központi honlap

OMVK ikon

Vissza a főoldalra

OMVK ikon

Elküldés e-mailben

A V4-ek vadászati szervezeteinek találkozója

2019. 05. 22. | Az OMVK központi szervezete |

A vadászati V4 életre hívásának gondolata az elmúlt év decemberében a Nemzetközi Vadvédelmi Tanács (CIC) fennállásának 90. évfordulója alkalmából megtartott ünnepségen öltött testet.

A tótmegeri Károlyi-kastélyban az érintett tagországok érdekképviseleteinek vezetői egy együttműködési megállapodást írtak alá, melyeben kinyilvánították, hogy a vadászatban hasonló kulturális gyökerekkel rendelkező és hasonló társadalmi, gazdasági környezetben folyatatott vadgazdálkodás, vadászat érdekeinek nemzetközi szinten történő képviselete megkívánja az egységes fellépést. A megállapodás egyik legfontosabb eleme, hogy a tagországok vadászati érdekképviseleti vezetői rendszeresen találkoznak és folytatnak szakmai vitákat, egyeztetéseket kifejezetten olyan témákban, melyek valamennyi tagország számára kihívásokat jelentenek.

A találkozók sorát a magyar szervezetek kezdeméményezték, melynek első állomására a bélmegyeri Vadászkastélyban került sor 2019. május 14-15-én.

A rendezvény első napján egy szakmai konferenciára került sor, ahol a résztvevő tagországok vadászati vezetőin túl a Vadászkamara vezetősége és a szervezet tanácsadó testületeinek irányítói is meghívást kaptak. A rendezvényen, egyéb hivatalos elfoglaltsága miatt, dr. Semjén Zsolt az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöke sajnálatosan nem tudott megjelenni.

A konferencián valamennyi fél a számukra éppen aktuális vadgazdálkodási kérdéseket, problámákat vázolták fel, melyben vagy a tagországok összefogására számítanak, vagy példaértékű, esetleg követendő stratégiákat vetítettek elő.

A tanácskozást dr. Jámbor László, az Országos Magyar Vadászkamara elnöke nyitotta meg, köszöntőjében utalt a tagországok vadászati kultúrájának közös alapjaira, a vadászati hagyományaink, vadgazdálkodásunk világörökség részeként is megfogalmazható, mélyre nyúló gyökereire, magas színvonalára.

Kovács Zoltán az „Egy a Természettel” - Vadászati és Természeti Világkiállítás kormánybiztosának beszéde szorosan kapcsolódott a megnyitó gondolatiságához. 2021-ben Magyarország ismételten vadászati világkiállítást rendez, melynek üzenetét közvetítette a hallghatóság felé. Megfogalmazódott az a szándék – melyet a tagországok képvislelői megerősítettek – hogy a négy ország egységesen, összehangoltan jelenjen meg a világkiállítás központi rendezvényén.

Ing. Jiří Janota a Cseh-Morva Vadászszövetség elnöke a vadászlőszerek ólomtartalmával kapcsolatos uniós tiltás következményeire és az alternatív lövedékek hátrányaira hívta fel a figyelmet, egyúttal javasolta a tagországok vadász és sportlövő szervezeteinek csatlokozását egy, az EU illetékes bizottsága részére összeállított beadvány aláírására.

Jarosław Kuczaj, a Lengyel Vadászövetség alelnöke prezentációjában az ASP lengyelországi helyzetét és a betegség terjedésének visszaszorítására tett erőfeszítéseiket mutatta be. Kifejezetten szemléletes volt az a videó, amely az elejtett, vagy elhullottan talált vaddisznók kezelésére vonatkozó szigorú hatósági szabályok helyes végrehajtását mutatta be.

Ing.Tibor Leboczky PhD., a Szlovák Vadászkamara elnöke a nagyragadozók szlovákiai helyzetét és térhódtását mutatta be, rávilágított az egyes fajok vonatkozásában a humán konfliktusokra és arra az ellenállásra, melyet a természetvédelmi szervezeteik mutatnak az ésszerű és fenntartható vadászattal szemben. Prezentációjában a nagyragazdozók állományának pontos felmérésére folytatott genetikai vizsgálataik eredményeit is bemutatta.

Az előadások sorát Prof. Dr. Csányi Sándor zárta, aki a Vadászkamara és Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közös megrendelésére összeállított, egységes mezőgazdasági vadkárfelmérési útmutató jogszabályi alapjait, és tartalami elemeit vázolta fel a jelenlévőknek. Az egységes, az érintett ágazatok által elfogadott eleljrásrend kialakítása felkeltette a tagországok megjelent vezetőinek érdeklődését és felkérték a Vadvilág Megőrzési Intézet igazagtó professzorát, hogy az egyes országokban is mutassa be a tanulmányt.

Valamennyi előadással kapcsoladban tartalmas és előremutató beszélgetés alakult ki, a vezetők megállapodtak abban, hogy az előadások anyagait egy angol nyelvű kiadvány formájában megjelentetik.

A rendezvény második napján természetvédelmi vonatkozású programot állítottak össze a meghívók, a dévaványai Túzokmentő Állomás bemutatása, valamint a Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpont megtekintése is jelentős érdeklődés mellett zajlott. A programot Tirják Lászó, a Körös-Maros nemzeti Park Igazgatóság igazgatója vezette, Czifrák Gábor és Lengyel Tibor munkatársak közreműködésével.

A rendezvény rövid kiértékelésében a vadászati vezetők megerősítették a jövőbeni összehangolt fellépést a régió nemzetközi érintettségű vadászati ügyeiben, a külföldi vendégek elismerően nyilatkoztak, példaértékűnek nevezték a magyar vadászati hagyományokat és kultúrát, valamint a méltán világhírű vadgazdálkodást, nemkülönben a magyar vendéglátást és vendégszeretet.

Interjú dr. Jámbor Lászlóval

 

Interjú Prof. Dr. Csányi Sándorral

 

Interjú Leboczky Tiborral

 

Interjú Jaroslaw Kuczaj-jal

 

Interjú Jiri Janota-val

(A fotókat készítette: Kókai Márton/ "Egy a természettel"  -  Vadászati  és Természeti Világkiállítás)

Partnerek, kapcsolódó oldalak

agrárminisztériumOrszágos Magyar Vadászati Védegylet - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNimród Vadászújság - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereVadászati Kulturális EgyesületNemzeti Agrárgazdasági Kamara - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Safari Club International Közép-Magyarországi Egyesülete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereFeHoVa 2019Hazai Vadász Magazin - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereOrszágos Erdészeti Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereMagyar Országos Vadászkutyás Kulturális Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereEurópai Vadászszövetségek Szövetsége - az Országos Magyar Vadászkamara partnere
Hazai Vadász Magazin - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereHunttrophy.comOnline vadászvizsga teszt