Borsod-Abaúj-Zemplén megyei honlap

OMVK ikon

Vissza a főoldalra

OMVK ikon

Elküldés e-mailben

Borsod-Abaúj-Zemplén megyei vadásznap

2017. 06. 30. | Az OMVK Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szervezete |

Tizenötödik alkalommal - június 24-én - rendezték meg Sátoraljaújhely-Széphalomban a Nemzetközi Vad- és Halételfőző Versenyt, melyhez idén csatlakozott a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Vadásznap is.

Ez a csatlakozás nem volt véletlen, hiszen a rendezvény tizenöt évvel ezelőtti indulásakor is, illetve öt évvel ezelőtt a tízedik alkalommal is együttesen került megrendezésre a két esemény, hasonlóan nagy sikerrel, mint ahogyan ezévben is történt.

Már a kora reggeli órákban nagy volt a sürgés-forgás a település közepén elhelyezkedő parkban, ahol a megye különböző pontjáról érkező vadásztársasági sátrak mellett, közel 80 különböző - magyar, szlovák, lengyel és erdélyi - alapítvány, egyesület, munkahelyi közösség és baráti társaság mérte össze tudását a főzőverseny keretében.

A hivatalos program délelőtt fél tízkor kezdődött a Holdfény Mazsorett Csoport sátrak közötti hívogatójával, majd a Bükki Kürtösök üdvözlő szignáljaival.

Ezt követően Vágó Piros a Sláger FM Rádió műsorvezetője, mint a rendezvény konferansziéja és háziasszonya üdvözölte, majd szólította a Hubertus Ökumenikus istentiszteletre a jelenlévőket. Szabó Attila római katolikus káplán és Oroszi Ákosné református lelkésznő celebrálását és méltató szavait követően a Borsodi induló szignálja alatt, a megyei vadászok zászlajának bevonulása következett Nimródok és Diana Vadászhölgyek kíséretében. A zászlót kísérve a térség vadgazdálkodói két őzbakot is terítékre helyeztek, melynek az Utánkeresők Baráti Körének tagjai vérebeikkel adták meg a végtisztességet a ravatal mögött.

Ezen ünnepélyes pillanatokat követően a vadásznap vendégeit elsőként Kriston Nándor az Országos Magyar Vadászkamara B.-A.-Z. megyei Területi Szervezetének elnöke köszöntötte, aki beszédében kiemelte, hogy külön öröm és megtiszteltetés a vadászati szervezeteknek, hogy az ország egyik legszebb, legvadregényesebb részén, a Zemplénben tarthatjuk ebben az évben a megyei Vadásznapot. Mindemellett utalt arra is, hogy ma már a vadászati kultúra nem filozófiai kategória. Egyre jobban beleivódik a vadásztársadalom életébe, napjaiba és egyre jobban és egyre többen értékeljük a kulturált vadászat szépségét. Sokat igyekszünk tenni azért, hogy a kulturált vadászat minden egyes vadász számára érték legyen. Éppen ezért kell szisztematikusan megmutatnunk a kultúra, a tradíció erejét mindig, amikor és ahol erre lehetőség adódik. Így egyre többen ismerik fel, hogy a vadászat csúcsa nem a vad elejtése, hanem a hozzá vezető út! Tegyünk meg közösen mindent, hogy ez a jövőben is így maradjon!

Ezt követően az eseményre kilátogatókat Szamosvölgyi Péter, a rendezvénynek helyt adó Sátoraljaújhely város polgármestere, majd Hörcsik Richárd a térség országgyűlési képviselője üdvözölte. Beszédükben kiemelték az ilyen jellegű rendezvények szükségességét, pozitív hatásait, a vadászat és természetvédelem közös céljainak megvalósulását, erősítését valamint a határon túlnyúló kapcsolatokat, amit a térségben a hazai és a szlovák vadászok is folyamatosan ápolnak. Az ünnepi beszédeket dr. Bárándy Péter, az Országos Magyar Vadászkamara Etikai bizottságának elnöke zárta és egyben megnyitotta a XV. Nemzetközi Vad-és Halételfőző Versenyt és a 2017. évi Megyei Vadásznapot.

A délelőtti hivatalos program ezek után ünnepélyes pillanatokkal, országos és megyei kitüntetések, elismerések átadásával és rituális szertartásokkal övezett, új vadászok avatásával, esketésével folytatódott, illetve zárult.

A hivatalos ceremónia után csakhamar kezdetét vették a különféle bemutatók, programok, miközben a park minden részéből áradó illatok jelezték, a vad- és halételfőző verseny résztvevői hamarosan készen állnak a kulináris élmények iránt szenvedéllyel érdeklődő Kaszás Géza színművész vezette zsűri általi megmérettetésre.

Sokak számára nagy öröm volt az is, hogy a főzőcsapatok között tévésztárokat is üdvözölhettek, hiszen a Barátok közt szereplői közül, a Berényi testvérek, Domokos László, R. Kárpáti Péter és Szőke Zoltán is a bogrács mögé álltak.

