kulturális Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereEurópai Vadászszövetségek Szövetsége - az Országos Magyar Vadászkamara partnere
Hunttrophy.comHazai Vadász Magazin - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereOnline vadászvizsga teszt