központi honlap

OMVK ikon

Vissza a főoldalra

OMVK ikon

Elküldés e-mailben

Alföldi Regionális Válogató

2019. 10. 05. | Az OMVK központi szervezete |

Elérkezett a 2019-es Országos Vizsla Főverseny második állomása, ahol azok a kutyák és vezetőik vehettek részt, akik már elsőízben megmérettek a megyei válogatókon. Az Alföldi Regionális versenyen 9 induló tehette próbára tudását és bízhatott szerencséjében, hogy képviselhetik majd megyéjüket az országos versenyen.

A rendezvénynek egy kutyabarát szálláshely, a császártöltési Pincelakat Borház és Szálloda adott otthont. A szálloda az ízletes ételek mellett lehetőséget nyújtott a wellness részleg használatára is, ahol a versenyzők kipihenhették a válogató fáradalmait. A munkaállomások helyszíneit a Császártöltési Hubertus Vt. és a Fajsz-Miske Egyesült Vt. biztosította. A szervezőknek sikerült kiváló adottságokkal rendelkező területeket választani a válogató színteréül, ami bőven rendelkezett lankás mezővel, erdővel tarkított tájjal és nádtakaróval, ahol tökéletesen megnyilvánulhatott a vizslák keresési módja, és orrjósága.

Szikinger János a verseny vezetőbírója és főszervezője, felkérte Kara Miklóst az OMVK és Vadász Szövetség Bács-Kiskun Megyei szervezetének elnökét és Dr. Sándor Gyulát az OMVK Kinológiai Szakbizottságának elnökét a rendezvény megnyitására. Az ünnepséget a Bácska Kürtegyüttes remek kürtjátéka tette még ünnepélyesebbé. A bírói kör bemutatását követően, a versenyzők kihúzták rajtszámaikat és egy rövid eligazítás után mindenki elindult az első versenyállomására. 

A válogató verseny bírái és segítőik

Megnyitó utáni eligazítás

A résztvevőknek mezei, vízi, és erdei környezetben kellett a lehető legjobb tudásukról számot adni.

Az első két állomáson igazán ideális volt a terep a mezei munkák bemutatására, és az időjárás is kegyébe fogadott minket. Itt Kopjári Nándor, Pálinkás István, valamint Gyurity József és Líbor Lajos bírált. Nem volt egyszerű dolga sem a vizsláknak sem a vezetőjüknek, mivel nem csak a verseny izgalmával kellett megküzdeni, de a sokat tapasztalt szakmai zsűri előtt is helyt kellett állni.

Mezei helyszíneken tollas, szőrmés vonszalékot és légszimatos elhozást kellett kidolgozni, az ismert szabályrendszer szerint.

Egyik felvezető kutyájával mezei munka közben

Vízi munka bemutatására Miske határában került sor, ahová a hangulatos hajósi pincesoron keresztül vezetett az út. Itt Zsikla Ferenc és Babiczky Attila értékelte a kutyák és vezetőik munkáját.  Kacsa spur után nádi kajtatásban kellett a vizslák kiváló képességeit megmutatni. A csatornapart remek lehetőséget nyújtott  kajtatás lényegének bemutatására, a kutyának egy kijelölt szakaszt kell átkeresnie, hogy az onnan felkeltett vadat a vadász terítékre hozhassa. Fontos hogy a vizslák gazdájuk parancsára a nádast megfelelő szélességben és mélységben is módszeresen átkutassák.

Mélyvízi elhozás közben

Az erdei munkánál cserkelést és vércsapát, valamint erdei vonszalékot kellett kidolgozni.  Ezeket Dr. Sándor Gyula, Kovács Gábor, Flaisz Szilárd, valamint Vörös László és Füzesi Péter értékelték. Vércsapánál két versenyző jelezte, hogy kutyája bringzlivel, vagyis jelzőaportos kereséssel kutatja fel az elveszett vadat. Ennek lényege, hogy az utolsó sebágyat követően a vad gyors felkutatása után a kutya a vad megtalálását a szájába vett jelzőaporttal jelzi, majd a vezetőtől elhangzott parancs után vezeti őt a vadhoz.

Elveszett vad megtalálása

A feladatok végrehajtása végén a bíró sporttársak értékelték a bemutatott feladatot.  A vezetők sokat tanulhattak egymás munkáját látva, illetve a bírók korrekt és építő jellegű bírálataiból, jótanácsaiból. Nem volt megállás, minden értékelés után indulni kellett a következő versenyállomásra, ami mentálisan is elfárasztotta kutyát és vezetőjét, hiszen öt állomást kellett teljesíteni.

Feladat végrehatjását követő bírálat

Az estét egy ünnepi vacsora koronázta meg. Itt lehetőség nyílt a szakmai tapasztalatokat egymással megosztani, illetve új barátságokat kötni, a már meglévőket elmélyíteni.

Második nap folytatódott a megmérettetés. Az időjárás ismét kegyes volt a rendezőkhöz és a versenyzőkhöz, kellemes őszi időben dolgozhattak az ebek. Zárófeladatként az akadályból való rókaelhozást, valamint a lőálláson való viselkedésüket értékelték a bírók.

Viselkedés lőálláson

Róka elhozás akadályból

 A záróebéd után került sor az eredmények ünnepélyes kihirdetésére, ahol Szikinger János vezetőbíró és Dr. Sándor Gyula értékelte a válogató versenyt, kiemelve a két nap tanulságait, és szépségeit.

Az eredmények a következőképpen alakultak:

1. Helyezett

Csipkéskúti Czókmók

Vezető: Ladányi Zoltán

2. Helyezett

Bajorhegyi Hamvas Emma “Lili”

Vezető Dr. Varga Zsolt

3. helyezett

Fülöpi Fürjész Artus

Vezető: Gombai Csaba

 

Az első három helyezett

 

Különdíjak:

Legjobb erdei munka: Bajorhegyi Hamvas Emma “Lili”, Vezető: Dr. Varga Zsolt

Legjobb mezei munka: Csipkéskúti Czókmók, Vezető: Ladányi Zoltán

Legjobb vízi munka: Tenkesvölgyi Cserkelő Avar, Vezető: Döcsakovszky Péter

 

Kiemelnénk a szervezők áldozatos és precíz munkáját, ami nélkül ez a rendezvény nem jöhetett volna létre. Örömünkre szolgált, hogy mi is részesei lehettünk a rendezvénynek, és segíthettük a rendezők munkáját. Jó volt látni, hogy a résztvevők között volt magyar, német és weimari vizsla is, ezzel is változatossá téve versenyzők mezőnyét. A résztvevők joggal lehetnek büszkék teljesítményükre és arra, hogy egy nívós versenyen mérhették össze tudásukat és kutyáik felkészültségét. Bízunk benne, hogy az országos versenyen minél jobban fognak szerepelni a válogatón továbbjutó versenyzők. Munkájukhoz további kitartást kívánunk!

Virág Éva és Dávid Réka
Bács-Kiskun Megyei Vadászhölgyek
Egyesületének tagjai

Partnerek, kapcsolódó oldalak

agrárminisztériumOrszágos Magyar Vadászati Védegylet - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNimród Vadászújság - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereVadászati Kulturális EgyesületNemzeti Agrárgazdasági Kamara - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Safari Club International Közép-Magyarországi Egyesülete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereFeHoVa 2019Hazai Vadász Magazin - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereOrszágos Erdészeti Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereMagyar Országos Vadászkutyás Kulturális Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereEurópai Vadászszövetségek Szövetsége - az Országos Magyar Vadászkamara partnere
Hunttrophy.comHazai Vadász Magazin - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereOnline vadászvizsga teszt