A rendezvény keretében lebonyolításra került a „2017. év célzóvize” pálinkaverseny is, a szervezők pedig az „Ízek udvara”-ban adtak lehetőséget a közönségnek arra, hogy megkóstolhassák a főzőversenyen készített remekműveket.

Nagyszámú érdeklődőt vonzott, a már hatodik éve megvalósuló, a helyi F and G Kisgép Központ által szervezett népszerű Favágó Verseny is.

A verseny után Bognár Gyula szórakoztatta a nóta szerelmeseit, előadásával. Az énekszót vadászkutya bemutató követte, melyen először Nagy Olga Mária vezetésében az agarászok mutatták be az újból életre hívott hagyományos vadászati mód lehetőségeit. Őket Szabon Gábor és fia, valamint Kosztra Csaba vérebesek követték kutyáikkal, igen részletesen kitérve az utánkeresés eszközeinek ismertetésére és a sebzés utáni helyes teendők, tennivalók ismertetésére.

Igen népes nézőtábort vonzott Molnár Renátó, Szarvasbőgő Európa bajnoki bronzérmes versenyző és Wallendums Péter, a Magyar Vadászlap felelős vezető-szerkesztő „Egércincogástól a szarvasbőgésig” című bemutatója, ugyanúgy, mint Kisteleki Gergely solymász műsora is, aki hollójával, kormoránjával és sólymaival szintén nagy feltűnést keltett. Mindemellett a park egy másik szegletében Balló Attila és neje egy rendkívül izgalmas és interaktív íjászbemutatóval hívta fel a népes közönség figyelmét.

A vadászathoz kapcsolódó bemutatók és előadások mellett, között a rendezők a más jellegű szórakoztatásra is odafigyeltek, így Zoltán Erika, neves előadó, énekes, majd Márió, a harmonikás és a Berényi testvérek is felléptek a színpadon.

Meg kell hagyni, a rekkenő hőség ellenére rengetegen voltak kíváncsiak az egész nap programjaira, a különböző kézműves portékák, főzősátrak és szabadtéri trófeakiállítás között egész nap hömpölygött a több ezres tömeg.

A vadásznap programjai ugyan az vad- és halételfőző verseny eredményének kihirdetésével hivatalosan befejeződtek, azonban a vadásztársaságok és különféle csapatok sátrai alatt a jókedv és hangulat késő estig tartott. A vendéglátó Zempléniek, a Sátoraljaújhely-Széphalomba látogató vendégek, családok, barátok és persze nem utolsó sorban a vadásztársak körében egyaránt sikeres volt az idei Borsod megyei Vadásznap és XV. Vad-és Halételfőző Verseny, mely szervezéséhez ezúton is megköszönjük a támogatók, résztvevők segítségét.

Tóth Á. Dénes

 

Kitüntetettek:

Magyar Vadászatért érdemérem:

- Kozmóczki István

Országos Magyar Vadászkamara Aranyérme:

- Dr. Mecser Tamás

Országos Magyar Vadászkamara Ezüstérme:

- Buday Péter

- Németh Sándor

- Krizsány József

Nimród Vadászérem:

- Fellegi György

- Albert István

Borsod-Abaúj-Zemplén megye Vadászatáért érdemérem:

- Balló Attiláné

- Dudás László

- Orosz Zoltán

Hubertus Kereszt, arany fokozat:

- Rimaszécsi László Attila

- Frankó Tamás

- Kababik István

- id, Ötvös Bálint

- Tóth Barnabás

Hubertus kereszt ezüst fokozat:

- Gergely János

Hubertus kereszt bronz fokozat:

- Gazdik László

gróf  Nádasdy Ferenc emlékplakett:

- Bodrog Vadásztársaság

Kiváló Ifjú Nimród Vándordíj:

- Cseppely Martin

Megyei Koronglövő bajnokság díjazottjai:

- Egyéni I.: Rimaszécsi László

- Egyéni II.: Hajzer Szabolcs

- Egyéni III.: Porkoláb Gábor

- Csapat I.: Északerdő Zrt. I. csapata

- Csapat II.: Grube csapata

-Csapat III.: Taktaközi Nimród Vadásztársaság

Partnerek, kapcsolódó oldalak

agrárminisztériumOrszágos Magyar Vadászati Védegylet - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNimród Vadászújság - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereVadászati Kulturális EgyesületNemzeti Agrárgazdasági Kamara - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Safari Club International Közép-Magyarországi Egyesülete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereFeHoVa 2019Hazai Vadász Magazin - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereOrszágos Erdészeti Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereMagyar Országos Vadászkutyás Kulturális Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereEurópai Vadászszövetségek Szövetsége - az Országos Magyar Vadászkamara partnere
Hunttrophy.comOnline vadászvizsga tesztHazai Vadász Magazin - a Veszprém megyei Vadászkamara partnere