központi honlap

OMVK ikon

Vissza a főoldalra

OMVK ikon

Elküldés e-mailben

CACIT Főverseny 2021

2021. 10. 19. | Az OMVK központi szervezete |

Dunaegyházi Vadász Gubanc drótszőrű német vizsla és vezetője, egyben tulajdonosa Stein Krisztián nyerték a 2021. évi CACIT Főversenyt

Fotó: Varga György (MTI)

A 2021. évi „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás keretében, az Országos Magyar Vadászkamara által megrendezett mindenesvizsla verseny célegyenesbe ért. Hat évvel ezelőtt a vizslás vadászok kérésére a Vadászkamara felvállalta a Főverseny megrendezését, mely a kezdeti gyermekbetegségek és kritikus hangok ellenére idén nemzetközi környezetben, CACIT Főversenyként kerülhetett megrendezésre a VADEX Mezőföldi Zrt. Soponyai Ökoturisztikai Központ környezetében és vadászterületén.

A Főverseny ötven évvel ezelőtt született a ’71-es Vadászati Világkiállítás programjai között, majd 2009-ig a MAVOSZ és néhány fajtaklub gondozásában 2005-ig évente, majd kétévente került megrendezésre. Ezt követően gazdátlanná vált és hat évnyi szünet következett. Ekkor néhány lelkes vizslás vadász megálmodta a Főverseny felélesztését úgy, hogy azt ismételten a vadászati érdekképviselet vegye szárnyai alá. Kezdetben vízi-mezei versenyként, majd az utóbbi években már mindenesvizsla versenyként az eredeti, háromfordulós rendszerben került lebonyolításra.

A Világkiállítás kerek évfordulója alkalmából a XLII. Főverseny került ebben az évben megrendezésre. A résztvevő országok: Ausztria, Csehország, Szlovákia és Magyarország. Sajnálatos módon Románia a leadott nevezése ellenére a koronavírus járványügyi helyzete miatt nem tudott jelen lenni, Szerbia és Lengyelország a kezdeti érdeklődést és jelentkezést követően végül nem nevezett kutyákat.

Az újkori Főversenyt a MEOESZ kezdetektől fogva, egyedi megállapodás alapján támogatja, így a hagyományt nem megszakítva a Főverseny címkiadó rendezvényként szerepel a versenynaptárban.

A 21 versenyzővel tervezett verseny, a fent említett okoknál fogva, végül 18 versenyzőpárossal vette kezdetét. Az augusztusi válogatóból 13 hazai versenyző és 5 külföldi kutya és vezetője vágott neki a kétnapos, összetett versenynek.

A pénteki hivatalos megnyitón Dr. Sándor Gyula, a Vadászkamara Kinológiai Szakbizottságának elnöke köszöntötte a megjelenteket, különösen a válogatóból továbbjutott és a külföldről érkezett kutyákat és vezetőiket. Megköszönte szervezőknek az előkészítő munkáját, egyúttal méltatta az elmúlt hat év erőfeszítéseit, mellyel a Főverseny a 2021. évi  „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás vadászkutyás programjai között az egyik legrangosabb szakmai rendezvénnyé vált.

Dr. Sándor Gyula, az Országos Magyar Vadászkamara Kinológiai Szakbizottságának elnöke
Fotó: Botta Zsófia

Szentpéteri Sándor, az Agrárminisztérium erdőkért felelős helyettes államtitkára a vizslafajták népszerűsége mellett azok vadászatban betöltött szerepét hangsúlyozta, kiemelve a vadászati hagyományok mellett a pénzben kifejezhető vadgazdálkodási jelentőségüket.

Szentpéteri Sándor, az Agrárminisztérium erdőkért felelős helyettes államtitkára
Fotó: Botta Zsófia

Az ünnepélyes megnyitóköszöntőinek sorát Dr. Kovács Zoltán, az ”Egy a Természettel” Nemzetközi Vadászati és Természeti Világkiállítás kormánybiztosa zárta, aki a világkiállítás központi rendezvénye mellett a vadászkutyás programokra hívta fel a figyelmet. A Főversenyt megelőzően nemzetközi vérebverseny, azzal egyidőben tacskó Európa kupa zajlik Kaszón. Méltatta a rendezvény helyszínét, hiszen a VADEX Mezőföldi Zrt. a harmadik nagyszabású vizslás programnak ad otthont.

Dr. Kovács Zoltán, az ”Egy a Természettel” Nemzetközi Vadászati és Természeti Világkiállítás kormánybiztosa
Fotó: Botta Zsófia

A köszöntőket követően Nyúl András, a Főverseny vezetőbírója kapott szót. Ismertette a felkért bírói köröket, majd egyenként bemutatta a versenyző kutyákat és vezetőiket, akik hagyományos módon a Főverseny emblémájával ellátott likőrös pohár tartalmát felhörpintve húzták ki a rajtszámukat.

