Borsod-Abaúj-Zemplén megyei honlap

OMVK ikon

Vissza a főoldalra

OMVK ikon

Elküldés e-mailben

VI. Regionális Favágóverseny és Vadásznap

2016. 10. 03. | Az OMVK Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szervezete |

Maguk a rendezők, Bükkzsérc Község Önkor¬mányzata és a térség vadgazdálkodói sem hitték volna, hogy a 2011-ben hagyományteremtő szándékkal életre hívott Favágó Verseny és Regionális Vadásznap mára tradícióvá válik és országos hírnévre tesz szert, pedig pontosan ez történt.

Köszönet érte azoknak, akik jobbító szándékuknak és kitartó munkájuknak köszönhetően, egyiket a másik folytatásaként, évről-évre hozzátették azt a pluszt, amitől újra és újra eljöttek a vendégek és együtt ünnepelték a fát, az erdőt, a vadat, erdészt, vadászt és egymást Bükkzsércen, ezen a Bükk lábánál fekvő, festői szépségű kis településen.

2016-ban ez a nap augusztus 27-ére esett és immár a VI. Stihl Favágóverseny és Regionális vadásznap eseményeiként kápráztatták el az oda érkezőket a maguk sajátosan közvetlen, természet közeli és ember centrikus módján.

Éppen ezért ezt a napot és nagyszerű környezetet választotta helyszínéül a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság is arra, hogy még a megnyitó előtt a Vadászkamara megyei szervezetével egy együttműködési megállapodást írjanak alá a természeti értékek és vadállomány közös védelméért, a természeti értékek megőrzéséért.

A vadászkürtösök szignálját követően, a meghitt alaphangulatot Hubertus - ökumenikus istentisztelet indította, és a rendezvény folytatásaként a Megyei vadászok zászlajának bevonulását, három terítékre helyezett őzbak kísérte saroglyán.

A Vasas Csaba Bükkzsérc polgármesterének üdvözlő beszéde után, Tállai András Nemzetgazdasági Minisz­térium Miniszterhelyettese méltatta az erdőt, a fát és a természetszerető embereket. Ezt követően Gémesi József, az Andreas Stihl Kft. munkatársa folytatta a résztvevők köszöntését, majd Kriston Nándor, a B.-A.-Z. megyei Vadászkamara elnöke emelte ki a rendezvény fontosságát és nyitotta meg a rendezvényt.

A megnyitót követően került sor a kitüntetések átadására, ahol orszá­gos, és megyei kitüntetéseket is átve­hettek az arra érdemesnek ítélt vadásztársak. Nimród vadászérem kitüntetésben részesült Bogacskó József, B.-A.-Z. megye Vadászatáért érdemérem kitüntetést vehetett át Demeter Ervin és Dusza Bertalan, Hubertusz kereszt arany fokozatú elismerés pedig Rónai Kálmánné, Dr. Molnár Róbert és Kadlok György.

A vadászati elismerések mellett itt került kihirdetésre a négyfordulós megyei koronglövő verseny összesített végeredménye is egyéni és csapatversenyben.

Sor került az új vadászok eskütételére is, amikor is Kriston Nándor, a hagyományok szerinti szertartáson avatta őket vadásszá. A favágó csapatversenyen több fordulóban kombinált darabolás, gallyazás, választékolás, darabolás, hasítás, sarangolás versenyszámokban mérhették össze tudásukat, ahol is a favágóknak nemcsak a motorfűrész és a balta súlyával, hanem a 30 fokos hőmérsékletben, verőfényes napsütésben, kellemesnek nem nevezhető védőfelszerelések viselésével is meg kellett birkózniuk. A feladatot mind a 14 elindult csapat becsülettel és legjobb tudása szerint teljesítette, és az időeredmények alapján kialakult a végleges eredmény. A Bükkzsérci megmérettetésen különösen nagy érdeklődésre tartott számot a verseny folyamán a versenyzők közül, a Bükki Asszonyok nevű csapat, amelynek minden tagja hölgy volt és így egyedüli női indulóként küzdött a férfiak között. Ezzel kivívták az ide látogatók megbecsülését és kijelenthetem, hogy a jelenlévők egy emberként szurkolva biztatták őket a minél jobb eredmény eléréséhez.

