Borsod-Abaúj-Zemplén megyei honlap

OMVK ikon

Vissza a főoldalra

OMVK ikon

Elküldés e-mailben

Országos Erdőismereti Vetélkedő

2017. 03. 27. | Az OMVK Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szervezete |

Az Országos Erdészeti Egyesület „Fedezd fel az örökséged!” országos erdőismereti vetélkedőt hirdetett középiskolások részére. Miskolcon a Földes Ferenc gimnázium 2 csapattal nevezett, melynek tagjai Ifjú Nimródjaink közül kerültek ki.

Külön öröm számunkra, hogy a második helyezést elért csapatunk nagy múltú erdészeti iskolákat is megelőztek. Most is bizonyíthattuk, hogy nem hiába való az ifjúság nevelése, képzése. Az ország minden szegletéből 176 csapat, összesen több mint 500 középiskolás diák jelentkezett. A négy hónapon, hat elméleti és egy terepi fordulón keresztül zajló vetélkedő elsődleges célja az volt, hogy közelebb hozza a magyar fiatalokhoz az erdőket és az erdészek munkáját, a természet szeretetét és a gyakorlati környezettudatosságot. A szervezők ezért is döntöttek úgy, hogy nem csak tárgyi nyereményekkel, hanem értékes szellemi tőkével, a fenntartható jövőt szolgáló örökerdő-gazdálkodás mélyebb megismertetésével is megajándékozzák a nyertes csapatokat. A legjobban teljesítő középiskolás csapatok szakvezetéssel Mexikó-pusztára, a Pilisi Parkerdő Zrt. „erdőlaboratóriumába” látogathattak, ahol a szakemberek az örökerdő-gazdálkodás alapjait és kézzel fogható eredményeit mutatták be a jelenlévőknek.  

„Reménykeltő, hogy ilyen sok fiatal figyel természeti környezetünkre, és vette a fáradságot, hogy közelebbi ismeretségbe kerüljön az erdőkkel. Korszakunk nagy kihívása a klímaváltozás, amely nagy hatással van a természetre, különösen a hosszú életciklusú erdeinkre. Erdeink fontos szerepe pedig éppen ebben áll: éppen gondozásukkal, erdőtelepítéssel és fák ültetésével tehetjük a legtöbbet Földünk gyógyulásáért” – hangsúlyozta Ugron Ákos Gábor állami földekért felelős helyettes államtitkár.

A vetélkedő díjait a szakvezetés után Ugron Ákos Gábor állami földekért felelős helyettes államtitkár, Lomniczi Gergely, az Országos Erdészeti Egyesület főtitkára és Békési János, a Hazai Erdész című TV-műsor szerkesztő producere adta át.

Az első három helyezett csapat értékes Mountex-utalványokkal és fejenként 1 db éves A mi erdőnk magazin előfizetéssel gazdagodott, a többiek pedig fejenként 1 db éves A mi erdőnk magazin-előfizetést nyertek. Az Országos Erdészeti Egyesület ezen túl két különdíjat, két kisebb túracsomagot osztott ki a legjobb túravideót készítő csapatoknak.

 

 „Fedezd fel az örökséged!” TOP 10 csapat:

1.    Favágók - 281 pont (Mosonmagyaróvári Kossuth Lajos Gimnázium)
2.    Földes II. Északerdő Csapat - 276 pont (Bóta István, Szmorad Gergő, Németh Dániel, Varga Balázs )
3.    Árnikák - 270 pont (Pécsi Szakképzési Centrum Mohácsi Radnóti Miklós Szakképző Iskolája)

4.    Venatus Nemorum - 255 pont (Budapesti Gépészeti Szakképzési Centrum Kossuth Lajos Két Tanítási Nyelvű Műszaki Szakgimnázium)
5.    Fa King - 254 pont (FM ASZK Mátra Erdészeti, Mezőgazdasági, és Vadgazdálkodási Szakképző Iskolája és Kollégiuma - Mátrafüred)
6.    Erdőkerülők - 253 pont (Vásárhelyi Pál Közgazdasági Szakközépiskola/Széchenyi István Gimnázium - Szolnok)
7.    Szent Jánososok (1) és ÉSZAKERDŐ - 249 pont (Szent János Görögkatolikus Gimnázium és Szakgimnázium - Edelény)
8.    Erdőjárók - 246 pont (Batthyány Lajos Gimnázium - Nagykanizsa)
9.    Megosztott:
a. Erdőbe Menők - 245 pont (Hajagi Természetvédő és Szabadidő Egyesület, Herend / a 3 csapattag a szombathelyi Herman Ottó Szakképző Iskolába, a Veszprémi Szakképzési Centrum Ipari Szakgimnáziumába és a szintén veszprémi Lovassy László Gimnáziumba jár)
b. Kossuth - Északerdő 4 - 245 pont (Kossuth Lajos Evangélikus Gimnázium - Miskolc)
c.  Signum Team - 245 pont (Roth Gyula Erdészeti Faipari Szakképző Iskola - Sopron)   

BBO

Partnerek, kapcsolódó oldalak

agrárminisztériumOrszágos Magyar Vadászati Védegylet - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNimród Vadászújság - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereVadászati Kulturális EgyesületNemzeti Agrárgazdasági Kamara - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Safari Club International Közép-Magyarországi Egyesülete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereFeHoVa 2019Hazai Vadász Magazin - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereOrszágos Erdészeti Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereMagyar Országos Vadászkutyás Kulturális Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereEurópai Vadászszövetségek Szövetsége - az Országos Magyar Vadászkamara partnere
Hazai Vadász Magazin - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereOnline vadászvizsga tesztHunttrophy.com