központi honlap

OMVK ikon

Vissza a főoldalra

OMVK ikon

Elküldés e-mailben

Országos Vizsla Főverseny 2017 – beszámoló

2017. 11. 04. | Az OMVK központi szervezete |

Az OMVK a MEOESZ-szel együttműködésben idén is megrendezte a 2016-ban hagyományteremtő céllal újjáélesztett Országos Vizsla Főversenyt. Az elődöntők után 2017-ben ismét a VADEX Zrt. soponyai Ökoturisztikai Központja adott otthont a döntőnek október 13-15-én. Az eseményről videókkal tudósítunk a Hazai Vadász Magazin jóvoltából.

Országos Vizsla Főverseny 2017 - eredményhirdetés
Országos Vizsla Főverseny 2017 - eredményhirdetés
Országos Vizsla Főverseny 2017 - regisztráció
Országos Vizsla Főverseny 2017 - regisztráció

A pénteki nap az előkészületeké volt: sor került a versenyzők és az ebek regisztrációjára, majd a bírói értekezletre és a sorszámhúzásra. Ez utóbbi mozzanatnak különleges hangulatot kölcsönzött, hogy a versenyzők stampedlik alján láthatták a rajtszámukat – miután lehúzták annak tartalmát.

A szombati megnyitón dr. Bitay Márton Örs, a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős államtitkára beszédében örömét fejezte ki, amiért már másodjára nyílt alkalma részt venni az eseményen. Aláhúzta a verseny fontosságát, hangsúlyozva: a magyar ebtenyésztés helyzete megkívánja, hogy sok figyelmet fordítsunk erre a témakörre. Emlékeztetett, hogy a 2015-ben módosított Vadgazdálkodási törvény is több ponton külön szól a vadászkutyákról. A Főverseny jelentőségét hangsúlyozva elmondta: annak története 1971-ig nyúlik vissza, aktualitását az is adja, hogy – akárcsak abban az évben – 2021-ben Magyarország ismét Vadászati Világkiállítást rendez majd, amelyen természetesen kiemelt szerep jut a vadászati kinológiának. Külön megjegyezte: örvendetes, hogy a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetsége változtatott korábbi szemléletén, és a küllem mellett egyre nagyobb hangsúlyt fektet a vadászkutya fajták esetében a teljesítményre.

Majoros Gábor, a VADEX Zrt. vezérigazgatója megköszönte, hogy az állami erdőgazdaság immár másodszor biztosíthatja a megmérettetés helyszínét. Megjegyezte: a cég munkatársai időt és energiát nem kímélve dolgoztak a versenyhelyszínek előkészítésén. A megnyitó napját még egy trófeaszemlével is színesebbé tette a cég, hogy a közönség a vadászat egy másik, ugyancsak látványos szegmensével is megismerkedhessen. Ezzel összefüggésben beszámolt arról, hogy igen jó idénykezdetet tudhat maga mögött az erdőgazdaság, és több tényadatot is megosztott a közönséggel.

Dr. Sándor Gyula, az OMVK Kinológiai Szakbizottságának elnöke mindenekelőtt gratulált a döntőbe jutott versenyzőknek, és megköszönte a befektetett munkát, energiát nekik és a bíróknak is. Külön köszönetet mondott a fővédnökségért dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesnek, az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnökének, a részvételért dr. Bitay Márton Örsnek, a támogatásért a díjakat felajánló állami erdőgazdaságoknak és a helyszínért külön a VADEX Zrt.-nek. Az OMVK-nak pedig az ötlet felkarolásáért jár hála, aminek révén a komoly szakmai múlttal büszkélkedő verseny feltámadhatott. Az érdeklődő közönség figyelmét felhívta a versenyhez kapcsolódó vizslás bemutatókra és a Főverseny történetét bemutató tárlatra is.

 


 

Országos Vizsla Főverseny 2017 - vízi munka
Országos Vizsla Főverseny 2017 - vízi munka

A két versenynapon a látogatóknak bírók kommentálták az egyes versenyszámokat, illetve válaszoltak a felmerülő kérdésekre. A megmérettetésen két mezei és két vízi helyszínen tizenhárom bíró minősítette a vizslák és vezetőik munkáját: Agyaki Gábor (vezetőbíró), Bagi Zsolt, Eppel János, Eppel Péter, Füzesi Tamás, dr. Herger László, Maróti Béla, Mikola Géza, Pomázi Ágoston, Poroszlai Róbert, Szénási János, Szikinger János és Tapasztó Sándor.

Az első versenynapot egy szakmai konferencia zárta, amelynek előadásai részben kikacsintottak a vizslázásból. Agyaki Gábor a kutyakiképzésről tartott előadást, amelyben saját évtizedes tapasztalatait is ismertette. Poroszlai Róbert a vadászkutyák az apróvad-gazdálkodásban betöltött szerepéről beszélt, tartalmas tényadatokkal alátámasztva ennek fontosságát.

Országos Vizsla Főverseny 2017 - kinológiai konferencia
Országos Vizsla Főverseny 2017 - kinológiai konferencia

Keresztes János egy régi-új hagyományos vadászati módot, az vadgazdálkodási jogszabályok módosításának hála ismét engedélyezett agarászatot mutatta be, szólva annak elmúlt, viszontagságos évtizedeiről, az Országos Agarász Egyesület szerepéről és az aktualitásokról.

