Baranya megyei honlap

OMVK ikon

Vissza a főoldalra

OMVK ikon

Elküldés e-mailben

Egyre több az aranysakál Baranyában

2017. 07. 17. | Az OMVK Baranya megyei szervezete |

"Évente több száz példányt kilőnek a vadászok csak a megyében, a néhány éve Magyarországra visszatért aranysakálok mégis egyre több kárt okoznak a vadállományban."- Írja a bama.hu

Az aranysakál, 1989-ben a Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján még mint Magyarországon kihalt faj szerepelt, de a 90-es években a volt Jugoszláviában folyó háborúk miatt fokozatosan újra megjelent a déli megyékben. Magyarországon főleg délen, Bács-Kiskun, Baranya és Somogy megyében terjedt el, de láttak már példányokat Zala, Tolna, Csongrád, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Heves, Pest, Fejér, Veszprém, Vas, Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyében is. Hazánkban körülbelül 3000 példány élhet. Az Országos Magyar Vadászkamara adatai szerint az 1990-es években még nem ejtettek el egyetlen példányt sem, 2003-ban azonban már 80, 2013-ban pedig 1813 példányt lőttek ki, ennek harmadát Somogy megyében.

A bama.hu megkeresésére adott interjút, változtatás nélkül közöljük: 

– Tény, hogy néhány év alatt nagyon felszaporodott az állomány, s már szinte mindenütt megtalálhatók az aranysakálok – mondta érdeklődésünkre Gondos Gyula, a Baranya Megyei Vadászkamara titkára.

A legelők, parlag területek, bozótosok, nádasok jellemezte területeket meghódító sakál jellemzően rágcsálókon, egereken és pockokon, kisebb madarakon, puhatestűeken él, de a gyümölcsöt sem veti meg. Sőt, a vadászok szerint a vadakat sem. Őzgidák, szarvasborjak, vadmalacok is áldozatául eshetnek.

– Éves szinten már több tízmilliós kárt tesznek a vadállományban. Az aranysakálok sokkal rafináltabbak a rókánál, például a vadmalacokat úgy ejtik el, hogy az anyakoca figyelmét néhány példány leköti, mások pedig levadásszák az így őrizetlenül maradt prédát – mondta Gondos Gyula.

Egyes állattartók szerint a nádi farkasok a háztáji állományban is kárt tesznek, ezt azonban Gondos Gyula nem hiszi.

– A sakálok rendkívül óvatosak, messze elkerülik az embert, így nem valószínű, hogy baromfiudvarba merészkedjenek. Miután könnyen összetéveszthetők a rókákkal, elképzelhető, hogy nem sakált, hanem rókát láttak.
(forrás: bama.hu)

A kormányhivatal földművelésügyi igazgatóságán azt közölték, a vadászatra jogosultak becsült adatai alapján mintegy kétezer egyed él a megyében. Ez a magyarországi állomány egyharmada. Annak dacára is számuk további növekedésére számítanak, hogy a nádi farkasok egész évben vadászhatók, és ennek megfelelően gyakran kerülnek terítékre. Baranyában a hatvanhat vadászatra jogosult társaság évente mintegy ötszáz példányt ejt el.- Tudósít a hvg.hu

Az aranysakál, Magyarországon a 79/2004. (V. 4.) FVM rendelet 58. § bekezdése alapján egyéni és társas vadászatok során, sörétes és golyós fegyverrel is vadászható dúvadféle. Vadászati idénye az év egészére kiterjed.

Partnerek, kapcsolódó oldalak

agrárminisztériumOrszágos Magyar Vadászati Védegylet - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNimród Vadászújság - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereVadászati Kulturális EgyesületNemzeti Agrárgazdasági Kamara - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereNemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Safari Club International Közép-Magyarországi Egyesülete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereFeHoVa 2019Hazai Vadász Magazin - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereOrszágos Erdészeti Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) partnereMagyar Országos Vadászkutyás Kulturális Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - az Országos Magyar Vadászkamara partnereA Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézete - az Országos Magyar Vadászkamara partnereEurópai Vadászszövetségek Szövetsége - az Országos Magyar Vadászkamara partnere
Online vadászvizsga tesztHunttrophy.comHazai Vadász Magazin - a Veszprém megyei Vadászkamara partnere