Borsod-Abaúj-Zemplén megyei honlap

OMVK ikon

Vissza a főoldalra

OMVK ikon

Elküldés e-mailben

Ifjúsági programok

2017. 08. 28. | Az OMVK Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szervezete |

Az OMVK Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Területi Szervezetének fontos küldetése a gyermekek céltudatos nevelése, a vadászat szemléletének javítása. Ennek érdekében megyénk több helyszínén is zajlanak az ifjúsági programok.

Őzhívás a Tisza parton

A Tálóközi és Keletkeszi Vadásztársaság vendégségében augusztus 2-6. között 18 általános iskolás gyerek részvételével Tiszakesziben rendeztük meg idei „őzhívó” nyári táborunkat. A nem mindennapi ötlet, hogy az őzek nászának kellős közepén szeretnénk hazánk egyik kiemelkedő őzes területére „beköltözni”, kedvező fogadtatásra talált és megvalósulhatott a kirándulás: a gyerekek testközelből élvezhették a helyiek túláradó vendégszeretetét, miközben megismerkedtek az agancsosok életével, sok újdonságot tapasztalhattak, élményeket gyűjthettek, bővíthették a tudásukat – na és a nászidőszakban csodálhatták meg az egyre kiemelkedőbb őzállományt. A máskor igencsak izgága gyerkőcök mindvégig fegyelmezetten viselkedtek. Ennek köszönhetően a hét folyamán a vadásztársaság tagjai és vendégei 7 őzbakot hoztak terítékre, valamint egy-egy cserkelés során megleshették a terület egyik legkiemelkedőbb, 5-600 grammos őzbakját.

Mindezek felett természetesen különböző kirándulásokon vettünk részt. Egy teljes napot vendégeskedtünk a Hortobágyi Nemzeti Park területén. Vizes élőhelyen Gulyás András kalauzolásában a Polgári halastavak élővilágával ismerkedtünk, Farkas Gábor és Borbély Róbert Hortobágyi Nemzeti Park hivatásos vadászai a csapdázás rejtelmeibe vezettek be, Kiss Róberttel a Górés tanyai madármentő állomáson voltunk. Megtekintettük a Hortobágy híres Meggyes-csárdáját. Egész napos kísérőnknek, Tóth Zoltánnak köszönhetően a puszta vadvilágával ismerkedhettünk meg. Természetesen a strandolás nem maradhatott ki az egész héten kitartó 40 ⁰C körüli hőmérsékletben. S mivel egy igazvadász a halat sem veti meg, meglátogattuk a Szarvasi Halkutató Intézet tukai afrikai harcsa telepét. A szombati nap folyamán a környező vadgazdálkodók őzgazdálkodásával és kiemelkedő trófeáikkal ismerkedtünk, melybe Ludman Árpád tájegységi fővadász volt segítségünkre.

Bótáné Batta Olga

* * * * * * *

Baskói Vadásztábor

A Kőrös-hegyi Fogadó és a Dél-Zempléni Földtulajdonosok Vadásztársasága közös szervezésben, 2017. augusztusának közepén ifjúsági vadásztábort tartott Baskón, a Dél-Zemplén szívében megbúvó, alig 120 lelket számláló, csendes zsákfaluban.

Vadászattal kapcsolatos előadásokat tartottak a visszatérő előadóink, mint Varró Zoltán, vadászható madarainkról, Bán Beatrix, a Diana Vadászhölgy Klub országos elnöke vadászetikáról szóló előadásával. Baló Attiláné Judit, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Diana Vadászhölgy Klub elnöke férjével, Baló Attilával íjász bemutatójukkal és házi íjászversenyükkel színesítették a tábor programjait, továbbá a megyei Vadászhölgy Klub szervezésében létrejött játékos erdei vetélkedő is nagy sikert aratott. A biztonságos fegyverkezelésről és a vadászfegyverek működési rendszereiről Deczki József, hajdúszoboszlói vadászbolt- és lőtértulajdonos tartott részletekbe menő előadást. A program sikeréhez hozzájárultak többek között azok a régi vadásztáboros fiatal felnőttjeink, akik meglátogatták a régi barátaikat és megtiszteltek minket előadásukkal. Surányi Bálint természetfotós mesélte el nekünk eddigi élményeit és eredményeit, továbbá Halász Máté tartott előadást Tokaj-hegyaljáról és az ott, kezdőként végzett szőlész-borász munkálatairól.

Látogatást tettünk a Tiszatáj Közalapítvány, Szamárháti-tanyáján található Látogatóközpontjába. Itt és a hozzá tartozó tanösvényen a gyermekek felfedezték a pusztában a Kesznyéteni Tájvédelmi Körzet jellegzetes tájképi értékeit és egyedülálló élővilágát, az itt élő vadfajokat egy pusztabuszos kirándulás keretében, amelyben egy kedves helybéli lótulajdonos, Korcsmáros Zsolt, és szakvezetőként Bodnár Mihály kihelyezett tanszék vezető helyettes  működött közre. Lenner Ádám telepvezető körbevezetett minket a tanyán, ahol őshonos állatokkal találkozhattunk, amelyek közül a legnagyobb sikert a Kobold névre hallgató növendék bivaly aratta, akinek a hátára a bátrabbak fel is kapaszkodhattak.

A különböző településekről érkező gyerekek már az első napon újra összekovácsolódtak, saját elmondásuk szerint egy remek hétben volt részük, és már alig várják, hogy újra részesei legyenek ennek az élménynek. Szeretettel várunk minden, vadászat iránt érdeklődő fiatalt a vadásztáboros családunkba! Búcsúmottónk: „JÖVŐRE UGYANITT! ERDŐN, MEZŐN, BASKÓN!”

Hegedűs Viktória

Partnerek, kapcsolódó oldalak

agrárminisztériumOrszágos Magyar Vadászati Védegylet - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNimród Vadászújság - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereVadászati Kulturális EgyesületNemzeti Agrárgazdasági Kamara - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Safari Club International Közép-Magyarországi Egyesülete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereFeHoVa 2019Hazai Vadász Magazin - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereOrszágos Erdészeti Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereMagyar Országos Vadászkutyás Kulturális Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereEurópai Vadászszövetségek Szövetsége - az Országos Magyar Vadászkamara partnere
Hazai Vadász Magazin - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereHunttrophy.comOnline vadászvizsga teszt