Nyúl András, a Főverseny vezetőbírója
Fotó: Botta Zsófia
Fotó: Varga György (MTI)

A nap hátralévő részében bírói értekezlet és versenyzői tájékoztató zajlott, ahol bírói körönként és feladatonként lehetőség volt a felmerülő kérdések tisztázására és a bírálati szempontok egységesítésére.

Bírói értekezlet
Fotó: Méhes Dóra

 

Bírói értekezlet
Fotó: Méhes Dóra

Szombaton reggel gyors eligazítást követően a hét bírói körnél egyidőben kezdődött meg az erdei, mezei és vízi feladatok végrehajtása. Különösen érdekes volt az erdei vércsapa feladattal kapcsolatos külön feladat végrehajtása során a ritkán látható dermedtre csaholó kutyát és munkát látni. (A mezőnyből 13 kutya vezetője jelentett külön feladatot, 11 dermedthez vezetést, ketten dermedtre csaholást.)

Köszönhetően a megfelelő előkésztésnek, a VADEX Mezőföldi Zrt. kollégák szakszerű közreműködésnek, a megfelelően felkészített kutyáknak a nap végére valamennyi kutya 6 bírói körnél befejezte a feladatát, másnapra a kollektív feladatokon (standhajtás és akadály) kívül már csak egy bírói körnél kellett teljesíteniük.

A szombati gálavacsora előtt a vezetőbíró röviden értékelte a napot, közzétette az aznapi eredményeket és megemlítette, hogy az összes feladatkört végigtekintve mindenhol jól teljesítő kutyákat látott. A fejedelmi vacsorát követően az este hátralévő része éjszakába nyúlóan vidám hangulatú beszélgetések formájában folyt tovább.

A szombati kellemes őszi napot csepergős vasárnap váltotta fel, ennek ellenére a kutyák és vezetőik időben befejezték a még hátralévő feladataikat, a munka a továbbiakban a versenyirodában zajlott a bírálati lapok feldolgozásával és az eredmények összesítésével.

Fotó: Méhes Dóra

A díjátadó ünnepség a meghirdetett időpontan 14 órától vette kezdetét. A versenyt Nyúl András vezetőbíró értékelte, a kutyák munkáját elismerve elmondta, hogy mindössze 3 kutya fejezte be minősítés nélkül a versenyt, 6 kutya első díjban, szintén 6 második díjban, továbbá 3 kutya harmadik díjban végzett. Megköszönte a bírók kétnapos kitartó munkáját és a korrekt bírálatokat.

Végezetül Dr. Sándor Gyula záró gondolataiban köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik azon fáradoznak, hogy a hat évvel ezelőtti álom megvalósulhatott és a Főverseny újra a vizslás vadászok legrangosabb versenyévé vált. A díjakat Gulyás Andrea az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás kiemelt ügyekért felelős igazgatója, valamint Dr. Jámbor László, az Országos Magyra Vadászkamara elnöke adta át.

Dunaegyházi Vadász Gubanc, Stein Krisztián, Gulyás Andrea az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás kiemelt ügyekért felelős igazgatója
Fotó: Méhes Dóra
Nádberki Vadász Apor, Kasza József, Dr. Jámbor László, az Országos Magyar Vadászkamara elnöke
Fotó: Botta Zsófia

Különdíjak:

legjobb vízi munka különdíj, legjobb németvizsla különdíj

Dunaegyházi Vadász Gubanc

DSZNV

Kan

Met.Dsznv.310/17

Stein Krisztián

legjobb külföldi kutya

Z Adamovských jazier AEMY

RSZNV

Szuka

SPKP 7462

Gáll Ladislav

legjobb vércsapa munka különdíj

Csipkéskúti Czókmók

RSZMV

Kan

Met.Mv.248/14

Ladányi Zoltán

legtapasztaltabb kutya különdíj

Nagyalföldi-Vadász Pajti

RSZMV

Kan

Met.MV00444/14/A.

Tauber István

legfiatalabb díjban végzett kutya különdíj

Dajana vom Erlabach

WEIM

Szuka

WK3804

Rosemarie Schachermayr

legjobb erdei munka különdíj

Zörög Tetői Arnold

DSZNV

Kan

Met. Dsznv.399/17.

dr. Visegrády Zoltán

legjobb mezei munka különdíj

Nádberki Vadász Apor

RSZMV

Kan

Met.Mv.2169/18

Kasza József

legfiatalabb díjba nem sorolt kutya különdíj

CALA Kořenice

RSZNV

Szuka

SPKP 8013

Banás Ladislav

 

A verseny rangjához méltó módon minden évben értékes vadászati felajánlások és különdíjak is érkeznek. Az első helyezett gímbika vadászati lehetőséget nyert a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. vadászterületén, az Agrárminisztérium Erdőkért Felelős Államtitkársága és az erdőgazdasági cégcsoport támogatásaként a második helyezett jutalma muflonkos vadászat a Vérteserdő Zrt. jóvoltából, a harmadik díjazott versenyző a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. őzbak vadászati lehetőségét nyerte.

