központi honlap

OMVK ikon

Vissza a főoldalra

OMVK ikon

Elküldés e-mailben

A honvédelem nemzeti ügy

2020. 03. 09. | Az OMVK központi szervezete |

Az Országos Magyar Vadászati Védegylet, az Országos Magyar Vadászkamara, a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség Parancsnoksága együttműködési megállapodás keretében kívánják növelni a Magyar Honvédség társadalmi támogatottságának, a katonai pálya ismertségét és népszerűségét.

Ennek okán az alábbiakban olvashatnak tájékoztatót az önkéntes területvédelmi tartalékos katonai szolgálatteljesítés lehetőségéről.

Magyarország Alaptörvényében rögzített alapelv, hogy a Haza védelme, a honvédelem nemzeti ügy.

A Magyar Honvédség megújította Önkéntes Tartalékos Rendszerét, melynek új eleme a helyi közösségeken alapuló, önkéntes területvédelmi tartalékos szolgálati forma.

Az ország védelmi rendszerének szüksége van egy olyan, gyorsan mobilizálható, önkéntes alapon létrehozott, területi elven szervezett védelmi képességre, amely azon magyar állampolgárokra számít, akik szűkebb lakókörnyezetük és közösségük védelme érdekében készek a biztonsági kihívásokra reagálni, és hozzá tudnak járulni az ország integrált biztonsági rendszerének működtetéséhez.

Az elmúlt években az ország valamennyi megyéjében önkéntes területvédelmi zászlóaljak alakultak, melyeket járási (kerületi) önkéntes tartalékos területvédelmi századok alkotnak. A század egy olyan alegység, melynek tagjai civilben a településük, járásuk mindennapjainak részesei - többek között a közösségi rendezvények, összejövetelek állandó résztvevői - ezzel is értéket teremtve a haza iránti elkötelezettségnek, valamint a század utánpótlásának biztosításához.

Feladatuk a katonai és a rendvédelmi erők műveleti hatékonyságának támogatása, vagyis az ország általános védelmi, ellenálló képességének megerősítése a széles értelemben vett biztonsági fenyegetésekkel szemben.

Az önkéntes területvédelmi tartalékos szolgálati forma helyi szinten növeli a védelmi képességet, biztonságérzetet ad a lakosságnak, az adott településnek, a megyének, ezáltal az egész országnak. Szavatolja továbbá a lakókörnyezet biztonságát, a közös értékek védelmét és növeli a reagáló képességet. Az önkéntes tartalékos katona összekötő szerepet tölt be a professzionális haderő tagjai és a polgárok közössége között. A helyi védelmi feladatok megkövetelik, hogy – legyen szó árvízi védekezésről, ipari/természeti katasztrófáról vagy bármilyen más felmerülő veszélyforrásról – a helyi szinten megalakuló védelmi erő rövid idő alatt közösen, szervezetten és felkészülten tudjon fellépni, illetve támogatni tudja a professzionális erőket.

Az önkéntes területvédelmi tartalékos szolgálati forma

  • lehetőség mindazok számára, akik elkötelezettek a haza védelme iránt, és készek tenni környezetük, járásuk biztonságáért
  • lehetővé teszi, hogy ki-ki a civil munkája vagy tanulmányai mellett a mindennapi életben is hasznosítható katonai alapismereteket szerezzen
  • rugalmas, alkalmazkodik a jelentkező élethelyzetéhez és a munkaadója érdekeihez.

Ha a katonai szolgálat iránt eddig is vonzalmat és elhivatottságot érzett, de nem kívánt lakhelyétől eltávolodni, jelenlegi munkahelyét feladni, akkor ez a szolgálati forma a legmegfelelőbb Önnek!

A Magyar Honvédség lehetőséget ad arra, hogy a helyi közösségekre építve, lakókörnyezetében kamatoztassa tudását hazánk védelmének elősegítése érdekében.

Jelentkezzen önkéntes területvédelmi tartalékos katonának!

A jelentkezés helye

  • a megyeszékhelyeken található toborzó irodák ügyfélszolgálatánál,

Alkalmasság megállapítása

Az alábbi vizsgálatok eredményeinek kiértékelése alapján történik:

  • foglalkozás egészségügyi orvosi vizsgálat (szakosodott orvosok listájával a területileg illetékes katonai igazgatási szerv rendelkezik),
  • II. típusú pszichológiai vizsgálat (fegyverviselési engedély megszerzéséhez szükséges).

/A vizsgálatok költséggel járnak, de számla ellenében ezt a Magyar Honvédség megtéríti./

 

Szerződéskötés

1. önkéntes területvédelmi tartalékos katonának alkalmas minősítés

2. 5 év időtartam, 6 hónap próbaidő kikötésével.

Az önkéntes területvédelmi tartalékos katona juttatásai

Jogviszony létesítése esetén jogosult

  • szerződéskötési díjra (2020. évben bruttó 33.450,-Ft),
  • évente utólagosan rendelkezésre állási díjra (2020. évben bruttó 161.000, - Ft),
  • a tényleges szolgálatteljesítés időtartama alatt beosztási illetményre, rendfokozatnak megfelelő honvédelmi pótlékra, illetménykiegészítésre, laktanyai elhelyezésre, térítésmentes étkezésre és ruházati ellátásra.

Az önkéntes területvédelmi tartalékosok igénybevétele

A felkészítés és alkalmazás alapvetően a jelentkező lakhelye szerinti járásban, megyében történik.

A beosztására történő felkészítés

  • az első évben legfeljebb 25 nap,
  • ezt követően évente legfeljebb 15 nap.

Ezeken felül a tényleges szolgálatteljesítés időtartama 3 évente legfeljebb 6 hónap.       

Számítunk Önre! Tartozzon közénk! Válassza a bátrak útját!    

Bővebb információkért:

Partnerek, kapcsolódó oldalak

agrárminisztériumOrszágos Magyar Vadászati Védegylet - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNimród Vadászújság - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereVadászati Kulturális EgyesületNemzeti Agrárgazdasági Kamara - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Safari Club International Közép-Magyarországi Egyesülete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereFeHoVa 2019Hazai Vadász Magazin - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereOrszágos Erdészeti Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereMagyar Országos Vadászkutyás Kulturális Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereEurópai Vadászszövetségek Szövetsége - az Országos Magyar Vadászkamara partnere
Online vadászvizsga tesztHazai Vadász Magazin - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereHunttrophy.com