központi honlap

OMVK ikon

Vissza a főoldalra

OMVK ikon

Elküldés e-mailben

Jöhetnek a külföldi bérvadászok!

2020. 09. 05. | Az OMVK központi szervezete |

2020. szeptember 4-én a Kossuth Rádió reggeli műsorában Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, hogy a gazdaság élénkítése okán enyhítések várhatóak a külföldi állampolgárok beutazása terén, amely utazási könnyítések jogszabálymódosítás útján a Magyar Közlöny 201. számában, 2020. szeptember 5. napjával való hatályba lépéssel megjelentek.

A vadgazdálkodási ágazatot súlyosan érintette a szeptember 1-től bevezetett külföldi beutazási tilalom, tekintettel arra, hogy a külföldi bérvadászok, egyes kivételektől eltekintve, így nem léphettek be az ország területére. A Vadászkamara kidolgozott egy eljárásrendet és kezdeményezte, hogy a külföldi vendégvadászok beléphessenek hazánkba. A miniszterelnöki bejelentés már bizakodásra adott okot, majd 2020. szeptember 4. napján, az éjszakai órákban kihirdetésre került a Magyar Közlöny 201. számában , „A Kormány 422/2020. (IX. 4.) Korm. rendelete a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020. (VIII. 30.) Korm. rendelet járványügyi utazási részletszabályaival kapcsolatos módosításáról”.

A kihirdetésre került kormányrendelet módosítja a 408/2020. (VIII. 30.) Korm. rendeletet, amely – többek között – kiegészül egy új 10/B. §-al.

A rendelkezés alapján:

„10/B. § (1) Ha a Magyarországra történő beutazás üzleti vagy gazdasági célú tevékenység, amelynek tényét a nem magyar állampolgár Magyarország területére történő belépéskor igazolja, Magyarország területére korlátozás nélkül beléphet.”

A módosítás a Vadászkamara álláspontja szerint a külföldi bérvadászokat ezáltal feljogosítja az ország területére történő korlátozás nélküli belépésre, tekintettel arra, hogy a bérvadászat megítélésünk szerint gazdasági célú tevékenységnek minősül. Tekintettel arra, hogy a jogszabályi előírások alapján az üzleti vagy gazdasági célú tevékenységet igazolni szükséges, így  a Vadászkamara álláspontja szerint a Magyarországra történő külföldi bérvadász belépéséhez a határon fel kell mutatni egy olyan hatályos dokumentumot (pl.: felek által aláírt bérvadászati szerződés), mely igazolja e tevékenység fennállásának jogszerűségét.

A módosítás 2020. szeptember 5. napjától hatályos, azaz e naptól már a rendelkezések alkalmazandóak, így a külföldi vadászok beléptetése során ezen eljárásrendet kell követni.

Partnerek, kapcsolódó oldalak

agrárminisztériumOrszágos Magyar Vadászati Védegylet - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNimród Vadászújság - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereVadászati Kulturális EgyesületNemzeti Agrárgazdasági Kamara - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Safari Club International Közép-Magyarországi Egyesülete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereFeHoVa 2019Hazai Vadász Magazin - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereOrszágos Erdészeti Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereMagyar Országos Vadászkutyás Kulturális Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereEurópai Vadászszövetségek Szövetsége - az Országos Magyar Vadászkamara partnere
Online vadászvizsga tesztHazai Vadász Magazin - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereHunttrophy.com