Baranya megyei honlap

OMVK ikon

Vissza a főoldalra

OMVK ikon

Elküldés e-mailben

Beszámoló a Baranya Vármegyei Vadásznapról

2023. 05. 24. | Az OMVK Baranya megyei szervezete |

Színes programok, ragyogó napsütés és finom ételek a Baranya Vármegyei Vadásznapon

Napokig tartó esős időjárást követően, igazi tavaszi napsütés várta az OMVK Baranya vármegyei Területi Szervezete által rendezett vadásznap résztvevőit május 20-án Szentlőrincen.

Az évente megrendezésre kerülő eseményen a vármegye vadászatra jogosultjai, szakmai partnerei, vadászok, családtagok és érdeklődők tölthetnek el együtt egy élménydús napot. Az ingyenesen látogatható rendezvényen az ünnepi programok mellett vadétel főző verseny, trófeakiállítás, bábelőadás, erdei iskola foglalkoztató, honvédségi bemutató, terepjárók és vásárosok várták a vendégeket.

A már hagyományosnak mondható programok idén is a Hubertus Szentmisével vették kezdetüket, melyet Ronta László esperesplébános celebrált.

 

Nincs vadásznap a Baranya Vadászkürt Együttes nélkül, ezúttal is az Európa bajnokságra készülő csapat pompás kürtszólamai kísérték az ünnepi eseményeket. Köszöntőt mondott Koltai Péter, Szentlőrinc város polgármestere, majd Agyaki Gábor kamarai elnök megnyitó beszéde következett.

A vadásznap alkalmával együttműködési megállapodás aláírására került sor a vadászkamara területi szervezete és a horvátországi Eszék-Baranyai Vadászszövetség között. A horvátországi delegációt Ivica Budor a Horvátországi Vadászszövetség Elnöke vezette, Antun Blažević megyei elnök volt az aláíró fél, továbbá az együttműködést beszédében Drago Horvat a Horvát Köztársaság Magyarországi Főkonzulja méltatta. Agyaki Gábor kamarai elnök megköszönte a horvát vendégeknek, hogy jelenlétükkel megtisztelték a vadásznapi rendezvényt és kifejezte reményét, hogy a megállapodás aláírásával új erőre kapnak a két ország közötti szakmai, kulturális és baráti kapcsolatok.

Ezt követően a kitüntetések átadására került sor, az elismerésekben részesülők 2023-ban az alábbiak:

A Vadászati Kulturális Egyesület által alapított Hubertus Kereszt Kitüntetés

Ezüst fokozat:

Gyuricza Zoltán

Kalocsa Krisztián

Tamás Róbert

Arany fokozat:

Balogh Imre

Bélavári Antal

Bischof András

Bózsing Márk

Csernik Gábor

Dr. Bognár József

Gábor Rezső

Hortobágyi László

Kádár Frigyes

Kisztner István

Kőrösi Imre

néhai Miszlang Lajos (postumus)

Mráz Gábor

Peterácz János

Szüle Pál

Tarnaj Ivan

Torma Ferenc

Tóth Péter

Gyémánt fokozat:

Ivica Budor

A Baranya Megyei Vadásztársaságok Szövetsége felterjesztése alapján az Országos Magyar Vadászati Védegylet „Nimród Vadászérem” kitüntetésében részesült:

Bada Sándor

Bordás Flórián

Hlaszni Lajos

Karnis Balázs

Partos Kálmán

Pusztai János

Az Országos Magyar Vadászkamara Baranya vármegyei területi Szervezete felterjesztése alapján Vadászkamara Érdemérem kitüntetést vehetett át:

Gáspár Géza

Szabó Szilárd

Winfired Wiens

Az Országos Magyar Vadászatai Védegylet „Magyar Vadászatért Érdemérem” kitüntetését kapta:

Bognár Zoltán

A Vadászkamara Aranyérem kitüntetésben részesült:

dr. Visegrády Zoltán

A Baranya megyei Vadásztársaságok Szövetsége Intéző Bizottsága felterjesztése alapján az Országos Magyar Vadászati Védegylet által 2004-ben alapított „Gróf Nádasdy Ferenc Emlékplakettet” 2023-ban az Ormánság Gyöngye Földtulajdonosi Vadásztársaság vehette át.

