Vadászképző tréning 2019 - Lőtt vad kezelés
Lőtt vad kezelés - vadhúsvizsgálat
2019. március 27. (szerda), 9 óra
március 28. (csütörtök), 9 óra, Vizsga
Helyszín: Állategészségügyi Állomás
Jelentkezés március 20-ig emailben: fejer@omvk.hu
Jelentkezési lap ide kattintva letölthető.
Előadók:
Dr. Sziebert Gergely
főosztályvezető, megyei főállatorvos, Fejér Megyei Kormányhivatal,
Élelmiszerlánc-biztonsági és Földhivatali
Főosztály
Pechtol Lajos
az OMVK Fejér Megyei Területi Szervezetének titkára
A lőtt vad élelmiszer alapanyag, így annak kezelése különös higiéniai gyakorlatot igényel. Mindazonáltal az elejtett vad többféle, akár embere nézve is veszélyes, kiemelt élelmiszerbiztonsági vagy állategészségügyi kockázattal bíró betegség kórokozóinak a hordozója lehet, így a birtokbavételt és a végtisztesség megadását
követően, a zsigerelésnél különös gonddal kell megvizsgálni a terítékre került egyedek belső szerveit. A különféle kórbonctani tűnetek felismerése és meghatározása, valamint a lőtt vad élelmiszerbiztonsági minősítése, azaz közfogyasztásra való alkalmasságának előzetes megítélése a képesített vadhúsvizsgálók kötelessége, akik hatósági szakképzés formájában
szerezhetik meg a bizonyítványukat. A vonatkozó 43/2011. (V.26) VM rendelet
szerint vadhúsvizsgáló képesítést a vadbegyűjtőhely üzemeltetője, a hivatásos vadász és a sportvadász szerezhet. A vizsga letételének alapkövetelménye a középfokú végzettség, minimum tíz év szakmai gyakorlat és érvényes vadászjegy megléte. Az előadáson bárki részt vehet, aki pedig még nem rendelkezik vadhúsvizsgálói képesítéssel, de a fenti feltételeknek megfelel, külön térítés ellenében vizsgát tehet, melynek sikeressége esetén megszerezheti a tevékenység végzésére jogosító bizonyítványt.