központi honlap

OMVK ikon

Vissza a főoldalra

OMVK ikon

Elküldés e-mailben

Országos Vadásznap a Sohollári völgyben

2020. 08. 29. | Az OMVK központi szervezete |

A Zalai Vadászati Évadnyitót követő napon, 2020. augusztus 29-én, az Országos Vadásznap is Zalában, a Bak település melletti Sohollári völgyben került megrendezésre. A kápolna mellett, a Vadászkamara Kürtegyüttes térzenéje invitálta a látogatókat. A nemzeti zászló és a zalai vadászok zászlajának behozatalával, majd a hagyományokat követve Hubertus misével vette kezdetét az Országos Vadásznap. A misét Dr. Márfi Gyula veszprémi érsek atya celebrálta, Dr. Kürnyek Róbert és Major István plébánosok közreműködésével. A rendezvény hivatalos megnyitója a völgyben elhelyezett színpadon folytatódott, ahol a Nagykanizsai Fúvószenekar közreműködésével elhangzott a Himnusz.

Forrás: Szigeti Edit, Nimród
Forrás:Szigeti Edit, Nimród

A köszöntők sorátDr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nyitotta meg ünnepi gondolataival. Beszédében kiemelte azokat a vadászat, vadgazdálkodás területén az elmúlt években elért eredményeket, mint például a fegyvertörvénybe beépítésre került ésszerűsítéseket, de megemlítette az ólomsörét használatának tiltásával kapcsolatos aktualitásokat. Beszélt a vadgazdálkodási törvény kapcsán a vadkárok rendezésének szabályozásáról, melyre várhatóan még az ősz folyamán sor kerül. Az afrikai sertéspestissel kapcsolatban elmondta, hogy az állam méltányos kompenzációt biztosít a vadászatra jogosultaknak. Beszélt a COVID-járvány vadgazdálkodási vonatkozásairól és a szeptemberrel hatályba lépő határzárással kapcsolatban meghozott kormánydöntésről. Biztosította a jelenlévőket arról, hogy a vadgazdálkodás megkapja azokat a kedvezményeket, amit a mezőgazdaság és turizmus is. Tekintettel arra, hogy a külföldi vadászok a korlátozások miatt nem léphetnek be az országba, a vadászatra jogosultaknak a hazai bérvadászok körében kell megpróbálniuk értékesíteni a vadászati lehetőségeiket. Említést tett a 2021. évi Világkiállítás jelentőségéről és érintőlegesen az előkészítés jelenlegi állapotáról. Záró gondolatként kiemelte, hogy a magyar vadászok becsületének visszaállítására tett törekvések szintén megfelelő mederben zajlanak, a legutóbbi közvéleménykutatás alapján a civil lakosság érzi és elfogadja a vadászat, vadgazdálkodás jelentőségét.

Forrás: Szigeti Edit, Nimród
Forrás: Szigeti Edit, Nimród

Dr. Nagy István agrárminiszter ünnepi köszöntőjében hangsúlyozta, hogy még az idei évben megjelenik a hatósági trófeabírálati elvek korrekcióját tartalmazó rendelet, amely segítséget jelent a vadászatra jogosultaknak a minőségi vadgazdálkodásban. Megköszönte az ágazati szereplőknek, hogy a járványügyi veszélyhelyzet alatt az egészségügyi dolgozók részére mintegy 10 ezer adag vadhúst ajánlottak fel és beszámolt arról is, hogy a visszaesett vadászturizmus miatt a munkahelyek védelme érdekébena hivatásos vadászok munkabére után fizetendő munkaadói- és munkavállalói járulékok csökkentésével segíti a kormány a vadászatra jogosultak gazdálkodását.

​Forrás: Szigeti Edit, Nimród
​Forrás: Szigeti Edit, Nimród

Dr. Kovács Zoltán, a 2021. évi „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás lebonyolításáért felelős kormánybiztos köszöntőjében elmondta, hogy egy évvel a Világkiállítás előtt kiemelten fontos az Országos Vadásznap és Zalai Vadászati Évadnyitó, hiszen mindkettő mértékadó rendezvény. Köszöntője közben bemutatta a Nimród Vadászújság mellékletét, amelyben számot adnak Világkiállítás előkészületeiről. Továbbá azt is hozzátette, hogy minden egyes szakterületnek külön kurátora, felelőse lesz a Világkiállítás vonatkozásában.

Az új típusú COVID vírussal kapcsolatban elmondta, hogy nem lehet mást tenni, mint alkalmazkodni. A hazai vadász és horgász közösség, beleértve a családtagokat is olyan bázis, mely önmagában is megfelelő létszámú látogatót biztosít jövő ősszel megrendezésre kerülő programokhoz. A kormánybiztos azt is bejelentette, hogy megalapították a Magyar Vizslák Világszövetségét, amely a világban is népszerű rövid-, illetve drótszőrű fajtákat Magyarországhoz köti.

