központi honlap

OMVK ikon

Vissza a főoldalra

OMVK ikon

Elküldés e-mailben

Ne nyúlj hozzá, ne vidd haza!

2017. 04. 28. | Az OMVK központi szervezete |

Május elejétől találkozhatunk a természetben a hazai csülkös vadfajok kicsinyeivel: az őzsuták, a gím- és dámszarvas tehenek a következő hetekben hozzák világra gidáikat illetve borjakat.

Ne nyúlj a gidákhoz, borjakhoz! (fotó: Schreiter Katalin, Országos Állatvédőrség Alapítvány)
fotó: Schreiter Katalin, Országos Állatvédőrség Alapítvány

Az első hetekben a kicsinyek még nem tudják követni anyjukat, így az elfekteti őket, míg elmegy táplálkozni, vagy ha veszélyt érez. Az újszülött, fiatal állatok – amelyekkel akár a lakott területek közelében is találkozhatunk – ilyenkor ösztönösen próbálnak elbújni, beleolvadni környezetükbe; mozdulatlanok maradnak még akkor is, ha valaki a közvetlen közelükbe kerül vagy hozzájuk ér.

Ez azonban nem jelenti, hogy sérültek vagy betegek! A vadon élő állatok szaporulatához semmiképp sem szabad hozzáérni – sőt lehetőleg a környezetét se közelítsük meg – mivel az ember szaga miatt az anyjuk nem fogja gondozni őket. Így vagy az éhhalál vár rájuk, vagy a ragadozók prédájává válhatnak.

Nagyon fontos az is, hogy ezekben a hetekben a szokásosnál is jobban ügyeljenek kedvenceikre a kutyatartók. Ha egy szabadon kóborló eb megkerget egy vemhes őzsutát vagy szarvastehenet, az elvetélhet vagy akár el is pusztulhat. Ha pedig kiszimatolja a gidát, borjút, nem is kell bántania ahhoz, hogy megpecsételje a sorsát!

Amennyiben valaki egyértelműen sérült gidába, borjúba botlik, vagy olyan helyen látja, ahol véleménye szerint veszélyben van, értesítseaz adott területen gazdálkodó vadászatra jogosult szervezetet (vadásztársaságot, erdészetet, céget)! Az illetékes hivatásos vadász vagy a vadásztársaság tagja szakszerűen fog tudni gondoskodni az állatról. A vadászatra jogosult elérhetőségeit a megyei kormányhivataltól vagy a legközelebbi település önkormányzatától lehet megtudni.

Fontos tudni, hogy a vad, amíg él, az állam tulajdona, így ha valaki hazavisz egy gidát vagy borjút, a Büntető törvénykönyv értelmében lopást követ el!

Partnerek, kapcsolódó oldalak

agrárminisztériumOrszágos Magyar Vadászati Védegylet - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNimród Vadászújság - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereVadászati Kulturális EgyesületNemzeti Agrárgazdasági Kamara - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Safari Club International Közép-Magyarországi Egyesülete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereFeHoVa 2019Hazai Vadász Magazin - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereOrszágos Erdészeti Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereMagyar Országos Vadászkutyás Kulturális Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereEurópai Vadászszövetségek Szövetsége - az Országos Magyar Vadászkamara partnere
Hazai Vadász Magazin - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereHunttrophy.comOnline vadászvizsga teszt