központi honlap

OMVK ikon

Vissza a főoldalra

OMVK ikon

Elküldés e-mailben

A vadászok érdekképviselete ASP kapcsán

2018. 10. 16. | Az OMVK központi szervezete |

Az Országos Magyar Vadászkamara már az afrikai sertéspestis (ASP) első magyarországi megjelenése előtt szakmai együttműködést alakított ki a NéBIH Állat-egészségügyi és Állatvédelmi Igazgatóságával. Ez a kapcsolat – a sertéspestis első megjelenését követően – még szorosabbá vált.

Az elmúlt időszakban a Kamara a vadászok érdekeit szem előtt tartva folyamatosan azon dolgozott, hogy az afrikai sertéspestis megjelenése ellenére a vadászok és a vadászatra jogosultak jogai minél kisebb mértékben sérüljenek, például érintett megyei területi szervezeteink minden lehetséges módon segítették, szervezték a vadászok tájékoztatását, az érintett területeken a járványügyi képzések szervezését magukra vállalták.

Az afrikai sertéspestissel kapcsolatban a Kamara első jelentős eredménye a diagnosztikai kilövések során terítékre hozott vaddisznók felvásárlási árainak meghatározása. A Kamara indokoltnak látta ennek a kérdésnek a rendezését, és javaslatot tett a NéBIH felé az állomány gyérítés és az egyenletes vizsgálati nyomás érdekében elrendelt diagnosztikai kilövés esetében a kilőtt egyedek után járó állami kártalanításra vonatkozó eljárás során alkalmazandó értékekkel kapcsolatban. A Kamara javaslatát a NéBIH elfogadta és – a Kamara javaslata alapján – a következő árakat állapította meg:

I. Az ASP szempontjából magas kockázatú és a közepes kockázatú területen alkalmazandó értékek zsigerelt testtömeg szerint:

  1. malac (20 kg alatt) – 25.000 Ft
  2. süldő (20-30 kg között) – 35.000 Ft
  3. koca (50 kg fölött) – 60.000 Ft

II. Az ASP-vel fertőzött területen alkalmazandó értékek zsigerelt testtömeg szerint:

  1. malac (20 kg alatt) – 25.000 Ft
  2. süldő (20-30 kg között) – 35.000 Ft
  3. süldő (30-50 kg között) – 50.000 Ft
  4. koca (50 kg fölött) – 60.000 Ft
  5. kan (50 kg fölött) – 100.000 Ft
     

Az Európai Unió szabályozási gyakorlatának és előírásainak megfelelően Magyarország is bevezette a fertőzött területeken a vadászati tilalmat a társas vadászatok kapcsán. Ezen szabályokat betartva a Kamara közbenjárásának köszönhetően mégis sikerült élhetőbb környezetet teremteni a vadászatra jogosultaknak, tehát a fertőzött területeken módosultak a társas vadászatok tiltásának előírásai.

A korábbi szigorúbb szabályozás enyhítését jelenti, hogy a fertőzött területeken – kivéve a különösen ellenőrzött területet és a puffer zónát – a társas vadászat vaddisznótól eltérő fajok esetében engedélyezhető, illetve vaddisznók esetében csoportosan végrehajtott diagnosztikai kilövés rendelhető el a helyi járványvédelmi központ által meghatározott módon és feltételekkel, melyek minimálisan magukba foglalják a 3/2018. számú Országos Főállatorvosi Határozat (a továbbiakban: OFÁ határozat) magas kockázatú területen történő vadászatokra vonatkozó előírásait.

