Békés megyei honlap

OMVK ikon

Vissza a főoldalra

OMVK ikon

Elküldés e-mailben

Összevont küldöttközgyűlés

2017. 05. 03. | Az OMVK Békés megyei szervezete |

Az Országos Magyar Vadászkamara Békés megyei Területi Szervezete és a Békés Megyei Vadászszövetség közös küldöttközgyűlést tartott április 26-án. Az ülésen, amelynek Mezőberény polgármesteri hivatala adott otthont, döntés született egy együttműködési megállapodás megkötéséről is a megyei Kormányhivatallal.

Viharsarok Kürtegyüttes
Viharsarok Kürtegyüttes

A jelenlévőket Hrabovszki János, a megyei Vadászkamara és Szövetség elnöke köszöntötte, egyben megköszönve a városvezetésnek a lehetőséget: a vadászati érdekképviseletek székháza éppen felújítás alatt áll, ezért kellett másik helyszínt keresni a gyűlésnek. Ezen egyébként a 72 kamarai küldöttből 58-an voltak jelen, illetve a szövetség 60 küldöttjéből 42-en jelentek meg. Örvendetes fejlemény, hogy a megye azon 25 vadászatra jogosultja, amelyek eddig nem voltak szövetségi tagok, szintén kérték felvételüket, amit a küldöttek támogattak is, így Békésben immár 100 százalékos a vadászszövetség szervezettsége.

Az eseményre szóló meghívásnak eleget tett Dr. Takács Árpád, a megyei Kormányhivatal főigazgatója is. Beszédében emlékeztetett: a közigazgatásban jelentős változások mentek végbe az elmúlt időszakban, aminek köszönhetően szolgáltató jellegű, ügyfélbarát hivatal jött létre. A vadászatról szólva úgy fogalmazott: ez közösségépítő, hagyományteremtő, ám emellett szakmai tevékenység is, amely az idegenforgalomra is jótékonyan hat. Hangsúlyozta: a vadászati hatóságnak a jövőben vadászbarátnak kell lennie. A vadászatra jogosultakkal és a vadászati érdekképviseletekkel folytatott közös munkával összefüggésben aláhúzta: nem elég a szavak szintjén összefogni, így kezdeményezi egy együttműködési megállapodás megkötését. Ez mindazon kérdésekre vonatkozóan tartalmazhat majd konkrét rendelkezéseket, amelyeket nem érintenek a jogszabályok. Megjegyezte: minden évre új cselekvési tervet is érdemes lehet majd összeállítani. Hrabovszki János felhatalmazást kért és kapott a küldöttektől, hogy a megyei Vadászkamara előkészítse a megállapodást, amelyet az Országos Vadásznapon, augusztus 26-án írhatnak majd alá a felek.

Balról: Zuberecz Tibor, a Békés megyei Vadászkamara titkára, Pechtol János, az OMVK főtitkára, Hrabovszki János, a Békés megyei Vadászkamara elnöke, dr. Takács Árpád, a Békés megyei Kormányhivatal főigazgatója, Dr. Polyák Zsolt rendőr dandártábornok, rendőrségi főtanácsos, a megyei Rendőr-főkapitányság vezetője, Huszár Ferenc alezredes és Siklósi István, Mezőberény polgármestere
Kattitnson a részletekért!

Dr. Polyák Zsolt rendőr dandártábornok, rendőrségi főtanácsos, a megyei Rendőr-főkapitányság vezetője a rendezvényen arról szólt, hogy kiváló együttműködés a rendőrhatóság és a vadászati érdekképviseletek között, ugyanakkor még mindig lehet nagyobb hangsúlyt fektetni a közös munkára. Így például lehetne több közös járőrszolgálat. Kiemelte: a megye közbiztonságát a rendőrség nem tudná garantálni a rendészeti feladatokat ellátó személyek – így a hivatásos vadászok – közreműködése nélkül. Nekik is köszönhető, hogy Békésben a bűnözés az egyik legalacsonyabb az országban. Mindemellett felhívta a figyelmet a fegyvertartás szabályainak mindenkori betartására is, emlékeztetve: a vadászati év végéig feltétlenül érvényesíteni kell a vadászjegyet, lévén az a fegyvertartás jogalapja, és ellenkező esetben a rendőrségnek be kell vonnia a vadászati céllal tartott lőfegyvereket.