A kialakult sorrend:1. Északerdő Zrt. I. csapata; 2. Egererdő Zrt., Felsőtárkányi Erdészet, Irdatlanok csapata; 3. Északerdő Zrt. IV. csapata

Amíg a balták csattogtak és a motorfűrészek zúgtak a főzőversenyen nevezett 14 vadászatra jogosult, az Északerdő ZRt, az Egererdő ZRt, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság és 9 nem vadászó civil csapat sátrai alatt több mint 30 bográcsban és szabadtűzön főttek, sültek a finomabbnál-finomabb illatot terjesztő vadból és/vagy erdőn készült ételek.

Vadétel Főzőverseny díjazottjai:

Kiemelt Fődíj, Vándorserleg: Szentistván Aranyfácán Vt.

1. II. Rákóczi Ferenc Vt. Tard

2. Tiszaújvárosi Vadászok

3. Sály- Borsodgeszt Ftvk.

Különdíj: Tibolddaróci Vt. és a Felsőtárkányi Vt.

Az első három Bükkzsérci vadásznapokon még együtt, egy helyen koncentráltan a település központjában és zárt épületben rendezték be a trófeák kiállítását. Majd ezen változtattak, és már itt is alkalmazták a megyei vadásznapokon megszokott formát, azaz szabadtéren, a sátrak előterében és között, minden vadászatra jogosult külön-külön paravánon és trófea állványon kiállítva mutatta be a saját területén elejtett vadak trófeáit. Ezzel itt is megteremtették a „Vadászok utcája” hangulatát. A hangulatot fokozta, hogy a Bükki Vadászkürtösök a Vadászok utcájában, a sátrak és a trófeák között mutatták be műsorukat.

A délután folyamán egymást követő sokszínű műsor kavalkádja Stihl gépbemutató, TimberSports bemutató, Rönkátvágó verseny, Aprítékoló gépbemutató, Zsérci Summás Énekegyüttes, Zsérci Meszes Néptáncegyüttes szórakoztatta az ide érkezőket. A rendezvény részeként egésznap Vadász-vásárosok kínálták termékeiket és a kiállított Toyota terepjáró autókat is élőben szemlélhették meg az érdeklődők.

A nap kezdetén egy óriási méretű rönkből Kiss István faszobrász láncfűrész használatával idén is elkezdte egy, nevezetesen Tas vezért megformáló monumentális faszobor elkészítését, ami kora délutánra el is készült a helyszínen, mindenki nagy-nagy örömére. Az évek alatt Bükkzsércen elkészült vezéreinket ábrázoló óriás faszobrok csoportja kiállításra került a településen. Az este folyamán pedig sztárvendégként a Honeybeast együttes koncertje pörgette fel a hangulatot az ezt követő hajnalig tartó utcabálhoz.

A rendezvényen zajló események sorozata, az ehhez csatlakozott óriási érdeklődés, valamint az egész napot átitatott kiváló hangulat biztos alapot ad arra, hogy a Tállai András megnyitójában elmondott szavaihoz, gondolatához is visszatérve mindannyiunk nevében kijelenthessük: Bükkzsérc lakossága ragaszkodik a rendezvényéhez, annak további folytatásához! Hajrá Bükkzsérc!!!

 

Galambos Kálmán

Partnerek, kapcsolódó oldalak

agrárminisztériumOrszágos Magyar Vadászati Védegylet - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNimród Vadászújság - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereVadászati Kulturális EgyesületNemzeti Agrárgazdasági Kamara - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Safari Club International Közép-Magyarországi Egyesülete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereFeHoVa 2019Hazai Vadász Magazin - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereOrszágos Erdészeti Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereMagyar Országos Vadászkutyás Kulturális Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereEurópai Vadászszövetségek Szövetsége - az Országos Magyar Vadászkamara partnere
Online vadászvizsga tesztHazai Vadász Magazin - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereHunttrophy.com