központi honlap

OMVK ikon

Vissza a főoldalra

OMVK ikon

Elküldés e-mailben

Közlemény

2020. 06. 11. | Az OMVK központi szervezete |

A hivatásos vadász büntetőjogi felelősségével összefüggésben 

 

2020. évi XLIII. törvény 2021. január 1-jei hatállyal módosította a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról szóló 1996. évi LV. törvény (a továbbiakban: Vtv.) 55. §-át, amely a hivatásos vadászok mint közfeladatot ellátó személyek büntetőjogi védelmét, illetve felelősségét érinti.

 

A módosítás célja az új Btk. (2012. évi C. törvény) szellemiségének következetes érvényesítése volt. Ugyanis az új Btk. hatályba lépését követően néhány ágazati törvényben, így a Vtv-ben is, a hivatásos vadászok büntetőjogi felelőssége oly módon került szabályozásra, hogy őket „a Büntető Törvénykönyv szerinti büntetőjogi védelem illeti meg”.

E szabályozás – habár a Btk. hivatásos vadászok közfeladatot ellátó személyként való felsorolásával – biztosította, hogy az ellenük elkövetett bűncselekmények szigorúbb elbírálás alá essenek, azonban, ahogy a Kúria az 5/2018. számú BJE határozatában rámutatott, ezen ágazati megfogalmazás nem tette lehetővé, hogy – az eredeti büntetőjogi jogalkotói szándékkal összhangban – a közfeladatot ellátó személyek bizonyos büntetőjogi tényállások tettesei lehessenek.

Azaz a közfeladatot ellátó személyt kizárólag a büntetőjogi védelem illette meg, azonban dogmatikailag kizárt volt, hogy elkövethesse a Btk. 302. §-a szerinti közfeladatot ellátó személy eljárása során elkövetett bántalmazás bűntettét, és a Btk. 306. §-a szerinti közfeladati helyzettel visszaélés bűntettét.

A Vtv. módosításával a hivatásos vadász a jövőben úgy minősül közfeladatot ellátó személynek, hogy tevékenysége a  fokozott védelem mellett fokozott büntetőjogi felelősséget is maga után von.

 

Országos Magyar Vadászkamara

Partnerek, kapcsolódó oldalak

agrárminisztériumOrszágos Magyar Vadászati Védegylet - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNimród Vadászújság - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereVadászati Kulturális EgyesületNemzeti Agrárgazdasági Kamara - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Safari Club International Közép-Magyarországi Egyesülete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereFeHoVa 2019Hazai Vadász Magazin - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereOrszágos Erdészeti Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereMagyar Országos Vadászkutyás Kulturális Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereEurópai Vadászszövetségek Szövetsége - az Országos Magyar Vadászkamara partnere
Hunttrophy.comOnline vadászvizsga tesztHazai Vadász Magazin - a Veszprém megyei Vadászkamara partnere