Fejér megyei honlap

OMVK ikon

Vissza a főoldalra

OMVK ikon

Elküldés e-mailben

Szalonka monitoring

2021. 03. 08. | Az OMVK Fejér megyei szervezete |

2021-ben tovább folytatódik az Országos Erdei Szalonka Monitoring Program

Az Országos Magyar Vadászati Védegylet kezdeményezésre 2009. évben indult Országos Erdei Szalonka Monitoring Program, melynek negyedik szakasza (2021-2025) négy vadászati évet ölel fel.

Az előző három ciklusokban (2009-2014, 2014-2017, 2017-2020) már kellő ismeret és értékelhető adat gyűlt össze – melyet a döntéshozók is minden évben megkaptak – ahhoz, hogy a 2009-ben kitűzött cél, az erdei szalonka tavaszi vadászatára vonatkozó derogáció, a szakirányításért felelős minisztérium számára tudományosan is alátámasztott érvekkel is védhető legyen.

Az érdekképviselet és a résztvevő vadászatra jogosultak az eddig vállalt feladataikat elvégezték, a programba bevont kutatóintézetek kiértékelték a beérkezett mintákból származó adatokat, melyből igazoltnak látszik a Madárvédelmi Irányelv által előírt tavaszi vadászatra vonatkozó derogációs kritérium. Az erdő királynőjének vadászati idényhez kötött vadászatát nem sikerült elérni, de monitoring formában az egész országban lehetőség van csekély számú, tudományos célú mintagyűjtésre.

A 2021-2025 évi program célja a vonuló állomány nagyságáról, össze­tételéről, a csekély számú hasznosítás teljesüléséről való adatgyűjtés. A program két rész­ből áll: a vonulás meg­figyeléséből és a mintagyűjtésből. A program hosszú távú folytatása olyan eddig isme­ret­len adatok begyűjtését teszi lehetővé, amelyekkel az erdei szalonka állomány valós nagysága, a vonulás jellemzői és ezek megváltozása is nyomon követhető.

Mi az, ami változatlan, és miben változik a program 2021-től?

A monitoringban részt vevő vadászatra jogosultaknak szerződést kell kötniük az Országos Magyar Vadászati Védegylettel a következő 4 évre.

Ez a megállapodás szabályozza a résztvevő kötelezettségeit, és lehetőségeit. Ennek birtokában a megyei kormányhivatal vadászati hatóságához kell beadni a kis számú egyed elejtésére vonatkozó mintagyűjtési kérelmet.

Erdei szalonka vonulásának megfigyelése – az előző ciklushoz hasonlóan - csak tavasszal lesz, és a korábbi tizenkét hét helyett, csak hét héten keresztül, szombat esténként.  Az első megfigyelési időpont minden évben a 7. naptári hét szombati napjára esik (ez 2021. évben február 2.) és a 13. héten fejeződik be. A résztvevőknek minimum hat szombati megfigyelést kell végezniük, amiről a precízen kiállított jegyzőkönyveket határidőre meg kell küldeniük a megyei koordinátoroknak. A megfigyelés nap­nyugta előtt fél órával kez­dő­dően másfél óra időtartamban történik a résztvevő monito­ro­zók által kiválasztott megfigyelő helyeken (stando­kon). A megfigyelés nem engedélyköteles, a mintagyűjtés azonban igen!

Mintagyűjtés – a vadászati hatósági engedély birtokában - a standokon és azok 500 mé­teres körzetében szombati napok kivételével végezhető. A mintagyűjtés minden évben a 7. hét szombatját követő hétfőn kezdődik (2021. feb­ruár 22.) és a 13. hét péntekéig tart. Csak az vehet részt a minta­gyűj­tésben, aki a megfigyelésben is szerepet vállal.

A monitorozó a mintagyűjtés közben a vadászat szabályait és a program előírá­sait köteles betartani!

A mintagyűjtésben csak a vadászatra jogosult által kiadott és aláírt engedéllyel rendelkező hivatásos- és sportvadász vehet részt. A mintagyűjtés bérvadászat formájában nem végezhető.

Az elejtett madarak mindegyikéről precíz testméret adatokat kell rögzíteni az elejtési jegyzőkönyvben, meghatározva annak ivarát, tömegét és testhosszát is. A bal szárnyat (erős roncsolódás esetén jobb), kifeszítve a monitoring végén el kell juttatni az Országos Vadgazdálkodási Adattár részére, aki a program teljes kiértékelését végzi.

Noha Fejér megye nem egy szalonka eldorádó, de megszállott szalonkavadászban azért nincs hiány. A megye erdősültsége kicsi, de több határozott vonulási útvonal így is kirajzolódik. Legfőbb útvonal a Bakony-Vértes vonulat, de hasonlóan jelentős a Duna-ártér is. Emellett a Mezőföldön a kisebb erdőfoltokban, főleg a nedvesebb részeken évente változó mértékben, de megfigyelhető a szalonka tavaszi és őszi megjelenése. Sőt ma már szinte minden területen találkozunk ezzel a jellegzetes röptű madárral a téli fácán vadászatokon éppúgy, mint a vaddisznó-hajtásokon.

A tavaszi húzáson megfigyelt egyedek száma évente nagyon eltérő lehet. Ezt alapvetően az Európában mozgó időjárási frontok határozzák meg.

Sok éves tapasztalatok alapján mondhatom, hogy Fejér megyében a húzás csúcsa március 22-28. közé esik.

A vonulás során hozzánk érkező, megpihenő madarak a hőmérséklet csökkenése esetén is, sokszor még havas időben is csodálatos nászrepülést produkálnak, a megszállottak örömére.

Fejér megyében kis mértékben nőtt az érdeklődés az erdei szalonka monitoring iránt, 2021-2025 évekre eddig 23 vadászatra jogosult 44, megfigyelőhellyel regisztrált.

Köszönet Országos Magyar Vadászati Védegylet, az Agrárminisztérium és a Vadgazdálkodási Adattár munkatársainak, akik megteremtették a feltételeket, de nem utolsó sorban a monitorozóknak, koordinátoroknak, akik vállalták és vállalják a plusz feladatokat, hogyha kicsit több adminisztrációval is, és más keretek között, de lehetőség van hajnalban és alkonyatban a tavasz ébredését töltött sörétes puskával várni.

Szép tavaszi hajnalokat és estéket mindenkinek!

Haas Béla

Fejér megye szalonka monitoring koordinátora

 

Partnerek, kapcsolódó oldalak

agrárminisztériumOrszágos Magyar Vadászati Védegylet - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNimród Vadászújság - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereVadászati Kulturális EgyesületNemzeti Agrárgazdasági Kamara - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Safari Club International Közép-Magyarországi Egyesülete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereFeHoVa 2019Hazai Vadász Magazin - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereOrszágos Erdészeti Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereMagyar Országos Vadászkutyás Kulturális Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereEurópai Vadászszövetségek Szövetsége - az Országos Magyar Vadászkamara partnere
Online vadászvizsga tesztHazai Vadász Magazin - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereHunttrophy.com