A délelőtti ünnepi események az új vadászok avatásával zárultak. A fogadalom szövegét Horváth Csaba kamarai titkár az Állami Vadászvizsga Bizottság vármegyei elnöke olvasta fel, az új vadászokat Hohmann Péter az Országos Magyar Vadászkamara Baranya Vármegyei területi Szervezetének sportvadász alelnöke avatta

Miközben a Vásártéri pavilonban sor került az Ormánság Gyöngye Ft. Vt. által berendezett színvonalas trófeakiállítás megnyitójára, a vadászatra jogosultak, egyesületek standjain a vadétel főző verseny keretében már elkészültek a vadból és halból készült ízletes ételek, melyeket a Peteli Gábor szakács, gasztronómus vezette zsűri bírált el. Míg a felnőttek, vadászok a trófeákat, vagy terepjárókat mustrálták, a gyermekeknek sem kellett unatkozniuk. A Mecsekerdő Zrt. sátránál kézműves foglalkozás, természetismereti játékok, a honvédség standján Airsoft lövészet, a színpadon pedig a Márkus színház Égig érő fa című vásári bábelőadása várta a kicsiket és nagyokat.

A délután egyik legnépszerűbb programja a vadászkutya bemutató volt, ahol dr. Visegrády Zoltán szakmai kommentárjai kíséretében nemcsak számos vadászkutya fajtával ismerkedhettek meg az érdeklődők, hanem a vizslák munkájából is kaphattak ízelítőt.

15 órától ismét a vadászkürtöké volt a főszerep, gyermek- és ifjúsági kategóriában mérték össze tudásukat a fiatalok. A jó hangulatú, izgalmas és színvonalas verseny Kovács Márk vezetésével zajlott, a közönség együtt izgult a versenyzőkkel és a sikeres produkciókat nagy tapssal jutalmazta. Túlzás nélkül mondhatjuk, hogy a négy fős zsűri nehéz helyzetben volt, de a fiatalok által előadott kötelező és választott szignálokat hallgatva abban biztos lehetett, hogy Baranyában folytatódnak a vadászkürtös hagyományok.

 

Délután 5 órára eredményhirdetésre gyűltek össze a főzőcsapatok, és a vadásznaphoz kapcsolódó versenyek résztvevői. A vadászok bor – és pálinkaversenyét Mészáros Kálmán értékelte, a lövészverseny eredményeit Horváth Csaba kamarai titkár ismertette, az ifjú vadászkürtösök Agyaki Gábor kamarai elnöktől vehették át a díjakat és végül, de nem utolsó sorban Peteli Gábor kapott szót, aki már évek óta lelkes segítője és szakavatott bírálója a vadásznapi főzőversenynek, sokat tett azért, hogy a rendezvényen elkészített ételek ma már kiemelkedő minőséget képviselnek.

A vadásznapi versenyszámok díjazottai:

A legkitartóbbak késő estébe nyúlóan táncoltak a retro discóban, a „talpalávalót” DJ Kavics szolgáltatta.

Partnerek, kapcsolódó oldalak

agrárminisztériumOrszágos Magyar Vadászati Védegylet - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNimród Vadászújság - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereVadászati Kulturális EgyesületNemzeti Agrárgazdasági Kamara - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Safari Club International Közép-Magyarországi Egyesülete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereFeHoVa 2019Hazai Vadász Magazin - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereOrszágos Erdészeti Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereMagyar Országos Vadászkutyás Kulturális Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereEurópai Vadászszövetségek Szövetsége - az Országos Magyar Vadászkamara partnere
Online vadászvizsga tesztHazai Vadász Magazin - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereHunttrophy.com