Különdíjat ajánlott fel az Német Vizsla Klub Magyarország, az Országos Vizsla Klub és Huszár Tibor.

Külön köszönet illeti az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás projektirodát a CACIT Főverseny támogatásáért.

A végső eredmény az alábbiak szerint alakult, gratulálunk a versenyzőknek, egyúttal köszönetünket fejezzük ki mindazon szervezeteknek, cégeknek, személyeknek, akik hozzájárultak a rendezvény sikeréhez.

Eredmények:

Kutya neve

fajtája

ivara

törzskönyvi száma

Vezetője

elért pontszám

minősdítés

Dunaegyházi Vadász Gubanc

DSZNV

Kan

Met.Dsznv.310/17

Stein Krisztián

369,5

CACIT, CACT I/A díj

Z Adamovských jazier AEMY

RSZNV

Szuka

SPKP 7462

Gáll Ladislav

368

RES.CACIT, CACT I/B díj

Csipkéskúti Czókmók

RSZMV

Kan

Met.Mv.248/14

Ladányi Zoltán

363

CACT I/C díj

Nagyalföldi-Vadász Pajti

RSZMV

Kan

Met.MV00444/14/A.

Tauber István

356,5

RES.CACT I/D díj

Micskei Zefír

RSZNV

Kan

Met.Rsznv.227/16.

Fábián Péter

342

RES.CACT I/E díj

Dajana vom Erlabach

WEIM

Szuka

WK3804

Rosemarie Schachermayr

334,5

CACT I/F díj

Zörög Tetői Arnold

DSZNV

Kan

Met. Dsznv.399/17.

dr. Visegrády Zoltán

357,5

II/A díj

Tenkesvölgyi Cserkelő Angyal

RSZMV

Szuka

Met.Mv.1779/17

Tóth Tamás

350,5

II/B díj

Sárvízmenti Vadász Csege

RSZMV

Kan/

Mv. 2830/19

Bíró Tamás

343

II/C díj

Boris Prepz

RSZNV

Kan

ČLP/KO/82669

Václav Gruber

336,5

II/D díj

Nádberki Vadász Apor

RSZMV

Kan

Met.Mv.2169/18

Kasza József

333,5

II/E díj

Heda z Citoňských luk

CF

Szuka

ČLP/CF/63213/17

Josef Tinka

323

II/F díj

Tenkesvölgyi Cserkelő Avar

RSZMV

Kan

Met.Mv.1775/17

Döcsakovszky Péter

341,5

III/A díj

Malomközi Ilex

RSZNV

Kan

Jr725521Nkd

Dr. Horváth Éva

337,5

III/B díj

Magasparti Rutinos Kalóz

RSZMV

Kan

Met.Mv.548/15.

Farkas László Imre

318,5

III/C díj

Dolgos-Nimród Császár

DSZMV

Kan

Met.Dszmv.479/17

Nagy Roland

339

Min.n.

CALA Kořenice

RSZNV/

Szuka

SPKP 8013

Banás Ladislav

322,5

Min.n.

Nádberki Vadász Bojtár

RSZMV

Kan

Met.Mv.2816/19

Hári Csaba

303,5

Min.n.

Balról jobbra: 2. helyezett: Z Adamovských jazier AEMY, Gáll Ladislav, 1. helyezett: Dunaegyházi Vadász Gubanc, Stein Krisztián, 3. helyezett: Csipkéskúti Czókmók, Ladányi Zoltán
Fotó: Méhes Dóra

 

További fotók itt tekinthetők meg. 

 

Országos Magyar Vadászkamara

 

Partnerek, kapcsolódó oldalak

agrárminisztériumOrszágos Magyar Vadászati Védegylet - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNimród Vadászújság - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereVadászati Kulturális EgyesületNemzeti Agrárgazdasági Kamara - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Safari Club International Közép-Magyarországi Egyesülete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereFeHoVa 2019Hazai Vadász Magazin - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereOrszágos Erdészeti Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereMagyar Országos Vadászkutyás Kulturális Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereEurópai Vadászszövetségek Szövetsége - az Országos Magyar Vadászkamara partnere
Hazai Vadász Magazin - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereHunttrophy.comOnline vadászvizsga teszt