Az engedélyezéshez mind a vaddisznók és az egyéb fajok vonatkozásában az alábbi feltételeknek kell teljesülnie az OFÁ határozat előírásain túl:

  • A vadászatra jogosult területén az adott fertőzött terület első vaddisznó esetének bejelentését követően (Heves megye: 2018. április 21.; Szabolcs-Szatmár-Berg megye: 2018. május 16.) történt negatív eredményű virológiai vizsgálat elhullott vaddisznóból.
  • A társas vadászatot vagy a csoportos diagnosztikai kilövést olyan területen tervezik megtartani, amelynek határától számított 5 km széles sávban 90 napon belül nem került ASP eset megállapításra
  • A tájegységi fővadásznak az OFÁ határozat 3.4 pont szerinti hozzájárulásában ki kell térnie, hogy a társas vadászat (vaddisznótól eltérő vadászható állatfajok esetében) a vaddisznók előhelyének zavarása nélkül megvalósítható.
  • A tájegységi fővadásznak az OFÁ határozat 3.4 pontja szerinti hozzájárulásában ki kell térnie, hogy a vaddisznók csoportos diagnosztikai kilövése megvalósítható a vaddisznók Különösen Ellenőrzött Területtől elfelé történő hajtással.

A különösen ellenőrzött területen és a puffer zónában – kivéve a 2018. október 02-án megerősített ASP pozitív vaddisznó miatt korlátozás alá került fertőzött és szigorúan korlátozott területet -   engedélyezhető az apróvad társas vadászata, amennyiben az alábbi feltételek teljesülnek:

  • A vadászatra jogosult területén az adott fertőzött terület első vaddisznó esetének bejelentését követően (Heves megye: 2018. április 21.; Szabolcs-Szatmár-Berg megye: 2018. május 16.) történt negatív eredményű virológiai vizsgálat elhullott vaddisznóból.
  • Az apróvad társas vadászatot az állategészségügyi hatóság a vadászatra jogosult kérelmére, előzetesen a vadászatra jogosult területén belül található, társas apróvadvadászatra kijelölt területen (a továbbiakban: vadászatra kijelölt területen) engedélyezheti.
  • Az engedélyezés feltétele, hogy
    • a vadászterület illetékes tájegységi fővadászának szakvéleménye alapján a területileg illetékes vadászati hatóság hozzájárulását adja a társas vadászat megtartásához a vadászatra kijelölt területen;
    • a vadászatra kijelölt terület térbeli kiterjedése nem haladja meg a 300 hektárt;
    • olyan vadászatra kijelölt területen tervezik megtartani a társas apróvadvadászatot, amelynek határától számított 5 km széles sávban 90 napon belül nem került ASP eset megállapításra;
    • abban szerepeltetni kell, hogy
      • a vadászatra kijelölt területen vaddisznó búvó- vagy élőhely nincs;
      • a vadászatra kijelölt területen belül vaddisznó jelenlét nincs;
    • ezáltal a vadászat lefolytatása semmilyen zavarást nem okoz a közelben élő vaddisznó állományban.

Az Országos Magyar Vadászkamara a jövőben is mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy az afrikai sertéspestis felszámolását – a vadászatra jogosultak érdekeinek figyelembevételével – elősegítse. Ezen feladatok végrehajtásában továbbra is együttműködünk Országos Főállatorvos Úrral és a Járványügyi Központ kollégáival, tekintettel arra, hogy ezen járványügyi kérdés a vadászok érdekképviselete, vadgazdálkodási ágazat és az állategészségügyi szakirányítás együttműködése nélkül lehetetlen.

Bajdik Péter
főtitkár

Partnerek, kapcsolódó oldalak

agrárminisztériumOrszágos Magyar Vadászati Védegylet - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNimród Vadászújság - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereVadászati Kulturális EgyesületNemzeti Agrárgazdasági Kamara - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Safari Club International Közép-Magyarországi Egyesülete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereFeHoVa 2019Hazai Vadász Magazin - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereOrszágos Erdészeti Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereMagyar Országos Vadászkutyás Kulturális Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereEurópai Vadászszövetségek Szövetsége - az Országos Magyar Vadászkamara partnere
Hazai Vadász Magazin - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereHunttrophy.comOnline vadászvizsga teszt