Pechtol János, az OMVK főtitkára beszédében hangsúlyozta a vadászatra jogosultak felelősségét a március 1-jén kezdődött új, 20 éves üzemtervi ciklusban. Emlékeztetett: a vadgazdálkodást érintő jogszabály-módosítások még mindig nem zárultak le, lévén a Vadászati törvény végrehajtási rendelete mindmáig várat magára. Elmondta, hogy a rendelet legutóbbi véleményezhető verziójához még számos javaslatot fűzött az érdekképviselet. Noha több fontos kérdéskör részletszabályozása várhatóan hiányozni fog a megjelenő vhr.-ből, a megjelenést nem lehet tovább halogatni. A jogalkotó ugyanakkor jelezte: egy év elmúltával a jogszabály felülvizsgálható lesz a tapasztalatok tükrében. Békés megyéről szólva a főtitkár kiemelte: itt a jogi háttér változásától függetlenül már korábban megszülettek azok a szakmai döntések, amelyek eredménye mára kézzelfogható. Hozzátette azt is, hogy az újonnan létrejövő Vadgazdálkodási Alapból jelentős összegekre lehet majd pályázni az apróvadállomány fejlesztésére, ami tovább erősítheti a Békés megyei vadgazdálkodást. A hivatásos vadászok alkalmazásáról is szólt: a „papírvadőrök” eltűnésével ez a hivatás felértékelődhet majd, és a vadgazdálkodóknak látniuk kell, hogy a jó vadőr alkalmazása megtérülő befektetés. Ezért is fontos, hogy a vadászatra jogosultak igyekezzenek alkalmazni az OMVK által javasolt bértáblát.

A Békés megyei Vadászkamara és Vadászszövetség küldöttközgyűlése
Küldöttközgyűlés

Zuberecz Tibor, az OMVK megyei Területi Szervezetének titkára a megyei vadgazdálkodási eredményeket foglalta össze: a 76 107 lőtt fácán az országos teríték 22%-át adja, a lőtt és befogott 25 604 mezei nyúl pedig az országos teríték 27%-át. Ez utóbbi adathoz kapcsolódik, hogy ebből 17 000 élve eladott, ami pedig az országos nyúlexport 66%-a – ebből is látszik, mekkora érték Békés megye apróvadállománya. Emellett az őzállomány is a legnagyobb országos viszonylatban, és a legjobb minőségű is: a 11 200-ból 140 aranyérmes bak. Emellett a dám érmes aránya is növekszik, és egyre korosabb gímbikák esnek, noha ez utóbbi vadfaj továbbra sem jellemző a megyében. Ami a vaddisznót illeti, ennek állományát sikerül szinten tartani.

Siklósi István, Mezőberény polgármestere az Országos Vadásznapról szólva – amelynek augusztus 26-án a békési város adhat otthont – úgy fogalmazott: megtiszteltetés, hogy a településre esett a választás. A rendezvény voltaképp háromnapos lesz, miután 25-én kerül sor az OMVK Vadvédelmi és Vadgazdálkodási bizottságának éves szakmai konferenciájára (idén ez az apróvad-gazdálkodásról szól), míg vasárnap a város önkormányzata tervez színes programokat.

Zuberecz Tibor vadásznapról elmondta: Békés megye életében ez lesz „A” vadásznap, részben azért is, mert a rendezvényt a 2021-es magyarországi Vadászati Világkiállítás kampánynyitójának is szánják. A programok közül kiemelte Hidvégi Béla világvadász előadását, amelyre a vadgazdálkodási konferencia után kerül majd sor. Az esemény színvonalát emeli az is, hogy a Mezőgazdasági Múzeumból az Országos Vadásznapra elhozzák majd a világrekord magyar trófeákat. Mindemellett pedig – az OMVK Sportlövő Szakbizottsága jóvoltából – országos lövészverseny és látványbemutató is színesíti a eseményt. Külön hangsúlyt fektetnek a szervezők az ifjúsági programokra is, hiszen a fiatalok megnyerését az OMVK-nak különösen fontos feladatának tekinti.

A küldöttközgyűlésen felszólat Huszár Ferenc alezredes is a Magyar Honvédség képviseletében, az önkéntes tartalékos rendszer átalakításáról és megújításáról, fejlesztéséről adott tájékoztatást. Ebben fontos szerep juthat a vadászoknak, hivatásos vadászoknak is. A rendszer célja, hogy hazánk megfelelő válaszokat adhasson a felmerülő biztonsági kérdésekre. A lehetőségről rövidesen az omvk.hu-n is olvashat.

A rendezvényen a küldöttek elfogadták az érdekképviseleti szervezetek 2016-ról szóló beszámolóit, illetve a 2017-es terveket, és bemutatkoztak a megyei tájegységi fővadászok is: Boros Ferenc Zsolt, Preszner Sándor és Krucsó Tamás.

 

Partnerek, kapcsolódó oldalak

agrárminisztériumOrszágos Magyar Vadászati Védegylet - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNimród Vadászújság - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereVadászati Kulturális EgyesületNemzeti Agrárgazdasági Kamara - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Safari Club International Közép-Magyarországi Egyesülete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereFeHoVa 2019Hazai Vadász Magazin - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereOrszágos Erdészeti Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereMagyar Országos Vadászkutyás Kulturális Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereEurópai Vadászszövetségek Szövetsége - az Országos Magyar Vadászkamara partnere
Hazai Vadász Magazin - a Veszprém megyei Vadászkamara partnereOnline vadászvizsga tesztHunttrophy.com