A vasárnap délelőtt még versenyzéssel telt, majd koradélután az ünnepélyes zárásra került sor. Ezen Ugron Ákos Gábor, az FM állami földekért felelős helyettes államtitkára köszönetet mondva a szervezőknek, a bíráknak és a versenyzőknek úgy fogalmazott: a vadászkutya – úgy is, mint vadásztárs – elengedhetetlen a jó, eredményes vadászathoz. Elismerését fejezte ki, amiért a vizslavezetők többletmunkát vállalnak a hivatásukon felül, ami meg is hozza az eredményt. Dr. Sándor Gyula záróbeszédében szintén külön mondott köszönetet a VADEX részéről az előkészületekben is aktívan résztvevő Tapasztó Sándornak, Agyaki Gábor vezetőbírónak és Kovács Gábornak, az OMVK főmunkatársának, aki a szervezésben működött közre tevékenyen.

Agyaki Gábor a versenyt értékelve – a legtöbb bíróval egyetértésben – úgy látta, hogy a döntőig eljutó kutyák és vezetőik már ezzel is igen komoly teljesítményt nyújtottak. Tették ezt annak ellenére, hogy látszott: az ebek fáradtak, ami nem csoda, hiszen nem kevés versenyen és munkán vannak túl. A fáradtság leginkább az elhozásokban mutatkozott meg, de ezzel együtt parádés munkákat láthattak a bírók. Rátérve az eredményhirdetésre összefoglalva elmondta: a szombat reggel induló 16 kutyából három esett ki a versenyből, miután két feladatot 0 ponttal zárt, a megmaradó 13-ból pedig kettő minősítés nélkül zárta megmérettetést.

 

Agyaki Gábor értékelése és az eredményhirdetés


 

Eredmények

A 2017-es Országos Vizsla Főverseny helyezettjei, balról: Bíró Tamás és Micskei Vida (Fejér megye), 2. helyezett; Agócs Attila és Junior-Fauna V.H. Molehout (Somogy megye) - I. helyezett; III. Godó Zoltán és Tiszatáji Vadász Bájos (Csongrád megye) - III. helyezett (fotó: OMVK | Földvári Attila)
A dobogós helyezettek, balról: Bíró Tamás és Micskei Vida, Agócs Attila és Junior-Fauna V.H. Molehout, Godó Zoltán és Tiszatáji Vadász Bájos

I. Agócs Attila és Junior-Fauna V.H. Molehout (Somogy megye) – díja: dr. Carl Tabel „A mindenes vadászkutya” című kötete valamint egy legfeljebb 6 kilogrammos agancstömegű gímbika elejtésének lehetősége a SEFAG Zrt. felajánlásából.

II. Bíró Tamás és Micskei Vida (Fejér megye) – díja: Uwe Tabel „Vércsapán” című kötete valamint egy 3,5 kilogrammos agancssúlyú dámbika elejtése a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. felajánlásából.

III. Godó Zoltán és Tiszatáji Vadász Bájos (Csongrád megye) – díja: Ősi Zsolt „Vizsláskönyv” című kötete valamint egy vaddisznó süldő és tarvad elejtésének lehetősége két éjszakára szóló szállással, ellátással a Bakonyerdő Zrt. felajánlásából.

Emellett az első három helyezett 12 kilogrammos Happy & Fit kutyatáppal is gazdagabb lett az Alpha-Vet Állatgyógyászati Kft. jóvoltából és egy-egy OMVK plakettet is hazavihettek. A jutalomkönyveket a Nimród Vadászújság ajánlotta fel.

A versenyen több különdíj is gazdára talált.

  • Dr. Horváth Éva (kutyája: Malomközi Ilex) a legjobb női vezető lett, díja egy VADEX ajándékcsomag és Szloboda István felajánlásából egy bőr nyakörv és egy póráz.
  • Kreszl Zsolt kutyája, Cliff von Nordstrand a legjobb élő kacsa utáni kajtatásért járó díjat érdemelte ki: a VADEX Zrt. ajándékcsomagját és az OMVK plakettjét.
  • Farkas Tamás kutyája, Fülöpi Fürjész Adria a legjobb vadmegállásért járó díjat, a VADEX Zrt. ajándékcsomagját és az OMVK plakettjét kapta.
  • Bíró Tamás és Micskei Vida az OMVK Fejér megyei Területi Szervezete által a legjobb megyei kutyának és vezetőjének felajánlott kupát érdemelte ki.
  • A legszimpatikusabb bírónak járó díjat – amelynek odaítéléséről a vizslavezetők dönthettek – Tapasztó Sándor kapta.

Minden induló a VADEX Zrt. felajánlásából egy ajándékcsomaggal térhetett haza.

 


 

A 2017-es Országos Vizsla Főverseny részletes eredményei
(Táblázat pdf formátumban, kattintson!)

 

Fotógaléria az eseményről az OMVK Facebook oldalán
(Kattintson!)

 

Kapcsolódó anyagok:

Beszámoló az alföldi elődöntő

Beszámoló a dunántúli elődöntőről

Katalógus
(a döntőn indulási jogot szerzett vizslák adatai)

Beszámoló a 2016-os Országos Vizsla Főversenyről
 

Partnerek, kapcsolódó oldalak

agrárminisztériumOrszágos Magyar Vadászati Védegylet - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNimród Vadászújság - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereVadászati Kulturális EgyesületNemzeti Agrárgazdasági Kamara - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Safari Club International Közép-Magyarországi Egyesülete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereFeHoVa 2019Hazai Vadász Magazin - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereOrszágos Erdészeti Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereMagyar Országos Vadászkutyás Kulturális Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereEurópai Vadászszövetségek Szövetsége - az Országos Magyar Vadászkamara partnere
Hunttrophy.comOnline vadászvizsga tesztHazai Vadász Magazin - a Veszprém megyei Vadászkamara partnere