Baranya megyei honlap

OMVK ikon

Vissza a főoldalra

OMVK ikon

Elküldés e-mailben

Vizslák hétvégéje Martonfán

2020. 06. 30. | Az OMVK Baranya megyei szervezete |

Szombaton és vasárnap igazi nyári hőség tette próbára a vizslásokat Martonfán, ahol a nemrégiben átadott Vadász- és Ifjúsági Központ két vadászkutyás rendezvénynek is otthont adott.

Június 27-én az OMVK Baranya megyei Területi Szervezete szervezésében, a néhány hete indult felkészítő tanfolyam záróeseményeként, apróvadas VAV vizsga zajlott, melyen 16 vizsla bizonyíthatta rátermettségét. A Vadászati Alkalmassági Vizsga célja annak megállapítása, hogy a kutya az apróvad vadászatokon hasznos segítője tud-e lenni a vadásznak az élő és a lőtt, sebzett vad felkutatásában, alapvető szempont a fegyelmezettség ellenőrzése. Magyarországon a törvény írja elő, hogy csak vadászati alkalmassági vizsgát tett kutya vehet részt vadászaton. A nagy meleg ellenére a vizslák és vezetőik is helytálltak.

Június 28-án, a Magyarországi Drótszőrű Magyarvizsla Tenyésztők Egyesülete, a kamara támogatásával Alapvizsgát, tenyésszemlét és Vízi Mezei Vizsgát tartott 30 vadászeb részvételével. A Vizslavezetőket Agyaki Gábor az OMVK Baranya megyei Területi Szervezetének elnöke - megyei kinológus és Konyecsni Károly vezetőbíró köszöntötte, bemutatták az egyes vizsgafeladatok bíróit, ismertették a feladatokat. A megnyitót ezúttal is a Baranya Vadászkürt Együttes szignáljai kísérték.

A hazai kinológus szakma kiemelt feladatként tekint a vizslák küllemi és munka szempontok alapján történő minősítésére, célja a minőségi tenyész állomány kiválogatása vadászati adottságok figyelembevételével. A bírálat során vizsgálják a fajtára jellemző vadászati adottságok, illetve a szükséges kiképzettség és fegyelmezettség meglétét.

Az Alapvizsga célja, hogy megállapítsa az alapvető vadászati adottságok fajtaleírásnak megfelelő meglétét a vizslában, a veleszületett tulajdonságok vizsgálata alapján.

A Vízi Mezei Vizsga során elvárás, hogy a kutya magas szinten mutassa a vizslától elvárható munkatulajdonságokat és megfelelően fegyelmezetten viselkedjen. A vizsga lövés előtti és utáni munkából tevődik össze, a feladatok a mezei és a vízi vadászat teljes körét felölelik. A bírók értékelik a kutya viselkedését lőálláson és hajtás közben, a mezei keresést és vadmegállást, viselkedést lövésre és vadkelésre, valamint az elveszett tollas és szőrmés vad megkeresését vonszalékon és légszimattal, kajtatást, illetve a szőrmés-, tollas apróvad elhozását, mélyvízi elhozást.

Látva a vizslák teljesítményét a különböző feladatoknál kijelenthetjük, hogy az a kutya, amelyik teljesítette a vízi-mezei vizsgát, biztosan hasznos segítőtárs lesz a vadászatokon. A több helyszínen zajló, kimerítő vizsga végeztével a Vadász-és Ifjúsági Központban találkoztak újra a bírók és kutyavezetők, ahol a hazaút előtt egy ízletes vaddisznópörkölt elfogyasztása mellett lehetőség nyílt az aznapi tapasztalatok megbeszélésére is.

Partnerek, kapcsolódó oldalak

agrárminisztériumOrszágos Magyar Vadászati Védegylet - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNimród Vadászújság - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereVadászati Kulturális EgyesületNemzeti Agrárgazdasági Kamara - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Safari Club International Közép-Magyarországi Egyesülete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereFeHoVa 2019Hazai Vadász Magazin - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereOrszágos Erdészeti Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereMagyar Országos Vadászkutyás Kulturális Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereEurópai Vadászszövetségek Szövetsége - az Országos Magyar Vadászkamara partnere
Online vadászvizsga tesztHazai Vadász Magazin - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereHunttrophy.com