központi honlap

OMVK ikon

Vissza a főoldalra

OMVK ikon

Elküldés e-mailben

A zöldítés vadgazdálkodásra gyakorolt hatásai

2020. 09. 15. | Az OMVK központi szervezete |

Szakmai konferencia megtartására került sor 2020. szeptember 9-én, a hatvani Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeum dísztermében

A konferenciát megnyitotta és levezette prof. dr. Heltai Miklós, a Szent István Egyetem egyetemi tanára, megbízott dékánja, az Országos Magyar Vadászkamara Természetvédelmi és Erdészeti Szakbizottságának elnöke.

A szakmai előadásokat megelőzően köszöntőt mondott Bajdik Péter, az Országos Magyar Vadászkamara főtitkára, aki nagyon hasznos és tartalmas tanácskozást kívánt a megjelenteknek.

Az előadások sorát prof. dr. Faragó Sándor, a Soproni Egyetem tanára kezdte, „A fogoly-program tapasztalatai és az apróvadfajok élőhelyi igényei” címmel.

A professzor úr átfogó képet adott az apróvadfajok környezetének negatív változásairól, az élőhelyi igényeiről és táplálkozási sajátosságairól. Az elhangzott, részletes és alapvető információk után értékelte a 30 éve folyó LAJTA-projekt eredményeit, a mintaterületen tapasztaltakat. Különösen értékes az a 30 éves adatsor, mely mind klimatikus, mind földhasználati változásokat is nyomon követett az évek során. A professzor úr elmondta, a szegély-élőhelyeknek és az élőhely-struktúrának meghatározó szerepe van az apróvad számára, természetesen a tudatos és tervezett ragadozógazdálkodás mellett.

„A zöldítés mezőgazdaságra gyakorolt hatása” címmel Kovács Gyula, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara munkatársa tartott előadást. Agrárgzdasági szakértőként bemutatta a Zöldítés alapvető felépítését, működését és azokat a tevékenységeket, melyekre pályázni lehet. Részletesen bemutatta a legfontosabb elemeket, legyen szó állandó gyepterületek fenntartásáról, a növénytermesztés divrzifikálásáról vagy az ökológiai jelentőségű területek fenntartásáról. Az egyes elemek megvalósításának pozitív és negatív hatásai, kiegészülve az ellenőrzések tapasztalataival, kifejezetten hasznos és reális képet szolgáltattak a zöldítés gyakorlati hatásairól.

Tóth Péter, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársa, a „Zöldítés értékelése” című előadásával folytatta a konferenciát. Kiemelte, hogy az apróvadfajok életterének csökkenése és a biodiverzitás változása olyan aggasztó trendek, melyek ellen aktív beavatkozással és ágazati együttműködéssel lehet felvenni a harcot.

Az előadások sorát „2021-2027 KAP reform lehetőségei a jövőben” címmel online előadást tartott Madarász István, az Agrárminisztérium Támogatáspolitikai Főosztályának munkatársa. Bár virtuálisan, de elmondta mindazokat a lehetőségeket és információkat, melyek a KAP reform tervezésének jelenlegi fázisában rendelkezésünkre állhatnak. A stratégiai tervezés folyamatát és az új KAP céljait megismerve a résztvevők betekintést nyerhettek az ágazatokra váró lehetőségekbe és feladatokba. Az új támogatási rendszer számos lehetőséget biztosít a vadgazdálkodás számára is.

A szakmai előadásokat követően egy kerekasztal beszélgetés következett, ahol a szakemberek, gyakorlott gazdálkodók elmondhatták tapasztalataikat és nézeteiket megoszthatták a jelen lévőkkel. Az előadáson elhangzottak és a felvetésként megjelenő tapasztalatok azonos irányba mutattak, ágazati összefogást sürgettek az apróvad és élőhelye, végsősoron a biodiverzitás megőrzése érdekében.

A délután folyamán egy fakultatív program következett a Nógrád megyei Kozárdon, Hajas Péter Pál gyakorlott szakember gazdálkodási területein, ahol az apróvad érdekében végzett komplex élőhelyfejlesztési beavatkozásokat tekinthették meg az érdeklődők. Az apróvad érdekében végzett agrotechnikai beavatkozások, a gondos tervezés és az igénybevett támogatási elemek gyakorlati bemutatása megerősítette és elmélyítette a konferencián elhangzottakat.

A házigazda vendégszeretete és a vadgazdálkodás tisztelete a Vadvirág Étteremben bemutatott és kóstolt vadételen is visszatükröződött.

 

Partnerek, kapcsolódó oldalak

agrárminisztériumOrszágos Magyar Vadászati Védegylet - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNimród Vadászújság - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereVadászati Kulturális EgyesületNemzeti Agrárgazdasági Kamara - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Safari Club International Közép-Magyarországi Egyesülete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereFeHoVa 2019Hazai Vadász Magazin - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereOrszágos Erdészeti Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereMagyar Országos Vadászkutyás Kulturális Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereEurópai Vadászszövetségek Szövetsége - az Országos Magyar Vadászkamara partnere
Hunttrophy.comOnline vadászvizsga tesztHazai Vadász Magazin - a Veszprém megyei Vadászkamara partnere