Forrás: Szigeti Edit, Nimród
Forrás: Szigeti Edit, Nimród

Dr. Jámbor László, az Országos Magyar Vadászkamara elnöke kiemelte, hogy az Országos Vadásznap mindkét napja kiválóan megszervezett, mégis beárnyékolja a rendezvény örömét a járványhelyzet miatt hozott kormánydöntés. Ebben az időszakban felértékelődnek azok a kapcsolatok, amelyek a vadásztársadalmat eddig is jellemezték, hangsúlyozta Agrárminisztériummal, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával, az Országos Vadászati Védegylettel, az erdőgazdaságokkal, valamint a többi ágazati szereplővel fennálló szakmai együttműködés jelentőségét. Az elnök említést tett a vadkárprotokoll jelenlegi helyzetéről is és arról is, hogy az elmúlt időszakban a Vadászkamara Területi Szervezetek olyan mértékű támogatásokban részesültek, melyekből számos olyan színvonalas ifjúságnevelő központ létesülhet, mint amit az előző napon Zalaegerszegen is átadásra került. Köszönetét fejezte ki valamennyi támogatónak, kiemelten az „Egy a Természettel” projektirodának, valamint a, Zalaerdő Zrt-nek és Zalaegerszeg városának is az Országos Vadásznap megrendezéséhez nyújtott segítségét.

Forrás: Szigeti Edit, Nimród
Forrás: Szigeti Edit, Nimród

A köszöntőket követően a kitüntetések átadására került sor. Az elismeréseket Dr. Semjén Zsolt miniszterelnökhelyettes és Dr. Jámbor László, a Vadászkamara elnöke adták át.

Magyar Arany Érdemkereszt állami kitüntetésben részesült ifj. Kuslits István, a Tanulmányi Erdőgazdaság kerületvezető erdész-vadásza.

Forrás: Szigeti Edit, Nimród
Forrás: szigeti Edit, Nimród

Nemzeti Vadászrend kitüntetésben részesültHopp Tamás, a Zalaerdő Zrt. nyugalmazott erdészetigazgatója.

Forrás: Szigeti Edit, Nimród
Forrás: Szigeti Edit, Nimród

Magyar Természeti-Vadászati Örökségért Érdemkereszt kitüntetést vehette át Csányi Erika.

Forrás: Szigeti Edit, Nimród
Forrás: Szigeti Edit, Nimród

Magyar Vadászatért Érdemérem kitüntetésben részesült Tóth János.

Forrás: Szigeti Edit, Nimród
Forrás: Szigeti Edit, Nimród

Hubertus Kereszt gyémánt fokozatú kitüntetést vehetett át Mester András.

Forrás: Szigeti Edit, Nimród
Forrás: Szigeti Edit, Nimród

Vadászkamara Aranyérme kitüntetést kapott Bata János.

Forrás: Szigeti Edit, Nimród
Forrás: Szigeti Edit, Nimród

Vadászkamara Aranyérme kitüntetést vehette át Rosta Gyula, a Zalaerdő Zrt. vezérigazgatója.

Forrás: Szigeti Edit, Nimród
Forrás: Szigeti Edit, Nimród

A kitüntetések átadása után hagyományosan az új vadászok fogadalom tételére és avatására került sor. A vadásszá avatás szertartását Prof. Dr. Faragó Sándor, a Soproni Egyetem professzora végezte, majd Páll Tamás, az Országos Magyar Vadászkamara Zala Megyei Területi Szervezetének alelnöke előtt tettek esküt az új vadászok, majd dr. Nádor László és Pálinkás Róbert elnök urak vadásszá fogadták az ifjú vadászokat.

Forrás: Szigeti Edit, Nimród
Forrás: Szigeti Edit, Nimród

A protokoll rendezvényt követően az érdeklődők különböző szakmai és közönség programokon vehettek részt annak ellenére is, hogy a szervezők a járványhelyzetre való tekintettel csak szűktett programmal tudta várni a látogatókat. Népszerű volt a vadászkutya-fajtabemutató, a látványfőzés dr. Kun Edittel, a Magyar Vizslák Világszövetség által szervezett fajtabemutató, gyermekrajz-pályázat és az irodalmi pályázat eredményhirdetése és STIHL-Timbersports bemutató is. Berecz András mesemondó előadása és a nap zárásaként a Simonpuszta Nemzeti Lovas és Hagyományőrző Egyesület Sárkányszív című musicalje is nagyszámú érdeklődőt vonzott.

 

M5 TV – Országos Vadásznap Zalában – 2020/33. adás – 2020.09.12. 

Partnerek, kapcsolódó oldalak

agrárminisztériumOrszágos Magyar Vadászati Védegylet - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNimród Vadászújság - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereVadászati Kulturális EgyesületNemzeti Agrárgazdasági Kamara - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Safari Club International Közép-Magyarországi Egyesülete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereFeHoVa 2019Hazai Vadász Magazin - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereOrszágos Erdészeti Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereMagyar Országos Vadászkutyás Kulturális Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereEurópai Vadászszövetségek Szövetsége - az Országos Magyar Vadászkamara partnere
Hunttrophy.comOnline vadászvizsga tesztHazai Vadász Magazin - a Veszprém megyei Vadászkamara partnere