központi honlap

OMVK ikon

Vissza a főoldalra

OMVK ikon

Elküldés e-mailben

Együttműködési megállapodás született

2020. 10. 14. | Az OMVK központi szervezete |

Természetvédelmi, vadgazdálkodási és méhészeti szakmai összefogás az agrártámogatások megváltoztatásáért

Változik az agrártáj, egyre nagyobbak a szántóföldi táblák, eltűnőben vannak a fontos szegélyélőhelyek, a természetes élőhelyfoltok és a vizes élőhelyek területe egyre csökken. A mezőgazdasági termelés hatékonysága gyorsan fejlődik, ugyanakkor minden jel arra utal, hogy ezzel a természeti rendszerek nem képesek lépést tartani. A mezőgazdasági természeti sokféleség csökkenése egyre látványosabb. Ezt felismerve a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), az Országos Magyar Vadászkamara (Vadászkamara) és az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) vezetői közös állásfoglalást írtak alá az élő rendszerek védelméért. Ennek célja az agrárium jövőjét meghatározó támogatások természetbaráttá tétele.

Dr. Jámbor László, a Vadászkamara elnöke, Dr. Halmos Gergő, a MME igazgatója és Bross Péter, az OMME elnöke 2020. október 14-én, Hatvanban, a Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeumban ünnepélyes keretek között írta alá a dokumentumot.

  Bross Péter, dr. Jámbor László,dr. Halmos Gergő 

 

Az együttműködési megállapodás ünnepélyes aláírása

Az együttműködési megállapodás megszületését megelőzően a Vadászkamara Természetvédelmi és Erdészeti Szakbizottsága 2020. szeptember 9-én konferenciát szervezett a zöldítés értékelésének és a vadgazdálkodásra gyakorolt hatásának témakörében, amelynek részeként, a 2020-2027 KAP reformmal kapcsolatban ágazati helyzetértékelésre is sor került.

        Komplex élőhelyfejlesztési beavatkozások:                 https://www.facebook.com/pg/vadaszkamara/photos/?tab=album&album_id=2632039917057315

A konferencián elhangzottak alapján az Agrárminisztérium Támogatáspolitikai Főosztálya lehetőséget biztosított a Vadászkamarának arra, hogy egy munkaanyagban összefoglalja azokat az alapelveket, prioritásokat, melyek a vadgazdálkodás céljait (is) szolgálva beépítésre kerülhessenek a KAP-tervezés során a leendő agrártámogatási rendszerbe. Az agrár élőhelyeken megjelenő természeti értékek közös együttműködésben történő megőrzése érdekében a Vadászkamara életre hívta a „KAP-munkacsoportot”, amelynek tagjai olyan szakemberekből állnak, akik napi közelségben munkálkodnak a fentiekben összefoglalt problémák kiküszöböléséért nemcsak a vadgazdálkodási ágazatban.

A mezőgazdasági termelés az elmúlt másfél évtizedben jelentős fejlődésen ment keresztül. Valamennyi mértékadó termelési mutató (kijuttatott anyagok használata, gépesítettség mértéke, terméshozam) meredeken emelkedik. Ennek a fejlődésnek ugyanakkor a természeti rendszereink látják kárát: a mezőgazdasági természeti sokféleség 30 %-kal csökkent 15 év alatt, apróvadfajaink állománya vészesen fogyatkozik, a mezőgazdasági termelés alapjául szolgáló vadon élő és háziasított beporzó rovarfajok állományai is aggasztóan alakulnak (75 %-os csökkenés 30 év alatt). A hazai folyamatokkal azonos tendenciát mutatnak a környező országok környezeti vizsgálatai is, Európa egészének mezőgazdasági élőhelyei vannak veszélyben.

A Vadászkamara elkötelezett az agrár élőhelyeken megjelenő természeti értékek megőrzése mellett. A védett emlős és madár fajok, a vadászható apróvadfajok, a rovarok élőhelyének és életfeltételeinek megóvása, fejlesztése az Országos Vadgazdálkodási Alap pályázati rendszerén keresztül szervezetünk kiemelt feladatainak egyike jelenleg is.

Felismerve az elemi közös érdekeket a mezőgazdasági élőhelyek tekintetében, és annak tudatában, hogy a Közös Agrárpolitika (KAP) alakulása érdemben befolyásolja az agrárium jövőjét, a MME, az OMME és a Vadászkamara állásfoglalást dolgozott ki azon garanciákról, melyek szükségesek, hogy a következő évtizedben a mezőgazdasági természeti sokféleség csökkenése megállítható legyen. A most aláírt, korábban példa nélküli, ágazatokon átívelő összefogás reményt adhat a mezőgazdasági élőhelyeken fenyegető ökológiai válság elkerülésére, az apróvadállományok további csökkenésének megakadályozására és a beporzó rovarok – köztük a házi méh – hazai helyzetének javulására.

                       Együttműködési megállapodás:                                https://www.omvk.hu/oldal/egyuttmukodesi-megallapodasok

Az együttműködési megállapodás aláírásával a három szakmai szervezet közösen dolgozik azon, hogy az apróvadgazdálkodási célokat (is) szolgáló agrártámogatási rendszer a földhasználó és a vadászatra jogosult összefogásával még nagyobb szimbiózisban működhessen a jövőben.

         További képek az együttműködés aláírásáról az alábbi linkre klikkelve elérhetőek:

https://www.facebook.com/pg/vadaszkamara/photos/?tab=album&album_id=2657314454529861

Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület közleménye az alábbi linkre klikkelve érhető el: https://www.mme.hu/

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület közleménye az alábbi linkre klikkelve érhető el: http://www.omme.hu/

 

Partnerek, kapcsolódó oldalak

agrárminisztériumOrszágos Magyar Vadászati Védegylet - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNimród Vadászújság - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereVadászati Kulturális EgyesületNemzeti Agrárgazdasági Kamara - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Safari Club International Közép-Magyarországi Egyesülete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereFeHoVa 2019Hazai Vadász Magazin - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereOrszágos Erdészeti Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereMagyar Országos Vadászkutyás Kulturális Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereEurópai Vadászszövetségek Szövetsége - az Országos Magyar Vadászkamara partnere
Hunttrophy.comHazai Vadász Magazin - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereOnline vadászvizsga teszt